عنوان دوره آموزشی: رفتارشناسی حریق

وبینار برگزار شده

نحوه برگزاریآنلاین

حضور در دوره آموزشی برای عموم رایگان

اعطای گواهینامه معتبر رایگان به دانشجویان طرح مهارت افزایی (طرح کاد پلاس)

هزینه دریافت گواهی نامه معتبر برای سایر شرکت کنندگان در دوره آموزشی (100 هزار تومان)

گواهی پایان دوره: گواهی پایان دوره توسط شرکت آتی سلامت محیط و کار پویا اعطا می گردد. این شرکت دارای مجوز آموزشی از مرکز تحقیقات وزارت کار و سازمان فنی و حرفه ای کشور می باشد.

دوره آفلاین: اگر امکان شرکت در دوره آنلاین رفتارشناسی حریق را نداشته اید، جهت شرکت در دوره آفلاین و دریافت راهنمایی بیشتر با شماره  09190422780 تماس بگیرید تا تیم باما HSE به شما کمک کنند.

با عنایت به وبینار فوق، مطلب زیر می تواند برای شما مفید باشد.

رفتار شناسی حریق

حریق عبارت از يک سری عمليات شيميايی و اكسيداسيون سريع حرارت زای مواد قابل اشتعال در واكنش های گرمازا است. بروز آتش نياز به زمينه های فيزيكی و شيميايی محل وقوع دارد. اصولاً عوامل مؤثر در ايجاد آتش سوزی متعدد می باشد ولی برای ايجاد آتش وجود چهار عامل: اكسيژن، حرارت، مواد قابل اشتعال و واكنش های زنجيره ای براي تداوم حريق( كه به هرم آتش معروف است) ضروری است و در صورت حذف حداقل يكی از آنها ادامه حريق ممكن نيست.

نقطه آتش گیری(Fire point): نقطه آتش گيری بيان کننده حداقل دمای مورد نياز برای شروع حريق در يک مخلوط مايع  بخار در فضای مظروف می باشد که در نزديکی سطح مايع توسط يک شعله محرک باعث آتش گيری آن برای مدت حداقل 5 ثانيه می شود ولی الزاماً به معنای ادامه حريق نيست. نقطه آتش گيری بالاتر از نقطه شعله زنی بوده و حدوداً ١٠ درجه سانتی گراد بيش از نقطه شعله زنی برای مواد مختلف می باشد.

درجه اشتعال(Ignition Temperature): درجه اشتعال كمترين حرارت مورد نياز جهت ادامه احتراق ماده سوختی يا آتش گيری آن بدون محرک خارجی می باشد. درجه اشتعال برای هر سوخت درجه حرارتی است كه انرژی محركه آن اجزاء متشكله مولكول های ماده را از هم جدا می سازد. اين درجه برای جامدات، مايعات و حتی بخارات قابل تعميم است. در اين حرارت بخار كافی برای ادامه حريق توليد می شود.

خود به خود سوزی(Auto Ignition): آتش گيری پايدار مواد هميشه نياز به جرقه يا شعله ندارد، بلكه در درجه حرارت اشتعال ممكن است آتش گيری انجام و حتی خود به خودسوزی اتفاق افتد. اين عمل ممكن است پس از رسيدن به درجه اشتعال رخ دهد يا واكنش شيميايی بين مواد يا بالا رفتن تراكم گازهای ارگانيسمی محيط قابل اشتعال (ضايعات آلي و حيوانی) شود و حريق بدون منشاء خارجي را پديد آورد.

طبقه بندی انواع حریق

 به منظور پيشگيری و كنترل آتش سوزی، حريق ها بر حسب ماهيت مواد قابل اشتعال به ٦ طبقه ذيل تقسيم بندی می شود:

  1. آتش نوع A : به معني آتش ناشی از سوختن مواد قابل احتراق معمولی نظير كاغذ، چوب، پارچه و بعضی لاستيک ها و مواد پلاستيكی می باشد كه پس از سوختن خاكستر به جا می گذارند.
  2. آتش نوع B : به معنی آتش ناشی از سوختن مايعات قابل اشتعال مانند گريس، روغن، بنزين، قير، نفت، رنگهای نفتی، حلالها و الکل مي باشد.
  3. آتش نوع C : آتش ناشی ازسوختن گازها و مايعات يا مخلوطی از آنها است كه به راحتی قابليت تبديل به گاز را دارند مانند گاز مايع و گاز شهری.
  4. آتش نوع D : آتش ناشی از سوختن فلزات قابل احتراق نظير منيزيم، تيتانيوم، زيركونيوم، سديم، ليتيوم و پتاسيم مي باشد.
  5. آتش نوع E : آتش سوزی ناشي از دستگاه های الكتريكی و الكترونيكی است.
  6. آتش نوع F : به آتش ناشی از سوختن روغن ها و چربي های آشپزخانه ای يا آتش ناشي از دستگاه های پخت مواد غذايی اطلاق می شود.
طبقه بندی انواع مكان ها از نظر نوع خطرات حريق

 مكان ها از نظر خطر آتش سوزی با توجه به قابليت اشتعال، مقدار و نرخ حرارت آزادشده از آنها به ٥ طبقه زير تقسيم بندی می شوند:

  1. مکان های کم خطر: شامل مکان های با قابليت اشتعال و نرخ حرارت آزاد شده محدود بوده يا تراکم مواد سوختنی در آنها کمتر از ٥٠ کيلوگرم در مترمربع باشد. مانند ساختمان های اداري، مسکونی، بيمارستان ها، مساجد و اماکن مذهبی، مهمانسراها و هتل ها.
  2. مکان های با خطر متوسط گروه 1: شامل مکان های با قابليت اشتعال و نرخ حرارت آزاد شده متوسط بوده يا تراکم مواد سوختنی در آنها بين ٥٠ تا ١٠٠ کيلوگرم در مترمربع يا انبارهای با ارتفاع چيدمان کمتر از 4 متر باشد. مانند انبارهای معمولی،  پارکينگ ها، رستوران ها.
  3. مکان های با خطر متوسط گروه ٢: شامل مکان های با قابليت اشتعال و نرخ حرارت آزادشده متوسط بوده يا تراکم مواد سوختنی در آنها بين ١٠٠ تا ١٥٠ کيلوگرم در مترمربع يا انبارهای با ارتفاع چيدمان کمتر از ٤ متر باشد. مانند انبارهای صنعتی و تجاری، کارگاه های توليدی و صنعتی.
  4. مکان های پرخطر گروه 1: شامل مکان های با قابليت اشتعال و نرخ حرارت آزاد شده و سرعت گسترش بالا بوده ليکن تراکم مواد سوختني در آنها پايين باشد. مانند ساختمان های حساس اداری آموزشی، مخابراتی، امنيتی و کارگاه های کوچک مواد شيميايی و آزمايشگاه ها.
  5. مکان های پرخطر گروه 2: شامل مکان های با قابليت اشتعال و نرخ حرارت آزاد شده و سرعت گسترش بالا بوده يا تراکم مواد سوختنی بالاتر از ١٠٠ کيلو گرم در مترمربع باشد. مانند پالايشگاه ها، کارگاه های مواد شيميايی و محصولات نفتی، اتاق رنگ، کارگاه های توليد مواد انفجاری.

توصیه می شود از سایر دوره های آموزشی ایمنی و آتش نشانی و همچنین کسب و کار های مرتبط با ایمنی حریق دیدن فرمایید.

 

"شرکت فناور آتی سلامت محیط کار و پویا، دارای مجوز برگزاری دوره های آموزشی از مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان فنی و حرفه ای کشور،مجوز کانون تبلیغات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجوز فناوری تحت حمایت پارک علم و فناوری یزد می باشد."

نظرات و پیشنهادات