عنوان دوره آموزشی: ملاحظات HSE در تأسیسات آب و فاضلاب
مدرس: دکتر سجاد رحیمی
عضو هیأت علمی دانشگاه و مدرس دوره های تخصصی زیست محیطی در صنایع
گواهی پایان دوره: گواهی پایان دوره از طرف شرکت آتی سلامت محیط و کار پویا اعطا می شود. این شرکت دارای دارای مجوز آموزشی از مرکز تحقیقات وزارت کار و سازمان فنی و حرفه ای کشور می باشد.
دوره آفلاین: اگر امکان شرکت در دوره آنلاین ملاحظات HSE در تأسیسات آب و فاضلاب را نداشته اید، جهت شرکت در دوره آفلاین و دریافت راهنمایی بیشتر با شماره 09190422780 تماس بگیرید تا تیم باما HSE به شما کمک کنند.
با عنایت به وبینار فوق، مطلب زیر می تواند برای شما مفید باشد.
تأسیسات آب و فاضلاب نقش مهمی در حفظ سلامت عمومی و ایمنی محیط زیست دارند. با این حال، این تأسیسات همچنین خطرات ایمنی و بهداشتی مختلفی را به همراه دارند که باید به دقت مدیریت شوند تا از سلامت و ایمنی کارکنان و جامعه اطراف اطمینان حاصل شود.
خطرات بهداشتی و فیزیکی در تأسیسات آب و فاضلاب
یکی از خطرات اولیه بهداشتی مرتبط با تاسیسات آب و فاضلاب، قرار گرفتن در معرض عوامل بیماری زا و آلاینده های مضر است. فاضلاب حاوی انواع باکتری ها، ویروس ها و انگل ها است که در صورت تماس با پوست انسان، استنشاق یا بلعیده شدن می توانند کارگران این را در معرض خطر ابتلا به بیماری های منتقله از آب مانند E. coli، سالمونلا و هپاتیت A قرار بگیرند. علاوه بر این، آب آلوده همچنین می تواند خطر شیوع بیماری های منتقله از طریق آب مانند وبا، تب حصبه و هپاتیت را ایجاد کند.
بهداشت نامناسب و اقدامات بهداشتی ضعیف در تاسیسات آب و فاضلاب نیز می تواند در گسترش بیماری های عفونی نقش داشته باشد. به عنوان مثال، اگر کارکنان به امکانات مناسب شستشوی دست، دسترسی نداشته باشند یا اگر فاضلاب به درستی تصفیه و دفع نشود، خطر انتقال بیماری در محیط کار افزایش می یابد.
یکی دیگر از خطرات مهم بهداشتی مرتبط با تأسیسات آب و فاضلاب، احتمال قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خطرناک است. بسیاری از تصفیه خانه های تأسیسات صنعتی و تجاری از انواع مواد شیمیایی مانند کلر، آمونیاک و دی اکسید گوگرد در فرآیندهای تصفیه آب و دفع فاضلاب خود استفاده می کنند. اگر این مواد شیمیایی به درستی مدیریت و کنترل نشوند، خطر نشت یا نشت تصادفی وجود دارد که می تواند محیط اطراف را آلوده کند و سلامت کارکنان را تهدید کند.
علاوه بر خطرات مستقیم بهداشتی مرتبط با تاسیسات آب و فاضلاب، خطرات غیرمستقیم بهداشتی نیز وجود دارد که باید در نظر گرفته شود. به عنوان مثال، کیفیت پایین آب می تواند منجر به بوی نامطبوع و شرایط غیربهداشتی شود که می تواند به ناراحتی کارکنان و کاهش روحیه منجر شود. تاسیسات نامناسب فاضلاب همچنین می تواند آفاتی مانند پشه ها و جوندگان را جذب کند که می تواند بهداشت و ایمنی محیط کار را بیشتر به خطر بیندازد.
ماهیت کار در تأسیسات آب و فاضلاب همچنین کارکنان را در معرض خطرات فیزیکی مختلفی از جمله فضاهای محدود، ماشین آلات سنگین و خطرات احتمالی لغزش، سقوط و سقوط قرار می دهد. فضاهای محدود در مخازن، خطوط لوله و اتاقهای درمان خطر خفگی را به همراه دارد، در حالی که عملکرد تجهیزات و ماشینآلات سنگین در صورت رعایت نکردن اقدامات احتیاطی مناسب میتواند منجر به صدمات جدی شود.
ماهیت تکراری برخی از وظایف در تأسیسات آب و فاضلاب می تواند منجر به خطرات ارگونومیکی برای کارگران شود. بلند کردن اجسام سنگین، انجام حرکات تکراری و کار در موقعیتهای نامناسب در صورتی که کنترلهای ارگونومیک مناسب اجرا نشود. میتواند منجر به اختلالات اسکلتی عضلانی شود.
علاوه بر خطرات برای کارگران، تاسیسأت آب و فاضلاب نیز در صورت عدم وجود تدابیر حفاظتی مناسب، پتانسیل تاثیرگذاری بر محیط اطراف و محیط زیست را دارند. نشت تصادفی یا نشت فاضلاب تصفیه نشده یا مواد شیمیایی می تواند منجر به آلودگی منابع آب، خاک و حیات وحش شود و خطرات زیست محیطی قابل توجهی را به همراه داشته باشد.
آیین نامه ایمنی تصفیه خانه های آب و فاضلاب
آیین نامه ایمنی تصفیه خانه های آب و فاضلاب مشمل بر 5 فصل و 112 ماده می باشد. برای آشنایی بیشتر، در ادامه فصل اول این آیین نامه را که شامل تعاریف است را بیان کرده ایم:
فاضلاب: به آبی گفته می شود که در اثر مصرف یا ورود مواد خارجی تغییر کیفیت پیدا نموده بطوریکه برای مصرف قبلی غیر قابل استفاده باشد.
تصفیه آب: به تبدیل آب خام به آبی با کیفیت مناسب جهت آشامیدن و مصارف صنعتی اطلاق می گردد. تصفیه فاضلاب: به منظور حذف و تقلیل شدت آلودگی و عوامل بیماریزا صورت می گیرد بطوریکه امکان استفاده مجدد آن برای مصارف مورد نظر فراهم گردد.
ضد عفونی: قسمتی از فرایند تصفیه میباشد که با استفاده از مواد شیمیایی عوامل بیماریزا حذف یا در حد قابل قبول تقلیل می یابد.
دستگاه واترجت: دستگاهی است که با استفاده از فشار بالای آب سطوح مختلف را از هرگونه جرم و رسوب گرفتگی پاک می نماید. واترجت متناسب با کاربردهای مختلف دارای تفنگی های گوناگون و فشارهای متفاوت میباشد که با بالا رفتن فشار قدرت جرم بری و رسوب زدایی آن افزایش می یابد.
دستگاه فیلتر پرس: دستگاهی است که به وسیله آن میتوان حجم بالایی از محلول یا ذرات جامد از مایع را تحت فشار با حداقل سطح فیلتری که مابین دو صفحه نگهدارنده قرار دارد جداسازی یا تصفیه نمود. برگه اطلاعات ایمنی مواد(MSDS): اطلاعات پایه پیرامون خصوصیات، پتانسیل آسیب زایی مواد نحوه استفاده ،ایمن نگهداری حمل و نقل و چگونگی برخورد در مواقع اضطراری را درباره مواد یا فراورده های شیمیایی فراهم میکند.
دستگاه خنثی ساز(اسکرابر): سیستم خنثی ساز گاز کلر که بر اساس واکنش بین سود و گاز کلر در داخل یک محیط بسته انجام می شود.
کیت ایمنی: کیت ایمنی شامل یک سری تجهیزات از قبیل لباس مخصوص ضد نفوذ گاز کلر، ماسک حفاظتی، دستکش و چکمه ضد اسید، در پوش ایمنی یا کپ، آچار مخصوص، پودر، گوه های برنجی، کمربند مهار سوراخ ،واشر، علائم هشداردهنده و غیره برای انجام کار ایمن در ارتباط با گاز کلر می باشد.
"شرکت فناور آتی سلامت محیط کار و پویا، دارای مجوز برگزاری دوره های آموزشی از مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان فنی و حرفه ای کشور،مجوز کانون تبلیغات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجوز فناوری تحت حمایت پارک علم و فناوری یزد می باشد."