وظایف افسر ایمنی در صنایع

ایمنی و HSE از رشته‌های بسیار خوش آینده میان رشته های دانشگاهی است که در صنایع, معادن و سازمان ها کاربردهای زیادی دارد. HSE امروزه به نوعی الزام و ضرورت در کارگاه‌ها، سازمان‌ها، کارخانه‌ها و … تبدیل شده است. این رشته بر ایمنی و بهداشت محیط‌های کاری و کارکنان و خطرات زیست محیطی نظارت داشته و با شناسایی مخاطرات احتمالی موجود برای کارکنان، ایمنی آن‌ها را ارتقا می‌دهد. افسر ایمنی، یک متخصص دارای سابقه و آموزش دیده در حوزه ایمنی و HSE و دارای گواهینامه دوره های آموزشی ایمنی و HSE است که بر حسن اجرای بایدها و نبایدهای مطرح در حوزه مهندسی ایمنی نظارت دقیق و کامل دارد.

افسر ایمنی کیست؟

افسر ایمنی، بر شرایط ایمن مجموعه خود کاری نظارت دارد و تمامی ریسک‌های شناسایی شده ایمنی را شناسایی می‌کند و البته مخاطراتی که این ریسک‌ها برای سلامتی کارکنان یا تأسیسات مجموعه به‌همراه دارند را، بررسی می‌نماید. سپس با انجام اقدامات لازم و کنترل این مخاطرات و تهدیدات، ریسک بروز هرگونه حادثه را به حداقل ممکن رسانده و در جهت کاهش خسارات مالی، جانی و زیست محیطی اقدام می‌کند. این موارد در مجموع به افزایش راندمان کاری و حفظ منابع مجموعه کمک خواهد کرد. افسر ایمنی، شخص واجد شرایطی است که تخصص او توسط مدیریت ارشد مجموعه احراز شده و وظایف خود را براساس شرح وظایف مشخص شده در استانداردهای جهانی انجام می‌دهد. افسر HSE بر اجرای سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت شغلی و محیط زیست (HSE) نظارت کرده و هماهنگی‌های لازم در خصوص سیاست‌های HSE را برقرار می‌کند.

جهت مشاهده  وبینار افسر ایمنی و دریافت گواهی نامه مربوط به آن کلیک کنید.

مهارت‌های مورد نیاز افسر ایمنی

از الزامات افسر ایمنی، سابقه کار مرتبط و گذراندن دوره های آموزشی ایمنی، تخصص و تسلط در حوزه ایمنی و HSE است.
افسر ایمنی نیاز به مهارت‌های زیر برای انجام وظایف مشخص شده برای این موقعیت شغلی دارد:
– داشتن قدرت تفسیر و بیان قواعد عملیات کاری
– آشنایی با سایت های تخصصی مانند    EPA , OSHA
– تسلط بر روش‌های ارزیابی ریسک
– تسلط بر الزامات ایمنی مرتبط با فعالیت مجموعه کاری
– تسلط بر قوانین محیط زیست مرتبط با فعالیت مجموعه کاری
– تسلط بر روش‌های اطفاء حریق و …
درواقع افسر ایمنی نیاز به تجربه لازم برای تأمین ایمنی و بهداشت کارکنان، تضمین ایمنی محیط کار، ارائه توصیه‌‌ها و اقدامات ایمنی لازم، پیش‌ بینی و کنترل شرایط خطرناک و ناایمن و نظارت بر حسن اجرایی تمامی این امور را دارد. همچنین مشارکت در سازمان برای رعایت و اجرای مسائل بهداشتی و ایمنی را برقرار کند. این تجربه و تسلط نیز با آموزش HSE و دوره های‌ ایمنی به‌دست خواهد آمد.

شرح وظایف افسر ایمنی

افسر ایمنی، یکی از پرسنل شاغل در واحد HSE می باشد که وظیفه حفاظت و ایمنی پرسنل در محیط کار، تجهیزات و تأسیسات در محوطه های صنعتی را بر عهده دارد. به توجه به نوع فعالیت ها، دستورالعمل های ایمنی را می بایست اجرایی نموده و در زمینه آموزش پرسنل، تکمیل چک لیست ها و فرم گزارشات واحد ایمنی، بازدید های روزانه جهت کاهش و کنترل حوادث فعال است.  برخی دیگر از فعالیت های افسر ایمنی عبارتند از:
– توسعه و اجرای برنامه‌های ایمنی در سطوح مختلف که منجر به اطمینان از وضعیت ایمنی کارکنان شود.
– بهبود برنامه های ایمنی و به ویژه دوره های آموزشی و اجرای آنها در مجموعه کاری خود
– کمک به ممیزین HSE در بازرسی‌های دوره‌ای به‌منظور حصول اطمینان از پذیرفته شدن اصول ایمنی توسط مجموعه
– نظارت بر جمع آوری ضایعات خطرناک شیمیایی (مانند بیولوژیکی، پزشکی، شیمیایی، الکترونیک) در مجموعه کاری، انبار کردن آنها با روش‌های اصولی و ایمن و رعایت ضوابط بهداشتی و زیست محیطی
– کمک به مدیر HSE در تنظیم، اجرا و توسعه برنامه‌های ایمنی و اجرای برنامه‌های متعدد آموزشی در زمینه‌های مختلف برای کارکنان
– ارائه مشاوره‌های لازم به کارکنان در مورد الزامات کاربردی برنامه‌های ایمنی
– شناسایی مواد و عوامل خطرناک محل کار و ارایه راهکارهای مؤثر و ایمن به‌منظور کنترل آنها
– کمک به واحد HSE در تهیه گزارشات مرتبط با سیستم مدیریت ایمنی، بهداشت شغلی و محیط زیست
– ایجاد روحیه همدلی و مشارکت در کارکنان نسبت به اصول ایمنی و HSE
لازم به‌ذکر است که هدف از اجرای انواع دوره‌ های ایمنی و آموزش HSE ارتقای دانش، نگرش و مهارت در حوزه ایمنی و ارتقای فرهنگ ایمنی است. گواهینامه دوره های ایمنی که پس از پایان هر دوره به شرکت کنندگان اعطا می شود، در بخش مستندات برنامه های ایمنی صنعت و رزومه افراد نگهداری می گردد.
سخن پایانی
به‌طور کلی، جهت اشتغال در حوزه ایمنی و HSE، تجربه، تسلط، دوره های آموزشی گذرانده شده و تخصص همواره در اولویت قرار دارد. به‌همین دلیل درمورد افسر ایمنی، بهره‌بردن از یک کارشناس رشته‌هـای مـرتبط با ایمنی را توصیه می‌کنیم. درک مقررات مرتبط با ایمنی و HSE، آگاهی از مباحث بهداشت شغلی و اداره عملیات HSE همگی برای یک افسر ایمنی حائز اهمیت است. توانایی برقراری ارتباطات نوشتاری و شفاهی، که امکان انجام کار به صورت گروهی را فراهم کند و کارآیی فضای کار را بالاتر برد نیز برای افسر ایمنی نوعی ضرورت محسوب می‌شود. در ضمن افسر ایمنی و یا HSE باید توانایی اداره عملیات در پروژه‌ها را داشته باشد.
از جمله اهداف نمایشگاه مجازی باماHSE، ارتقای فرهنگ ایمنی و HSE می باشد. در این راستا دوره های آموزشی متعددی نظیر دوره آمورشی افسر ایمنی توسط ای مجموعه برگزار شده و یا در حال برنامه ریزی و اجرا است. بسیاری از این دوره ها رایگان بوده و حتی فیلم دوره های آموزشی (www.bamahse.com/worshops)ضبط، ویرایش و بصورت رایگان در دسترس عموم است.
خروج از نسخه موبایل