ارگونومی برای خبرنگاران  

ارگونومی برای خبرنگاران با هدف افزایش بهره وری، با در نظر گرفتن  سلامت جسمی،روانی، ایمنی و رفاه اصحاب رسانه در محیط کار در تلاش است به جای متناسب سازی  فردبا محیط، محیط را با افراد متناسب سازد.

ارگونومی یا همان مهندسی فاکتورهای انسانی، علمی ترکیبی است که سعی دارد ابزارها، دستگاه ها، محیط را با توجه به توانایی های جسمی، فکری و محدودیت ها و علایق انسان ها طراحی نماید.

علم ارگونومی برای طراحی و ساخت ابزار و سیستم های تولیدی از ساده تا پیچیده، حل مشکلات مربوط به تکنولوژی نوین در محیط کار  و یا حتی ابزار و وسایل زندگی کاربرد دارد. در این مقاله سعی شده است به موضوع ارگونومی برای خبرنگاران پرداخته شود

دستاوردهای مثبت کاربرد اصول ارگونومی برای خبرنگاران

مباحث مطرح در ارگونومی برای خبرنگاران

ارزیابی وضعیت بدنی خبرنگاران

پوسچر: به وضعیت قرار گیری سر، تنه، و اعضای بدن هنگام فعالیت گفته میشود؛ وضعیت بدنی نامناسب در طولانی مدت سبب وارد شدن بار استاتیکی به ماهیچه ها و بافتهای مفاصل و احساس ناراحتی می شوند.

اثرات وضعیت بدنی نامناسب روی خبر نگاران باعث تغییرات در ماهیت کار جسمی وکار فکری، فشار وارد بر دیسک های بین مهره ای، محدود شدن متابولیسم و تغذیه دیسکها بدلیل فشار وارد بر آنها و تحلیل تدریجی آنها، گردش خون ضعیف در پاها، عضلات کمری و پشتی، ضعیف شدن قلب، هم خوردن تناسب اندام، بی حسی و تورم پاها می شود.

حتماً بخوانید: ارگونومی در محیط کار

شیوه صحیح نشستن پشت میز

 راست نشستن بیش از حد، فشار غیر ضروری در ناحیه کمر ایجاد می کند که خیلی هم به نفع ستون فقرات نیست. درست نشستن، مترادف با سیخ نشستن نیست. نشستن با زاویه ی ۱۲۰ درجه می‌ تواند باعث کاهش کمر درد شود. بدن را کمی به عقب متمایل کنیم، به طوری که زاویه بین ران‌ها و تنه حدود ۱۳۵ درجه شود.

البته از آنجایی که این زاویه ممکن است باعث سُرخوردن ما به عقب و حتی افتادن شود (اگر تکیه گاهی نداشته باشیم)، ۱۲۰درجه را زاویه بهینه اعلام کرده اند. وقتی که زاویه ی نشستن ما قائمه باشد، انحنای طبیعی ستون فقراتمان کمتر شده و باعث می‌ شود به دیسک بین مهره ها فشار بیشتری وارد شود. ثابت نشستن طولانی با فشار پی در پی، باعث خوردگی و ساییدگی مهره ها و نرسیدن خون کافی به دیسک و سخت شدن و کاهش قابلیت انعطاف آن می شود

توقف کار و استراحت : حتی زمانی که کاملا طبق اصول صحیح نشسته اید، نشستن طولانی در یک جا، با ممانعت از جریان خون می‌ تواند برای بدنتان عوارضی ایجاد کند بنابراین سعی کنید هر ۲۰ تا ۳۰ دقیقه، یکی دو دقیقه کار خود را متوقف کرده و حرکات کششی انجام دهید و بعد از هر ساعت ۵ تا ۱۰ دقیقه استراحت کرده یا کار خود را تغییر دهید. منظور این نیست که کار را تعطیل کنید، بلکه منظور، استراحت دادن به عضلات و مفاصل با تغییر وضعیت بدنی است.

کافی است هر عضله در خلاف جهتی که قرار داشته، قرار گیرد. برای این کار حتی می توانید بلند شوید و در اتاق خود چند قدم راه بروید هنگام نهار هم بهتر است از جای خود برخیزید و دور  بزنید.

یادتان باشد علاوه بر عضلات و مفاصل، چشم های شما نیز نیاز به استراحت دارند. بنابراین گه گاه به جای نگاه کردن به صفحه نمایش به نقطه ای دور دست خیره شوید یا با کف دست تان ۱۰ تا ۱۵ ثانیه چشم هایتان را بپوشانید.

میز کار ارگونومی باید خصوصیات ذیل را داشته باشد

الف-ارتفاع سطح میز کار باید قابل تنظیم باشد.

ب -فضای در نظر گرفته شده برای پاها در زیر میز باید مناسب باشد.

ج-سطح میز کار باید به اندازه ای بزرگ باشد که جای کافی برای تمامی اشیا و وسایل موجود باشد.

 در انتخاب صندلی ارگونومی باید توجه داشته باشیم که: صندلی دارای پشتی (در ارتفاع ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر از زمین) باشد، به صورتی که گودی کمر را در برگیرد  و چر خان باشد؛ از هر نظر (زوایا و فواصل) قابل تنظیم باشد؛ صندلی باید دارای ۵ چرخ بوده و چرخان باشد. (کمتر از ۴ چرخ موجب عدم تعادل می شود)؛

ضخامت تشک در حدود ۴ تا ۵ سانتیمتر و روکش آن از جنسی باشد که هوا را از خود عبور داده و سبب تعریق نشود و لغزنده نیز نباشد؛ لایه داخلی آن ۲ تا ۳ سانتیمتر ضخامت داشته باشد؛ حداقل عرض آن ۴۰ سانتیمتر باشد؛ ارتفاع آن با ارتفاع میز متناسب باشد؛ چرخ آن قابلیت حرکت بر جنس کفپوش اتاق را داشته باشد .

در استفاده ازموس موارد ذیل اهمیت دارد

الف-امروزه ماوس ها با شکل‌های مختلف وارد بازار شده اند. بنابراین انتخاب ماوس عامل مهمی در هنگام کار با کامپیوتر می باشد.

ب-حتی المقدور ماوس وصفحه کلید هم سطح باشند.

ج-در هنگام کار با موس، مچ دست و ساعد بایستی دارای تکیه گاه باشند.

د- از کلیدهای میانبر به جای استفاده از ماوس کمک بگیرید: مانند ctrl+s برای ذخیره کردن و  ctrl+pبرای چاپ کردن.

ه- از پدهای (صفحه های مخصوص ماوس) که امروزه به عنوان پد طبی مطرح می باشد، استفاده گردد.

 

سه نکته طلایی:  ۱-تا جایی که ممکن است هنگام کار از جایتان بلند شوید و حرکت داشته باشید. ۲-تا جایی که ممکن است وسایل روی میز را در دسترس خود قرار دهید تا برای استفاده از آنها لازم نباشد مرتب روی میز خم شوید. ۳-هنگام کار عضلات خود را شل و ریلکس کنید تا متحمل فشار انقباض عضلانی اضافی روی بدن خود نشوید.

تهیه کننده: مهندس محمد علی قوه ندوشن

 

خروج از نسخه موبایل