عنوان دوره آموزشی: آموزش کار با تجهیزات و روش سنجش آلاینده های محیط کار
مدرس: دکتر مهدی علی محمدی: کارشناس بهداشت حرفه ای، کارشناس ارشد مدیریت HSE، دکترای مدیریت محیط زیست، مدیر عامل شرکت ایمن پژوهان پارس
دانلود فایل محتوای وبینار آموزش کار با تجهیزات و روش سنجش آلاینده های محیط کار ۱
دانلود فایل محتوای وبینار آموزش کار با تجهیزات و روش سنجش آلاینده های محیط کار ۲
دانلود فایل محتوای وبینار آموزش کار با تجهیزات و روش سنجش آلاینده های محیط کار ۳
دانلود فایل محتوای وبینار آموزش کار با تجهیزات و روش سنجش آلاینده های محیط کار ۴
خلاصه وبینار
عوامل زیان آور محیط کار ( نور و درخشندگی، صدا، فشار هوا، ارتعاش، گرما و سرما، پرتوها و میادین)
- روشنایی و درخشندگی: عوارض کمبود روشنایی به صورت اختلال در بینایی و بی دقتی و همچنین حوادث کاری بروز خواهد کرد. عوارض درخشندگی نیز باعث زدگی چشم و تیرگی دید و... می شوند. اندازه گیری روشنایی به وسیله لوکس متر و درخشندگی توسط دستگاه سنجش درخشندگی یا توسط لوکس متر انجام می شود.
- سر و صدا: لزوم اندازه گیری صدا به علت پیشگیری از عوارض نامناسبی همچون افت موقت و دایمی شنوایی بر سلامتی نیروی کار می باشد که مقدار مجاز برای 8 ساعت کار 85 دسی بل می باشد. اندازه گیری سر و صدا به وسیله صدا سنج انجام می شود که قبل از شروع کار باید با کالیبراتور کالیبره شده باشد.
- ارتعاش: ارتعاش که به دو صورت تمام بدن و دست و بازو می باشد که باعث مختل شدن آسایش و در نهایت اختلال در اعمال فیزیولوژیک بدن می شود. اندازه گیری ارتعاش به وسیله ارتعاش سنجش دست و بازو یا ارتعاش سنجش کل بدن انجام می شود.
- گرما و سرما: مطلوب ترین درجه حرارت برای زندگی 21 درجه سانتی گراد می باشد. عوارض ناشی از گرما، عوارض خفیف (سوختگی پوست و جوش گرمایی) و عوارض شدید (کرامپ های عضلانی، گرمازدگی) می باشد و عوارض سرما نیز کهیر، سرخی و سرمازدگی است. اندازه گیری استرس حرارتی به وسیله دستگاه wbgt انجام می شود.
- فشار هوا: افزایش و کاهش فشار هوا بر بدن باعث سردرد و فشارخون و دردهای مفاصلی و ... می شود. اندازه گیری فشار هوا به وسیله فشارسنج انجام می شود.
- پرتوها: ازیاد پرتوها نیز باعث تب، عفونت، حساسیت های غیرعادی، ریزش مو، خونریزی و اسهال و ناباروری، آب مروارید، ضایعات پوستی، اثر بر دستگاه تنفسی و … می شود. اندازه گیری پرتوی ماوراء بنفش به وسیله UV متر و پرتوی فروسرخ به وسیله IR متر انجام می شود.
- میادین الکترومغناطیسی و الکتریکی: این امواج با تأثیرات بر روی بدن باع آریتمی قلبی و فشار خون و سردر و ... می شوند. اندازه گیری به وسیله دستگاه سنجش میدان مغناطیسی و الکتریکی انجام می شود.
تقسیم بندی عوامل شیمیایی زیان آور محیط کار بر اساس اثرات فیزیولوژیک:
- مواد التهاب آور و محرک: ( دارای اثرات سوزاننده و تاول آور می باشند و باعث تورم مخاط می شوند)
- مواد خفگی آورساده و شیمیایی: خفگی آورهای ساده (دی اکسید کربن، هیدروژن، متان و … ) و خفگی آور شیمیایی ( به مونوکسیدکربن، سیانوژن، اسید سیانیدریک و … )
- مواد بیهوشی آور و مخدرها: این مواد به عنوان بیهوشی آور روی سلسله اعصاب مرکزی اثر می گذارند. مثل هیدروکربن های استیلنی، هیدروکربن های اتیلنی، هیدروکربن های پارافینی و …
- سموم سیستمیک: موادی هستند که به دستگاه گردش خون، دستگاه عصبی و اندام های داخلی آسیب می رسانند.
- سایر مواد معلق غیر از سموم سیستمیک
عوامل ارگونومیکی:
اصول ارگونومی در محیط کار که به صورت جزئی تر شامل توضیحاتی همچون: کار با پوسچر مناسب و طبیعی، پرهیز از نیروی زیاد، دسترسی ابزار در حد دسترسی، کاهش امور تکراری و ارتفاع سطح کار و ... می باشد.
ارزیابی عوامل ارگونومی به وسیله ارزیابی روش های ارگونومی چون OWAS-REBA-RULA-ROSA-QEC و ... می باشد و همچنین ارزیابی روش های حمل بار به وسیله NIOSH-KIM-WISHA و ... انجام می شود.
عوامل زیان آور روانی:
- مواردی همچون شیفت و نوبت کاری
- ساعات کار زیاد
- اضطراب شغلی
- عدم امنیت شغلی
- بی علاقگی به کار
- عدم تناسب فشار کاری و مسئولیت های فردی با توان آن ها
- استرس ناشی از کار اندازه گیری
عوامل بیولوژیکی:
- برخی از مشاغل احتمال بیماری زایی ناشی از ویروس ها (باکتری ها، قارچ ها و انگل ها)
- اندازه گیری به وسیله روش های مناسب اندازه گیری با پمپ و محیط جاذب قابل انجام
مراحل شناسایی و ارزیابی عوامل زیان آور محیط کار
- شناسایی عوامل زیان آور
- اندازه گیری عوامل زیان آور به وسیله تجهیزات مختلفی مانند صدا سنج، لوله های گازیاب، لوکس متر و …
- ارزشیابی، نتایج اندازه گیری با استانداردهای موجود مقایسه و تجزیه و تحلیل
- مرحله کنترلی ( اقدامات لازم جهت کنترل عوامل زیان آور و پیشگیری از تأثیرات آن تعیین و اجرا می گردد)
"شرکت فناور آتی سلامت محیط کار و پویا، دارای مجوز برگزاری دوره های آموزشی از مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان فنی و حرفه ای کشور،مجوز کانون تبلیغات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجوز فناوری تحت حمایت پارک علم و فناوری یزد می باشد."