انسان با گذر زمان با بدست آوردن تجارب مختلف در متن تمدن های گوناگون بشری به سوی چگونگی تأمین «سلامت» و کنترل بیماری ها گرایش پیدا نموده است. دست آورده های بشری در دوره انقلاب صنعتی در مواجهه با پیدایش مسائل جدیدی از قبیل: شیوع بیماری ها، بروز اپیدمی های مختلف، پیدایش مسائل مربوط به محیط زیست و محیط کار، مهاجرت ها، مسائل جمعیتی و مسائل مربوط به بهداشت روان روز به روز شفاف تر شد و در نهایت به تدریج حیطه « پزشکی پیشگیری» از حیطه پزشکی مبتنی بر درمان، استقلال بیشتری یافت. پزشکی پیشگیری در مسیر تکاملی خود با عنوان کلی بهداشت عمومی در حیطه های « کنترل بیماری ها»، «مهندسی اجتماعی» و نهایتاً « بهداشت برای همه» تکامل یافت.
بهداشت عمومی، شاخه ای از علوم بهداشتی است. که می تواند پایه اصلی تمام رشته های منشعب از بهداشت عمومی مانند آموزش بهداشت، تغذیه، مدیریت بهداشتی، اقتصاد بهداشت و … تلقی شود. دانش آموختگان، می توانند در جهت حفاظت، ارتقاء و بازسازی سلامت افراد جامعه فعالیت کنند. دانش آموختگان این رشته باید مجهز به مجموعه ای از علوم، مهارتها و اعتقاداتی باشند که در جهت حفظ، توسعه و ارتقاء سلامتی جامعه تلاش نمایند.
رسالت رشته مذکور، آموزش و تربیت نیروهای آشنا، معتقد و عامل به مفاهیم، مبانی و راهکارهای تأمین، حفظ و ارتقاء سلامت برای جامعه، خانواده و فرد است.
نقش دانش آموختگان
دانش آموختگان رشته بهداشت عمومی در حرفه آینده خود بر جامعه نقشهای زیر را برعهده خواهند داشت. برای هرکدام از این عناوین یک نمونه به عنوان مثال، مطرح می نماییم.
-
آموزشی: آموزش به افراد تحت پوشش
-
پژوهشی: کمک به پژوهشهای کاربردی در عرصه بهداشتی کشور
-
مراقبتی: درباره برنامه های مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سطح کل جامعه مانند مراقبت از رشد و تکامل کودکان، مراقبت از مادران باردار و… با عنایت به سطوح سه گانه پیشگیری