مهم ترین نکات درباره پروانه کار

پروانه ی کار در واقع گواهی یا برگه­ ای است که یک شرکت در سامانه کلی کاری به منظور پیاده کردن شرایط مورد نیاز در رابطه خطرات موجود هنگام یک عملیات خاص در نظر گرفته است.

پرمیت یا پروانه کار در واقع یک مدرک کتبی است که به موجب آن به افراد خاصی اجازه انجام یک کار خاص را در زمان و مکان مشخص داده می شود. به شرطی که موارد احتیاطی به منظور انجام کار به طور ایمن در آن مکان فراهم شده باشد.

سامانه صدور پروانه کار

سامانه صدور پرمیت یک مجموعه رسمی مکتوب به منظور کنترل عملیاتی است که به طور بالقوه فعالیت های خطرناکی به شمار می روند. این سامانه وسیله ارتباطی بین مدیریت سایت یا تأسیسات، سوپروایزر یا سرپرست در کارخانه و کاربران و افرادی است که عملیات مورد نظر را انجام می‌دهند.

 

اهداف و عملکرد سامانه صدور پروانه کار

 

 اطمینان از پروانه صحیح برای عملیات کاری این عملیات ممکن است شامل یک کار خاص در یک ناحیه ی ویژه، جدا از دیگر فعالیت‌های معمول باشد.

 ماهیت و خصوصیات فعالیت مورد نظر، محدوده کار و خطرات احتمالی و هرگونه محدودیت در زمینه و گستره انجام کار و زمان انجام کار باید برای کاربران اجرایی به طور واضح مشخص شود.

باید موارد احتیاطی در زمینه ی جداسازی افراد از خطرات بالقوه نظیر مواد خطرناک و منابع انرژی نیز مشخص شود.

مطمئن شوید فردی که مسئول یک واحد یا یک تأسیسات است، از تمام فعالیت هایی که در آن قسمت انجام می شود، با خبر است.

 فراهم اوردن یک سامانه کنترل دائمی به همراه یک سامانه ثبت مستندات به منظور نشان دادن موارد احتیاطی لازمی که باید فرد کارآزموده تایید کند، لازم است.

هنگامی که زمان یک عملیات از یک نوبت کاری فراتر می رود، دستورالعمل‌های لازم باید تهیه شود.

در شرایطی که دیگر قسمت های کارخانه از عملیات مورد نظر تأثیر می پذیرند، باید دستورالعمل های لازم تهیه شده و در پایان کار این قسمت ها به طور ایمن تحویل داده شود.

سامانه صدور پروانه کار در چه مواقعی کاربرد دارد؟

زمانی که انجام یک کار ممکن است بر ایمنی کارکنان و محیط زیست یا تجهیزات کارخانه اثرات شدید بگذارد الزامی است. این سامانه باید برای فعالیت های غیر معمول که نیاز به تجزیه و تحلیل های ایمنی قبل از کار دارند، نیز باید به کار رود. برای مثال عملیات تعمیر و نگهداری نیاز به صدور پروانه دارد.

در شرایطی که دو یا تعداد زیادی از افراد یا گروه ها از دیگر قسمت ها یا پیمانکاران مختلف با همکاری هم مسئول انجام یک کار هستند، استفاده از سامانه صدور پروانه کار عاقلانه به نظر می‌رسد.

همچنین زمانی که یک گروه قصد دارد مسئولیت کار را به گروه دیگری واگذار کند، این سامانه باید به طور کامل پیاده شود.

جهت مطالعه آیین نامه های مربوط به صدور پروانه مشاوره و آموزش روابط کار کلیک کنید.

یک برگه پروانه کار باید چه اطلاعاتی را در بر داشته باشد؟

۱- شرح فعالیتی که قرار است انجام گیرد.

۲- شرح دقیق موقعیت، شماره بخش یا تأسیسات

۳- جزئیات گروه کاری و تجهیزات مورد استفاده

۴- جزئیات مربوط به خطرات بالقوه موجود

۵- جزئیات احتیاط های در نظر گرفته شده

۶- جزئیات مربوط به وسایل حفاظت فردی که باید استفاده شود.

۷- افراد دیگری که باید تایید شوند

۸- زمان صدور پروانه کار و طول مدت اعتبار آن

۹- امضاء فرد مسئول انجام کار

۱۰- امضاء فرد مسئول صدور پروانه

۱۱- امضاء برای تحویل مسئولیت هنگام‌ تعویض نوبت کاری

۱۲- تأییدیه فرد مسئول انجام کار مبنی بر این که کار به طور کامل یا نیمه تمام متوقف شده و سایت در شرایط ایمن رها شده است.

۱۳- امضاء مسئول صدور پروانه مبنی بر تأکید این که سایت بررسی و افراد دیگری به کار گرفته شده‌اند. یا تجهیزات به طور ایمن ایزوله و پروانه قبلی باطل شده است.

نمایشگاه مجازی باماHSE اطلاعات شرکت ها و فروشگاه های تأمین کننده وسایل حفاظت فردی و تجهیزات ایمنی را گردآوری نموده است. شما می توانید از این طریق، با شرکت های یاز پترو نوا، پرشین ایمن صبا و بیش از ۵۰۰ شرکت دیگر آشنا شوید.

نکاتی که دانستن آن ها برای صدور پروانه کار ضروری  است

یک ارزیابی به کمک امتحان کتبی که بتواند موارد بالا را  بررسی کند، پیشنهاد می شود.

 افرادی که مسئول صدور پروانه کار هستند باید چه توانایی هایی داشته باشند؟

 

مستند سازی

از آنجا که سامانه صدور پروانه دستورالعمل های حیاتی را در بر دارد، اهمیت مستندسازی در این بخش قابل چشم پوشی نیست. مستند سازی در سامانه صدور پروانه باید به طور دقیق کنترل شود. مسئول و متصدی ویژه ای داشته باشد. به راحتی قابل دسترسی باشد. به صورت دوره ای بازنگری و ارزیابی شود. با یک سیستم استاندارد مورد ارزیابی قرار گیرد.

چه مشاغلی نیازمند کنترل مناسب از سوی سامانه صدور پروانه کار هستند؟

مدت اعتبار پروانه کار چقدر است؟

هنگام تغییر در بروز شرایط به منظور کنترل مؤثر باید نسبت به طول مدت اعتبار پروانه محدودیت‌هایی تعیین کرد. بسته به نوع فعالیت، طول مدت کلی یک پروانه حداکثر ۷ روز است. در این مدت لازم است پروانه به طور مرتب اعتباربخشی و تمدید شود. برخی از شرکت‌ها پس از اتمام هر نوبت، پروانه ها را باطل می کنند. در صورتی که کار ادامه داشته باشد پروانه جدیدی صادر می‌شود.

پروانه کار باید توسط چه کسانی امضا و صادر شود؟

 برای صدور هر پروانه کار، حتما باید مسئول صدور پروانه و مسئول اجرای کار آن را امضا کنند. افرادی که به نوعی لازم است از صدور پروانه آگاهی داشته باشند نیز باید آن را امضا کنند.

زمانی که قرار است مسئولیت از یک سرپرست به سرپرستی دیگر منتقل شود، سرپرست جدید باید برگه پروانه را امضا کند. هیچ‌کس حق صدور پروانه برای انجام کاری که خودش می‌خواهد انجام دهد را ندارد.

 ابطال موقت پروانه کار

 گاهی اوقات فعالیت هایی که تحت نظارت سامانه صدور پروانه انجام می‌شوند ممکن است قبل از اتمام متوقف شود. شرایطی که می توان در آن پروانه کار موقتا باطل شود عبارت است از:

در شرایط خاص ممکن است بهتر باشد که پروانه کار را کاملاً باطل و شرایط کار را به صورت ایمن نگهداری کرد.

برگشت پروانه کار

پس از اتمام عملیات تمام نسخه های پرمیت کار باید به محل صدور اولیه برگشت داده شوند. نسخه های برگشتی را مسئول صدور آن دوباره امضا کرده و تاریخ می زند. دیگر افرادی که به نوعی از صدور آن پرمیت آگاهی یافته‌اند و برگه پروانه را امضا کرده اند، باید از پایان کار اطلاع پیدا کنند.

قبل از امضاء نهایی پروانه به نشانه اتمام کار، فرد صادرکننده پروانه کار یا نماینده وی باید از سایت بازدید و شرایط رضایت بخش سایت را تایید کند. مسئول اجرای عملیات نیز باید ایمن بودن سایت را به همراه بازگشت پروانه به صورت چند جمله تأیید و آن را امضا کند.

ثبت سوابق

 سامانه صدور پروانه باید پروانه‌های صادر شده را برای مدت خاصی نگهداری و ثبت کند. مدت زمان نگهداری یک پروانه کار به طور معمول ۱۲ ماه است.

 

کلام آخر
پرمیت یا پروانه یا مجوز انجام کار یکی از مباحث مهم در فعالیت های صنعتی است که به ویژه برای انجام فعالیت های غیر معمول با ریسک بالا نیاز است تا پرمیت یا پروانه انجام کار اخذ شود. پرمیت ممکن است در قالب پرمیت کار گرم و یا سرد و یا پرمیت مکمل صادر گردد. نظر به اهمیت مبحث پروانه کار یا پرمیت، ما در نمایشگاه مجازی باما دوره آموزشی مجوز انجام کار یا پرمیت را نیز در کنار سایر دوره های آموزشی برگزار نموده ایم. جناب آقای مهندس مهران علی نژاد و جناب آقای مهندس امیر زیدانی از جمله مدیران نیک اندیش حوزه ایمنی، بهداشت و محیط زیست، HSE، هستند که در برگزاری دوره آموزشی مجوز انجام کار (Permit) نمایشگاه مجازی باما را همراهی نمودند. لازم به توضیح است که بسیاری از دوره های آموزشی HSE نمایشگاه مجازی باما به صورت رایگان و با محبت و همکاری دوستان خیرخواه و نیک اندیش حوزه ایمنی و HSE برگزار شده است. شما دوستان عزیز می توانند هم اکنون نیز از فیلم های رایگان دوره های آموزشی ایمنی، بهداشت و محیط زیست و یا دوره های کارآفرینی و مهارت های نرم که قبلاً برگزار شده، در نمایشگاه مجازی باما استفاده نمایند. فیلم دوره آموزشی سیستم مجوز کار یا پرمیت برگزار شده توسط جناب آقای مهندس مهران علی نژاد هم اکنون بصورت رایگان در سایت نمایشگاه مجازی باما HSE در دسترس شما دوستان قرار دارد. با عنایت به اینکه یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما، توانمندسازی دانشجویان مرتبط با ایمنی و HSE می باشد، لذا از دانشجویان عزیز دعوت می گردد با از رویکرد “طرح کاد پلاس” برای ارتقای مهارت و داشتن آینده شغلی بهتر استفاده نمایند.
بر خود لازم می دانیم از همه متخصصین و کارشناسان حوزه های ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی،HSE   که تاکنون محبت فرمودند و دانش و تجارب خود را از طریق برگزاری دوره های آموزشی رایگان در نمایشگاه مجازی باما به اشتراک قرار دادند و شرایط لازم برای ارتقای دانش HSE سایر دوستان را فراهم نمودند، تقدیر نماییم. در پایان از کلیه کارشناسان و متخصصین نیک اندیش حیطههای مختلف HSE دعوت می نماییم تا در برگزاری دوره های آموزشی رایگان حوزه های مختلف ایمنی، بهداشت و محیط زیست، مهارت های نرم و کارآفرینی با مجموعه نمایشگاه مجازی باما همکاری نموده تا این مسیر خیرخواهی را ادامه یابد.

 

منبع:کتاب کلیات مدیریت و مهندسی ایمنی، فصل سی ام

گرد اورنده: امین محیاپور لری

خروج از نسخه موبایل