ویروس کرونا یا همان ncov-2019 ویروسی جدید است که ممکن است در جانوران و انسانها تولید بیماری کند. این ویروس و بیماری تا پیش از آن که دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین همه گیر شود، ناشناخته بود.
کرونا ویروس شامل گروه بزرگی از ویروس ها می شود که شامل مواد ژنتیکی و یک لایه ی پوششی است که بر روی آن، میله های پروتئینی قرار دارد که شبیه تاج یا کرون هستند، به همین دلیل به آن کرونا می گویند. این بیماری به صورت ذات الریه در کارگران بازار غذاهای دریایی و حیوانات زنده در ووهان چین گزارش شد و به تدریج به کسانی که با این بیماران در تماس بودند منتقل شد.
شایع ترین علائم بیماری کرونا چیست؟
شایعترین علامت های این بیماری، تب، خستگی و سرفه های خشک است. برخی بیماران، ممکن است دردهای ضعیف تا شدید عضلانی و سردرد، گرفتگی یا آبریزش بینی، گلودرد یا اسهال را تجربه کنند. این علائم عموماً ملایمند و به تدریج آغاز می شوند.
ویروس کرونا ممکن است به بعضی از مردم سرایت کند و بی آنکه هیچ علامتی از خود بروز دهد، سبب بیماری شود. در حدود ۸۰ درصد افراد بدون هرگونه اقدام خاص، بهبود می یابند، اما در میان آنهایی که بیماری را بروز داده اند، تقریباً هر ۶ بیمار یک نفر، ناخوشایندی شدیدی را تجربه می کند و دچار تنگی نفس می شود. افراد مسن و آنهایی که بیماری زمینه ای مانند پرفشاری خون، مشکلات قلبی یا دیابت دارند، بیشتر در معرض خطر نوع شدید بیماری هستند. تاکنون حدود ۲ درصد از این بیماران درگذشته اند.
آیا ویروس کرونا در گذشته هم وجود داشته است؟
این ویروس، از گذشته های دور وجود داشته و بین حیوانات و انسانها مشترک بوده است. به طوری که عامل ۱۵ درصد از سرماخوردگی های معمولی را کرونا تشخیص می دادند و دانشمندان زیاد برایش اهمیت قائل نبودند.
این ویروس در چین در سال ۲۰۰۳ با یک جهش ژنی تبدیل به یک کرونا ویروسی قوی شد که عامل سارس بود. سارس یا همان سندرم حاد تنفسی، که از نوع خاصی گربه به انسان سرایت کرد با آلودگی ۸۰۰۰ نفر، جان ۸۰۰ نفر را گرفت.
این ویروس در سال ۲۰۱۲ در عربستان با اسم مرس شیوع پیدا کرد. مرس نیز از شتر به انسان منتقل شد و با ابتلای ۵۷۳ نفر، ۱۰۵ نفر قربانی گرفت. یعنی ۳۵ درصد کشندگی را با خود به همراه داشت.
این ویروس متأسفانه سال ۲۰۱۹ در چین دوباره گسترش پیدا کرده است و البته این بار، با نام کرونا ویروس. دانشمندان منشأ این ویروس را ۹۵ درصد شبیه به ژن خفاش تعریف کرده اند و فکر می کنند از سوپ خفاش منتقل شده و به انسان سرایت پیدا کرده است. البته طبق مقاله جدید گاردین، ادعا کرده اند به ژن مورچه خوار هم شبیه می باشد، ولی هنوز هیچکدام به قطعیت نرسیده است.
آیا واکسن کرونا یا داروی کرونا کشف شده است؟
چند ماه از انتشار ویروس کرونا می گذرد اما هنوز دارویی برای این ویروس وجود ندارد. دلیل این موضوع به ناشناخته بودن کرونا و تفاوت بیماری های ویروسی و باکتریایی برمی گردد. باکتری های بیماری زا به محض ورود به بدن به عنوان عوامل مخرب شناسایی می شود. به این ترتیب سیستم ایمنی بدن با کمک داروها به مبارزه با آنها می پردازد. اما ویروس ها موجودات زنده نیستند و بخشی از کروموزوم یک سلول هستند. آنها برای زنده ماندن و تکثیر شدن نیاز به سلول میزبان دارند.
نداشتن علائم حیات در ویروس ها باعث شده سیستم ایمنی، نتواند آنها را شناسایی کند. این حالت باعث می شود ویروس به راحتی وارد سلول های بدن شده و تکثیر شود. چون سلول آلوده جزئی از بدن است، سیستم ایمنی و داروها نمی توانند درست عمل کنند، به همین دلیل ساخت دارو برای بیماری های ویروسی، از جمله کرونا بسیار دشوار است.
کرونا هر روز با بدن چه میکند؟
معمولاً روز اول بیمار دچار تب می شود. ممکن است احساس خستگی، دردهای عضلانی و سرفه خشک هم داشته باشد. عده کمی از بیماران یک یا دو روز اول، دچار اسهال یا حالت تهوع می شوند. البته این ها در اکثر افراد شایع است و ممکن است بعضی با علائمی مانند سردرد، سوزش و گلودرد شدید نیز این بیماری را بروز دهند. مدت زمان نهفتگی یا دوره کمون برای این ویروس از ۱ تا ۱۴ روز است. اگر میپرسید دوره کمون چیست؟ به مدت زمان بین ابتلا به ویروس کرونا تا شروع علائم بیماری، دوره نهفتگی یا کمون می گویند.
چرا کرونا که فقط ۲ درصد کشندگی دارد، اینقدر ترسناک شده و همه می ترسند؟
چون به شدت واگیردار است. ۸۰ درصد کسانی که کرونا دارند بی علامت هستند، در ۱۷/۵ درصد علائم خفیف و ۲/۵ درصد با علائم شدید ظاهر می شود. آن دسته از افرادی که جزء ۸۰ درصد هستند به دلیل عدم آگاهی از بیماری خود، ویروس ها را پخش می کنند. به همین دلیل، برای جلوگیری از انتشار ویروس باید آن را محدود کنیم، که اینکار با انجام اصول خود مراقبتی امکان پذیر است و مهمترین آن، شست و شوی دست ها می باشد.
یادتان باشد ماندگاری این ویروس بر روی دست ها ۴ ساعت است اما شما با شست و شوی صحیح دست که از ۲۰ تا ۳۰ ثانیه طول می کشد، می توانید اثرات آن را از روی دستتان محو کنید.
اثرات اضطراب ناشی از ابتلا به کرونا چیست؟
حمله عصبی
حمله عصبی ناشی از اضطراب می تواند، منجر به بروز علائم فیزیکی مختلفی در بدن شود. از جمله می توان به تپش قلب، درد قفسه سینه و سبکی سر اشاده کرد. در این حین ممکن است حتی حس گرم شدن بدن را نیز تجربه کنید.
افسردگی
اضطراب مزمن می تواند، خطر افسردگی را افزایش دهد. علائم آن عبارتند از جمع گریزی، کاهش علاقه به انجام فعالیت هایی که یک زمان دوست داشته اید، همچنین احساس گناه یا نا امیدی.
دردهای عضلانی و پراکنده
اضطراب صرفاً به صورت روانی در افراد بروز نمی کند. گاهی در عضلات و دیگر بخش های بدن نیز، خود را نشان می دهد.
تپش قلب
معمولاً به دنبال بروز حملات عصبی رخ می دهد اما اضطراب، عموماً باعث افزایش ضربان قلب می شود. در این موارد احساس می کنید که قلبتان ضربان بیشتری پیدا کرده و بیشتر می تپد.
مشکلات تنفسی
اضطراب می تواند باعث تنفس سریع و کم شود. در مواردی که فرد، حمله عصبی را تجربه کند این وضعیت شدت بیشتری می یابد.
افزایش فشار خون
با افزایش اضطراب و نگرانی در بدن، فشار خون هم بالا می رود.
به چیزهای خوب فکر کنید
مغز انسان، به گونه ای است که به هر موضوع که بیشتر فکر کند بیشتر ذهنش درگیرش خواهد شد و برنامه ریزی ذهن به سمت اجرایی کردن آن در بدن، حرکت خواهد کرد. شاید برای همین است که بزرگان ما سفارش کرده اند که: فال نیک بزنیم. از طرفی آن چه که باعث بالا رفتن ایمنی بدن می شود آرامش و دور بودن از استرس است. بنابراین روی افکار مثبت تمرکز کنید، ایمنی بدن خود را با آرام سازی و تغذیه سالم، بالا ببرید و از فضاهایی که بی دلیل باعث استرس شما می شود، جداً دوری کنید.
به دلیل اینکه اطلاعات در مورد این ویروس ناشناخته، در حال تکمیل است، می توانید بر روی لینک زیر کلیک کرده و بروزترین اطلاعات و آموزش ها را کسب نمایید.
به امید ریشه کن شدن هر چه زودتر این ویروس و بهبود یافتن همواطنانمان.