به مناسبت گرامیداشت روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای (۲۸ آوریل ۲۰۲۰ (۹ اردیبهشت ۱۳۹۹))
به قلم مهندس محمدعلی قوّه ندوشن
۲۸ آوریل هر سال در کنار هم جمع می شدیم و روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای را گرامی می داشتیم. ولی روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه ای در سال ۲۰۲۰ با چالش شیوع جهانی و پاندمی ویروس کرونا یا کووید ۱۹ همراه شده است و اکنون دولت ها، کارفرمایان، کارگران و کل جوامع در سراسر دنیا با چالش بزرگ بیماری جهانی کووید ۱۹ روبرو هستند و وظیفه کارشناسان بهداشت حرفه ای و ایمنی به عنوان مدافعان سلامت در صنایع و محیط های کاری بسیار اهمیت دارد.
انتخاب و تأمین وسایل حفاظت فردی مناسب همراه با نحوه آموزش استفاده از این وسایل امروزه اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
برنامه کنترل مدیریتی که مهم ترین آن فاصله گذاری اجتماعی در محیط کاری می باشد، همچنین برنامه های ارزیابی و غربالگری در محیط کار به منظور کنترل شیوع این بیماری بسیار حائز اهمیت است.
اهمیت بهداشت حرفه ای و ایمنی کارکنان موضوعی نیست که توجه به آن مختص یک روز باشد، بلکه در هر زمان و هر دوره ای به ویژه زمان بحران اهمیت بیشتری پیدا می کند.
این روزها بهداشت حرفه ای در بیمارستان ها و مراکز درمانی اهمیت ویژه ای پیدا کرده و حفظ و صیانت از نیروی کار مستقر در این مراکز با روش های علمی مطرح شده در بهداشت حرفه ای و ایمنی و پیشگیری از ابتلای آنها به بیماری نه تنها یک وظیفه انسانی، بلکه از گسترش بحران در کشور جلوگیری می کند، چرا که در صورت ابتلای کارکنان خدوم سلامت به ویروس و ناتوانی آنها در ارائه خدمات به بیماران، کنترل ویروس کرونا نه تنها سخت بلکه غیرممکن خواهد بود.
اسقرار سیستم های مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای در سازمان ها می تواند در کنترل هدفمند حوادث و بیماری ها نقش ارزشمندی داشته باشد.
و کوتاه سخن اینکه امروز که فرم خوداظهاری جهت بازگشت به کار را تکمیل می کردم با خودم گفتم ما بهداشت حرفه ای ها نیز مشمول خدمات بهداشت حرفه ای سازمان شدیم.
محمدعلی قوّه ندوشن
کارشناس بهداشت حرفه ای
کارشناس ارشد HSE