در مترو و اتوبوس چگونه از خود در مقابل ویروس کرونا مراقبت کنیم؟
- برای مقابله با ویروس کرونا دستکش مناسب و ماسک از همه مهمتر است. ماسک را به صورت صحیح بر روی صورت خود قرار دهید و موارد زیر را رعایت نمایید.
- موقع منتظر ماندن در ایستگاه اتوبوس و قبل از سوار شدن حتی الامکان ۱ متر از دیگران فاصله بگیرید.
- به صورت منظم وارد وسایل نقلیه عمومی شوید.
- اگر دستکش ندارید از دست زدن به دستگیره، میله نگهدارنده، تجهیزات عمومی و سطوح صاف در واگن ها خودداری کنید و یا با دستمال کاغذی به این سطوح دست بزنید.
- دستمال کاغذی را در کیسه نایلونی قرار داده، گره بزنید و در سطل زباله درب دار بیندازید.
- واگن های خلوت را برای نشستن انتخاب کنید و از مسافران دیگر فاصله بگیرید.
- بعد از سوار شدن پنجره ها را باز کنید تا هوا جریان پیدا کند.
- به هیچ عنوان نباید خوراکی بخورید.
- بعد از اتمام فعالیت روزانه و رسیدن به منزل، لباس ها را در جایی که جریان هوای آزاد وجود دارد آویزان کنید.
- بدون اینکه دستتان را به جایی بزنید، به روش صحیح با آب و صابون بشویید.
- با پد الکلی کلید، عینک، کیف و گوشی موبایل خود را گندزدایی کنید.
- اگر دمای بدنتان بالای ۳۷ درجه بود، تنگی نفس یا تنفس شدید داشتید به بیمارستان مراجعه نمایید.
برای دیدن آموزش تصویری و اطلاعات بیشتر در رابطه با نحوه صحیح شستن دست اینجا کلیک کنید.
تب، سرفه و سوزش گلو حتماً نشانه ابتلا به ویروس کرونا است؟
نمی توان به این سؤال به صورت قطعی پاسخ داد. زیرا ممکن است این علائم ناشی از سرماخوردگی ساده، آلودگی میکروبی و یا حتی استرس باشد. اگر در مکان های شلوغ و عمومی مشکوک رفت و آمد نداشته اید نگران نباشید. فقط موارد زیر را رعایت نمایید.
- ۱۴ روز در خانه بمانید و تمامی نکات بهداشتی را رعایت کنید.
- در این ایام برای رعایت جوانب احتیاط، به کسانی که در تماس هستید، یادآور شوید دست ندهید و روبوسی نکنید.
- روزی ۲ بار صبح و شب دمای بدن خود را چک کنید.
ویروس کرونا روی لباس زنده می ماند و قابل انتقال است؟
باید بگوییم امکانش کم است. احتمال زنده ماندن این ویروس بر روی پارچه بسیار کوتاه و کوتاه تر از زنده ماندن آن در هوا، ذرات ریز آب دهان و بینی است. به طور کلی این ویروس محل زندگی خود را بر روی اجسام صاف و بدون سوراخ انتخاب می کند. لباس ها را بهتر است در جایی که جریان هوای آزاد وجود دارد بگذاریم. اینگونه گندزدایی می شود.
آیا گوشت، سبزی و میوه می تواند ناقل ویروس کرونا باشد؟
ممکن است که بر روی سطوح میوه، سبزیجات و یا گوشت، این ویروس دیده شود و وجود داشته باشد، ولی اگر به این نکات توجه کنید دیگر جای نگرانی نیست:
- در هنگام خرید اقلام مورد نیاز دستکش بر دست داشته باشید تا دست شما تماسی با کالا، کارت و پول کاغذی نداشته باشد.
- حتماً قبل از مصرف، آن ها را با آب روان بشویید.
- گوشت ها رو خوب بپزید زیرا این ویروس با پخت در دمای بالا از بین می رود.
- سعی کنید لوازم مورد نیازتان را برای زمان طولانی تر خرید کنید تا کمتر بیرون بروید و مدت زمان کمتری را در مرکز خرید بمانید
کسی که به ویروس کرونا مبتلا شده و بهبود یافته باشد، آیا بدنش نسبت به این ویروس ایمن می شود یا ممکن است دوباره مبتلا شود؟
عمدتاً کسی که این ویروس را گرفته باشد مجدد مبتلا نمی شود. این را سیستم ایمنی بدن و جهش ویروس مشخص می کند. اما اگر ویروس، جهش یابد مجدداً امکان مبتلا شدن آن فرد هست اما احتمالش کم است.
توجه به این نکته مهم است که کسانی که دوره درمان خود را گذرانده اند و مرخص شده اند به دلیل ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن، در دوره نقاهت، ممکن است به ویروس های دیگر مبتلا شوند. بنابراین بهتر است ۱۴ روز دیگر در قرنطینه خانگی به سر ببرند. در طی این مدت مراقبت هایی که باید انحام دهند عبارتند از:
- با ماسک زدن از اعضای خانواده خود فاصله بگیرند.
- مرتب دستان خود را به خوبی بشویند.
- از ظرف غذا و حوله جداگانه استفاده کنند.
- اطرافیان سرویس بهداشتی و حمام را هر روز مورد شستشو قرار دهند.
- فرد مبتلا و اطرافیانش که با یکدیگر در تماس هستند مرتب دستان خود را با آب و صابون و یا ژل ضدعفونی کننده، تمیز کنند.
- پیشنهاد می شود هفته سوم و چهارم بعد از مرخص شدن از بیمارستان برای معاینه مجدد به بیمارستان مراجعه نمایند.
آیا ویروس کرونا در هوا وجود دارد؟
تصور نکنید این ویروس در هوا وجود دارد. این ویروس هنگام سرفه و عطسه فرد مبتلا همراه با ذرات ریز مایعات بدنش، وارد هوا می شود و بر روی سطح اجسام می نشیند. این ویروس فقط در درون سلول های زنده، می تواند زنده بماند و خود را تکثیر کند. بنابراین اگر در این شرایط قرار نگیرد عمری نخواهد داشت.
ویروس به میزان زیادی در دستگاه تنفسی فوقانی افراد وجود دارد. به همین دلیل سرایت آن هنگام سرفه یا عطسه که با پاشیدن قطرات ریز و ذرات معلق در هوا همراه هست بسیار محتمل است. از طرفی، زنده ماندن ویروس در هوا و روی سطوح مختلف به طور مستقیم بر میزان انتقال ویروس تأثیر می گذارد چرا که ذرات ویروس پس از خروج از بدن بیمار، باید به اندازه کافی زنده بمانند تا در بدن یک میزبان جدید به فعالیت خود ادامه دهند.
ماندگاری ویروس کرونا روی سطوح چقدر است؟
به گفته وینسنت مونستر و تیمی در آزمایشگاه ویروس شناسی انستیتوی ملی در همیلتون آمریکا، ویروس کرونا در سطوح پلاستیک و استیل بیشترین ماندگاری را دارا می باشد. مدت زمانی که این ویروس در این شرایط فعال بوده است سه روز گزارش شده است. این موضوع نشان می دهد که تجهیزات بیمارستانی و همچنین دستگیره های میله ای در متروها و اتوبوس ها از محیط های بالقوه انتقال ویروس هستند.
دانشمندان بررسی کردند که ویروس کرونا چه مدت در سطح مواد مختلف می تواند زنده بماند. به همین منظور سطوح آلوده به ویروس را طی دوره های چندساعته و چند روزه مورد آزمایش قرار دادند. موادی که بیشترین ماندگاری ویروس روی آنها گزارش شد مربوط به جنس استیل و پلاستیک بود، جایی که ویروس های عفونت زا می توانستند پس از سه روز یا حتی طولانی تر فعال بمانند. سطح مس پتانسیل کمتری برای زنده ماندن ویروس نشان داد به طوری که بعد از چهار ساعت آثار آن از بین رفت. همچنین نتایج آزمایش نشان دادند که ویروس در محیط بسته حاوی هوا تنها به مدت سه ساعت باقی ماندند.
اثبات قطعی در مورد انتقال ویروس طریق اشیاء بی جان وجود ندارد اما یافته های جدید آزمایشگاهی نشان می دهد که ویروس کرونا حداقل می تواند به جعبه های مقوایی بسته بندی های پلاستیکی بچسبد و خطر ابتلا به بیماری کووید را افزایش دهد. چرا که در مورد برخی ویروس ها، مانند آنفلوانزا، دست زدن به سطح آلوده می تواند میلیون ها ذره ویروسی را تنها در چند ثانیه منتقل کند.
بر اساس یافته های محققان آلمانی در بررسی این نوع ویروس، طی یک دقیقه تمیز کردن سطح با الکل، یک میلیون ذره ویروسی می تواند به ۱۰۰ عدد کاهش یابد که متعاقبا احتمال ابتلا به عفونت های ناشی از ویروس کرونا را به همین نسبت کاهش می دهد.
چه ماسکی برای مقابله با کرونا مناسب است؟
ایده آل ترین گزینه، ماسک پزشکی مدل N95 است.
ماسک ها معمولا سه لایه دارند. لایه بیرونی ضد آب است. لایه میانی از جنس یک نوع پارچه نبافته و لایه درونی بسیار نرم است. لایه میانی می تواند ویروس را فیلتر کند و از ورود ویروس پیشگیری کند. بعضی از ماسک ها یک دریچه برای تسکین تنفس دارند. این نوع دریچه خودش فیلتر دارد، اما این فیلتر یک طرفه است و می تواند جلوی خروج اجرام از دهان و بینی افراد را بگیرد به همین دلیل توصیه می شود مبتلایان و افراد مشکوک به کرونا ویروس از آن استفاده کنند.
هنگام زدن ماسک به صورت، به این نکات توجه کنید.
- قبل از استفاده از ماسک، دستهایتان را با آب و صابون بشویید و یا با پد الکلی ضد عفونی کنید.
- درمورد ماسک پزشکی معمولی، ماسک را طوری بپوشید که طرفی که رنگ تیره تر دارد رو به بیرون و طرفی که رنگ روشن تر دارد رو به دهان قرار بگیرد.
- نوار فلزی بالای ماسک را بر روی برآمدگی بینی قرار دهید.
- مطمئن شوید ماسک در اطراف بینی، دهان و زیر چانه قرار گرفته و تمامی این نقاط پوشانده شده است.
- کش ها را دور گوش و اگر بند دارد پشت سر ببندید.
- روی ماسک را لمس نکنید چون باعث آلودگی آن می شود.
- اگر ماسکتان مرطوب یا نمدار است آن را با یک ماسک خشک عوض کنید.
- هرگز از ماسک یکبار مصرف، استفاده مجدد نکنید و حتماً بعد از استفاده، آن را درون پلاستیک قرار داده، روی آن الکل اسپری کنید، پلاستیک را محکم گره بزنید و در سطل آشغال بیندازید.
- بعد از برداشتن ماسک، دستهایتان را با آب و صابون بشویید و یا با الکل ضدعفونی کنید.
در آخر باید متذکر شویم که با استفاده از بهترین نوع ماسک، قرار نیست که خیالمان بتواند کاملاً راحت باشد. باید حتماً از رفتن به مکان های شلوغ پرهیز و نکات حفاظت فردی را رعایت کنید.
هشدار!
ماسک معمولی هر ۲ساعت و ماسک فیلتر دار هر ۸ ساعت یکبار، باید تعویض گردد.
اگر از ماسک چین دار پزشکی استفاده می کنید بسیار مهم است که به درستی استفاده و تعویض نمایید. به عبارت دیگر اگر این نکات را رعایت نکنید نه تنها شما را از ویروس محافظت نمی کند، بلکه تبدیل به منبعی برای ابتلا می گردد چون میکروبها روی آن باقی می ماند.
بهترین ضدعفونی کننده یا گندزدا چیست و چه سطوحی را باید ضدعفونی یا گندزدایی کنیم؟
بهترین ضدعفونی کننده شامل الکل و ضدعفونی کننده های کلردار هستند البته این در شرایطی است که دسترسی به آب و صابون نداشته باشید.
هشدار!
الکل صنعتی به دلیل داشتن متانول نباید جهت پاک کردن دست ها و در تماس مستقیم با پوست قرار بگیرد چون متانول موجود در آن، نه تنها جذب پوستی داشته و از راه تنفس جذب بدن میشود، بلکه میتواند باعث آسیب کلیوی و چشمی حتی تا مرز کوری داشته باشد. پس تا جایی که امکانش هست از الکل سفید ۷۰ درصد برای ضد عفونی کردن استفاده کنید. یادتان باشد نمی توان همزمان از دو یا چند ضد عفونی کننده مثل الکل یا پاک کننده و یا سفیده کننده ها استفاده کرد چون گاز سمی تولید می کند و بسیار خطرناک است.
سطوحی که باید مرتباً ضدعفونی یا گندزدایی شود.
- ضدعفونی دست ها، بعد از لمس کردن تجهیزات و ابزار عمومی.
- گندزدایی گوشی همراه، عینک، کلیدها.
- گندزدایی صفحه کلید آسانسورها.
- گندزدایی صفحه کلید دستگاه های خودپرداز و دستگاه پوزهای بانک.
- گندزدایی استامپ ها.
- گندزدایی صفحه کلید دستگاه حضور و غیاب پرسنلی، موس و صفحه زیر موس، صفحه کلید لپ تاپ و کامپیوتر.
- گندزدایی صفحه کلید زنگ ورودی اماکن.
- بعد از گندزدایی وسایل منزل و سطوح، باید برای گردش هوا پنجره ها را باز کنیم.
هشدار!
در گندزدایی کردن تبلت و گوشی خود حتماً به این نکات توجه کنید.
- سعی کنید الکل را از داروخانه یا لوازم پزشکی تهیه کنید.
- مستقیماً یر روی گوشی نریزید. امکان دارد گوشی منفجر یا صفحه آن تغییر شکل دهد.
- گوشی را خاموش کرده بعد گندزدایی کنید، چون ممکن است در زمان گندزدایی کردن، گوشی زنگ بخورد.
- بلافاصله بعد از گندزدایی کردن، آن را به شارژر وصل نکنید. حتی تماس هم نگیرید. حدود ۳۰ دقیقه صبر کنید تا الکل تبخیر و خشک شود.
- چندین مورد از سوختن انگشتان دست و انفجار گوشی به دلیل گندزدایی کردن آن با الکل گزارش شده است. گاز الکل به صورت هاله در اطراف گوشی وجود داشته و به محض زنگ خوردن گوشی انفجار صورت می گیرد. حتماً رعایت کنید تا سالم بمانید.
در محیط کار چگونه از خود در مقابل ویروس کرونا مراقبت کنیم؟
- کارمندان حتماً فاصله ۱ متر را حفظ کنند.
- اگر عطسه تان گرفت باید سر به سمت پائین و بین بازو و ساعد قرار بگیرد و سپس عطسه کنید. این را به همکارانتان، آموزش دهید.
- لوازم های عمومی مثل دستگیره در و لوازم کاری باید هر روز گندزدایی شود. برای رعایت بهداشت بیشتر، هیچیک از لوازم کاری را از همکارتان قرض نگیرید.
- بهتر است جلسه ها از طریق ویدئو برگزار شود.
- با بازگذاشتن پنجره ها، گردش هوا را افزایش بدهید.
قرنطینه خانگی
یعنی ای هموطن خودت به داد خودت برس!!
کارهایی که نباید انجام بدهید…
- هرگونه بیرون رفتن غیراضطراری ممنوع.
- رفت و آمد و مهمون بازی ها ممنوع حتی به صورت محدود.
- خرید رفتن ممنوع. اگر برای تهیه مایحتاج خانه مجبور به بیرون رفتن بودید، فقط یک نفر از اعضای خانواده، مأمور خرید باشد. خریدها را ۵ روز یکبار انجام دهید یا اگر امکانش هست همان اول برای ۱۴روز، مایحتاج خانواده را تهیه کنید و بیرون از منزل نروید.
- اگر نان میخرید آن را فریز نکنید. نان را در کیسه تمیز که با خود به همراه برده اید، بگذارید. برای مصرف باید آن را در دمای بالای ۳۰ درجه قرار دهید و نوش جان کنید چون شما از سلامت کارگر و نانوا خبر ندارید.
- اگر احتیاج بود بیرون بروید، بردن گوشی و کیف پول ممنوع. فقط با خود یک عدد کارت عابر بانک در یک کیسه فریزر از قبل آغشته به الکل ببرید. بعد از هربار تماس با پوز یا دستگاه خودپرداز، آنرا داخل همان کیسه الکلی بیندازید تا گندزدایی شود. مطمئن باشید هیچ اتفاقی برای کارت نمی افتد جزء اینکه سلامت شما را بیشتر تضمین میکند.
- یک کیسه بیرون درب ورودی قرار دهید دستکش ها و ماسک را آغشته به الکل کنید، بعد داخل کیسه بیندازید و وارد منزل شوید. پس با دستکش و ماسک وارد شدن به منزل ممنوع.
- به تمام کیسه های خرید بیرون از منزل، الکل اسپری کنید و سپس وارد شوید.
آنچه باید در دوران قرنطینه خانگی در منزل داشته باشیم.
- روی کالاهای خشک و کنسرو شده تمرکز کنید.
- جعبه کمک های اولیه تان را کامل کنید.
- شاید نیاز باشد یک کپی از پرونده پزشکی خود در منزل داشته باشید.
- اگر داروی نسخه ای مصرف می کنید به اندازه ۳۰ روزتان دارو تهیه کنید.
- سلامت روانتان را فراموش نکنید. در صورت نیاز، کتاب یا بازی فکری تهیه کنید.
- به سایر تجهیزات پزشکی مورد نیاز مانند لنزهای تماسی یا باتری های سمعک توجه کنید.
- محصولات بهداشتی مانند صابون، ضدعفونی کننده دست، دستمال، محصولات مراقبت زنان و پوشک در اولویت هستند.
- داروهای بدون نسخه مانند داروهای تسکین دهنده درد، سرفه و سرماخوردگی را تهیه کنید.
تلفن های ضروری در روزهای شیوع کرونا ویروس
برای پاسخگویی به پرسش های مردم درباره کرونا، اگر علائم شدی ندارید، قبل از مراجعه به پزشک با این شماره ها تماس بگیرید.
- پاسخگویی وزارت بهداشت درباره کرونا ۴۰۳۰
- سامانه پاسخگویی نظام سلامت کشور ۱۹۰
- سازمان بیمه سلامت ۱۶۶۶
برای دریافت مشاوره روان شناختی
- صدای مشاور ( سازمان بهزیستی ) ۱۴۸۰
برای ارائه گزارش ها و شکایات از گرانفروشی و کم فروشی
- سازمان تعزیرات حکومتی ۱۳۵
- سایر تخلفات را به مرکز فوریت های پلیسی ۱۱۰ گزارش دهید.
- اورژانس برای اعزام به بیمارستان، در صورت بروز علائم شدید ۱۱۵
برای پرسش درباره کرونا این خط را اشغال نکنید.
برای شکایت و ارائه گزارش سودجویی در فضاهای مجازی
- پلیس فتا ۲۱۸۶۱۵۴۵
- شماره تلفن پلیس فتا از هر استانی را از سایت www.cyberpolice.ir دریافت کنید.
در آخر به شما اطمینان خاطر می دهیم که اگر موارد بالا را خوب بخوانید و رعایت کنید، هرگز مبتلا نمی شوید.
به دلیل اینکه اطلاعات در مورد این ویروس ناشناخته و در حال تکمیل است، می توانید بر روی لینک زیر کلیک کرده و به روزترین اطلاعات و آموزش ها را کسب نمایید.