خلاقیت معانی و مفاهیم گوناگونی دارد. خلاقیت یک نوع فرآیند ذهنی است که افراد را قادر می سازد که ایده های نوین و کاربردی داشته باشند و به یک دید جدید به مسائل گوناگون نگاه کنند. افراد خلاق، خیال پرداز و شیفته تازگی هستند. آن ها میتوانند چندین ایده را برای حل یک مساله ارائه بدهند. افراد خلاق از خطرکردن و حتی شکست خوردن واهمهای ندارند و از همواره در حال یاد گیری هستند. ما در نمایشگاه مجازی باما، توانمندسازی و مهارت افزایی و کمک به آینده شغلی دانشجویان را به عنوان یک هدف اصلی مد نظر قرار داده ایم. پرونده خلاقیت یا کارپوشه دانشجوی خلاق، ابزاری برای درک کاربرد واحدهای درسی، شناخت کسب و کارهای مرتبط، اختراعات و ایده های مرتبط با رشته تحصیلی دانشجویان است. ما قصد داریم کمک کنیم خلاقیت و ایده پردازی دانشجویان از طریق پرونده خلاقیت افزایش یابد و دانشجویان در راستای رفع نیازهای صنعت و جامعه مرتبط با رشته تحصیلیشان، ایده های کاربردی داشته باشند. ایده های کاربردی شروع تشکیل تیم، هسته های فناور و ورود به مراکز رشد پارک های علم و فناوری و شتاب دهنده ها هستند، که میتواند به توسعه کسب و کارهای دانش بنیان منجر شود. ما در این مقاله می خواهیم شما را با خلاقیت و نوآوری در زمینه های مختلف بهداشت محیط و محیط زیست آشنا کنیم تا شاید جرقه هایی برای به وجود آوردن یک کسب و کار سبز در ذهن شما دوستان عزیز ایجاد شود.
چگونه خلاق باشیم؟
یادمان باشد که خلاقیت ارثی و ژنتیکی نیست. همه ما انسان ها می توانیم با تمرین و پشتکار تبدیل به آدم خلاقی بشویم. برای اینکه آدم خلاقی بشوید باید کنجکاو باشید و از زوایای مختلفی یک مساله را برررسی کنید. بیشتر پدیده هایی که اکنون مشاهده می کنید، حاصل کار افراد کنجکاو و خلاق هستند. انسان ها در کودکی از خلاقیت زیادی برخوردار هستند اما به مرور زمان که چارچوب های خاصی از طرف جامعه و مدرسه به آن ها تحمیل می شود، خلاقیت کم تر شده و حتی ممکن است ناپدید گردد. برای خلاق بودن شما باید بتوانید از عادت های ذهنی و چارچوب ها رهایی یابید. ذهن خود را آزاد بگذارید تا به هرجا که بخواهد پرواز کند.
خلاقیت در بهداشت محیط و محیط زیست
فارغ التحصیلان بهداشت محیط و محیط زیستی ها در حوزه های مختلفی فعالیت می کنند و بسته به نوع فعالیتشان برای اثرگذاری بهتر و مفیدتر بر روی جامعه می توانند از روش های خلاقانه گوناگونی استفاده کنند. این روش های خلاقانه شاید منجر به تشکیل یک استارتاپ و کارآفرینی نیز گردد. اگر فارغ التحصیلان این رشته تمایل به کارآفرینی داشته باشند، می توانند با چند نفر متخصص دیگر در زمینه های مختلف تیم تشکیل داده و به سوی دنیای کارآفرینی حرکت کنند.
خلاقیت در حوزه پسماند
پت و یا همان ظرف های آب معدنی خاصیت بازیافتی دارند. از بازیافت این وسایل، در جاذب های صوتی و تولید الیاف فرش استفاده می کنند. در کشورمان نیز چندین شرکت وجود دارد که بطر یهای پلاستیکی را به الیاف مصنوعی تبدیل می کنند و برای چندین هزار نفر شغل ایجاد کرده اند. همچنین از زبالهشدن و آسیب به محیط زیست پیشگیری کرده اند. با این حال، هنوز در این حوزه، جای کسب و کارهای زیادی خالی است و شما می توانید وارد این حوزه شوید.
سالانه میلیون ها تایر از رده خارج می شوند و یکی از معضلات محیط زیست به شمار می روند. کمپانی هلندی blackbear با بازیافت لاستیک و تایرهای فرسوده و تبدیل آنها به رنگ فرش، قطعات اتومبیل و چندین وسیله دیگر، خدمت خیلی ارزشمندی به محیط زیست ارائه کرده است. همچنین با بازیافت تایرهای از رده خارج شده، افراد زیادی برای خود کسب و کار نوین و جدیدی به راه انداخته اند و ضمن کسب درآمد از آن، به محیط زیست نیز کمک کرده اند. شما نیز توانایی این را دارید که جزئی ازاین افراد خلاق باشید.
خلاقیت در حوزه آلودگی هوا
اگر در زمینه آلودگی هوا علاقه فعالیت می کنید، با ایده های جذاب و نو، می توانید استارتاپ خود را راه اندازی نمایید. به طور مثال گیاهان زیادی در طبیعت وجود دارند که هوای آلوده را تصفیه می کنند و سموم مضری مثل فرمالدئید و تولوئن را از هوا می گیرند. آیا به نظرتان ایده خلاقانه ای برای استفاده از گیاهان برای به وجودآوردن یک کسب و کار وجود دارد؟ در زمینه کاهش آلودگی هوا، کارهای مختلفی می توان انجام داد. به چند مورد از آنها برای ایدهگرفتن شما عزیزان اشاره می کنیم.
- تابلوهای سبز که از گیاهان کاهنده آلودگی هوا در سطح شهر استفاده میشود، یک ایده جذاب به نظر میرسد که محققان در کشورهای پیشرفته بر روی این ایده، فعالیت میکنند.
- برای ارزیابی میزان آلودگی هوا در سطح شهر نیاز به ارزیابی های روزانه و لحظه ای وجود دارد. اخیرا محققان سوئدی با جایگذاری نانو سنسورهای کوچکی در چراغ های سطح شهر، توانستند میزان آلاینده های هوا را به صورت لحظه ای پایش کنند.
- در کشور انگلیس از اتوبوس ها برای کاهش بار آلودگی هوای شهرها استفاده کرده اند. ایده ای که محققان بر روی آن کار می کنند، جذاب و جالب است. این محققان قصد دارند بر روی سقف اتوبوس ها، سیستم های فیلتر تعبیه کنند تا در حین حرکت، آلودگی هوا را جذب کرده و هوا را پاکسازی کنند و هوای پاک را به محیط برگردانند.
- نظرتان در مورد استفاده از اسکوترهای برقی برای تردد در سطح شهر چیست؟ در حال حاضر خیلی از کشورها به جای ماشین شخصی، از روش های مختلف دیگر مثل اسکوتر، دوچرخه برقی و ….برای رفت و آمد در سطح شهر، استفاده می کنند.
- تا حالا تصور کرده اید که چطور می توان جلبک را در یک کاشی برای کاهش آلودگی هوا به کار برد؟ تعجب نکنید محققان لندنی در یک استارتاپ بیوتکنولوژی، از خاصیت جلبک ها در کاشی ها استفاده کرده اند که این کاشی ها در پشت بام ها نصب می شوند و هوای آلوده اطراف را پاکسازی می کنند.
- مردم زیادی در کشورهای در حال توسعه هنوز از اجاق پخت و پز استفاده می کنند که هوای داخل خانه را آلوده می کند و میزان انتشار آلاینده ها را افزایش می دهد. به نظر شما چگونه می توان یک اجاق پخت و پز طراحی کرد که مناسب این قشر از مردم باشد؟ حتما فکر کرده و بعدا در اینترنت سرچ کنید به جواب های بی نظیری می رسید.
خلاقیت در بخش های دولتی و خصوصی
افرادی که در شهرداری و یا سازمان های مربوطه مشغول به کار می شوند، امکان این را دارند که برای حفاظت از محیط زیست وافزایش بهره وری، طرح های خلاقانه زیادی را پیشنهاد بدهند. به تصویر پایین با دقت نگاه کنید. با یک ایده خلاقانه و به کار بردن آن، می توان با به سازی آبروهای خیابان ها ضمن محافظت از منابع آبی و جلوگیری از ورود پسماندها، هزینه پاکسازی آبروها را کاهش داد.
در این تصویر نیز، یک نوع روش خلاقانه دیگر را می بینید که پسماندها را به شیوه موثری جمع آوری می کند و اجازه پخش شدن و آلوده کردن محیط زیست را نمی دهد.
اگر در بخش خصوصی مشغول به کار هستید، می توانید در آنجا نیز ایده های خلاقانه را به کار ببرید و یا برای بخش های دیگر تولید، به مدیر عامل پیشنهاد بدهید. مدیرعامل ها از ایده های خلاقانه و جسورانه استقبال می کنند. برای مثال شرکت “کوکا کولا” قصد دارد در سال های آینده به جای بسته بندی پلاستیکی از بسته بندی مقوایی بازیافتی استفاده کند. این ابتکار باعث حذف ۴ هزار تن پلاستیک از چرخه محیط زیستی منطقه اروپا خواهد شد و کار خیلی ارزشمندی است.
اگر در کارخانه تولیدکننده مایعات ظرفشویی و پاک کننده ها استخدام هستید، می توانید پیشنهاد بدهید که این مایع ها در ظروف بزرگ تولید گردند تا در فروشگاه های پاک، عرضه شوند و مردم بتوانند بعد از اتمام مایع، با مراجعه به فروشگاه ها، ظروف خود را پر کنند. با این کار از ورود میلیون ها تن پلاستیک به محیط زیست جلوگیری خواهد شد.
خلاقیت در آموزش و پرورش
اگر شما به عنوان کارشناس بهداشت در آموزش و پرورش فعالیت می کنید، امکان این کار برای شما فراهم است که به دانش آموزان آموزش های لازم را در این باره بدهید. آموزش هایی که خلاقانه باشد و بتواند کودک را به سوی حفظ محیط زیست جذب کند. هرروز دانش آموزان زیادی با خودشان خوراکی به مدرسه می آورند و از کیسه فریزر استفاده می کنند و به همین دلیل روزانه چندین هزار کیسه فریزر به عنوان زباله وارد محیط زیست می شود. شما می توانید در یک جلسه توجیهی با والدین، از اهمیت کیسه های پارچه ای برای حفظ سلامت خودشان و محیط زیست صحبت کنید و آنها را متقاعد کنید که از کیسه های پارچه ای استفاده کنند.
اگر در مهدکودک ها و مدارس، کودکان باید همراه خود قاشق و چنگال بیاورند، حتما آن ها را تشویق کنید که از آوردن قاشق و چنگال یکبار مصرف خودداری کنند و همراه خود قاشق و چنگال فلزی و یا چوبی داشته باشند. برای بهداشتی بودن این کار، بهتر است از جا قاشقی پارچه ای استفاده کنند.
در زنگ ورزش، اکثر دانش آموزان کفش و لباس ورزشی باید همراه خود به مدرسه بیاورند. آن ها را تشویق کنید که از کیسه های مخصوص و یا ساک ورزشی استفاده کنند تا کیسه های پلاستیکی استفاده نشود.
کلام آخر
خلاقیت و نوآوری اساس کارآفرینی و کسب و کار موفق است. شما با داشتن خلاقیت و نوآوری، در زمینه های مورد علاقه خود می توانید موفق عمل کنید. ما در نمایشگاه مجازی باما، با مطرح نمودن ایده طرح کاد پلاس در تلاشیم ضمن پرورش خلاقیت در دانشجویان، کمک کنیم تا دانشجویان در حین تحصیل در دانشگاه در روزهایی که کلاس درس ندارند، در یک محیط کار واقعی مرتبط با رشته تحصیلی و مورد علاقه خود، شاغل شده و این امر نشاط علمی در دوران دانشجویی، افزایش خلاقیت، ایده پردازی و بهبود آینده شغلی دانشجویان را می تواند به همراه داشته باشد. از طرفی با برگزاری دورههای آموزشی HSE غالباً رایگان ایده پردازی، خلاقیت و کارآفرینی نظیر اهمیت مثبت اندیشی در کسب و کار موفق، روش های کشف ایده های طلایی در مسیر راه اندازی کسب و کارهای نوپا، کارآفرینی (از ایده تا محصول)، از ایده تا کارآفرینی در عرصه بهداشت و دورههای متعدد نوآوری، کارآفرینی و کسب و کار سعی داریم توانمندی دانشجویان عزیز در حیطه مهارت های نرم، نوآوری، خلاقیت، ایده پردازی و کارآفرینی افزایش یافته و به آینده شغلی این عزیزان کمک نماییم. در این راستا فیلم بسیاری از دوره های آموزشی گذشته نیز به صورت رایگان در سایت نمایشگاه مجازی باما در دسترس می باشد. در پایان ضمن تشکر از کلیه مدرسین دوره های آموزشی گذشته که با نگاه خیرخواهانه در برگزاری دوره های آموزشی نظیر خلاقیت و کارآفرینی این مجموعه را همراهی نمودند، تشکر نموده و در راستای ادامه این مسیر خیرخواهی و کمک به توانمندسازی و مهارت افزایی و بهبود آینده شغلی دانشجویان، از کلیه متخصصین خیرخواه و نیک اندیش حوزه کارآفرینی، خلاقیت، کسب و کار، ایده پردازی، مهارت های نرم و توسعه فردی دعوت می نماییم تا در برگزاری دورههای آموزشی آینده، مجموعه نمایشگاه مجازی باما را همراهی نمایند. به علاوه خواهشمندیم با ارسال نظرات و پیشنهادات ارزشمند خود، ما را در ادامه این راه یاری نمایید.
مطالب خیلی مختصر و مفید بودن
واقعا خسته نباشید
عالی هست
سپاسگزارم. باما همراه باشید مطالب مفید زیادی در مجله داریم
مطالب جالب و مفید بود ممنون
این که از تجربیات دیگر کشورها نام برده شده هم خیلی خوب است
ممنونم از لطف شما