عنوان دوره آموزشی: نقشه خوانی عمومی
سرکار خانم مهندس فرحناز قبادی
کارشناس ارشد مهندسی مکانیک، مدرس نقشه کشی ساختمان از مرکز تربیت مربی، مدرس دانشگاه
حضور در دوره آموزشی برای عموم رایگان
اعطای گواهینامه معتبر رایگان به دانشجویان طرح مهارت افزایی (طرح کاد پلاس)
هزینه دریافت گواهی نامه معتبر برای سایر شرکت کنندگان در دوره آموزشی آنلاین (100 هزار تومان)
گواهی پایان دوره: گواهی پایان دوره توسط شرکت آتی سلامت محیط و کار پویا اعطا می گردد. این شرکت دارای مجوز آموزشی از مرکز تحقیقات وزارت کار و سازمان فنی و حرفه ای کشور می باشد.
برای دانلود جزوه آموزشی وبینار نقشه خوانی کلیک نمایید.
با عنایت به وبینار فوق، مطلب زیر می تواند برای شما مفید باشد.
مهارت های نقشه خوانی در دنیای امروز
نقشه خوانی، یکی از تخصص های مهم است که در واقع یک ابزار مهندسی وکاربردی در رشته های مرتبط با ساختمان، معماری و برق و مکانیک، ایمنی و بهداشت وسایر رشته های فنی ومهندسی میباشد . ازآنجا که نقشه ها رکن اساسی هر صنعت میباشند الزام است مهندسین شاغل درصنایع با این مهارت آشنایی کامل داشته باشند.
در ساختمان نقشه خوانی، مهارت درک و تفسیر المان های موجود در نقشه های ساختمانی مانند نقشه های معماری، سازه ای، تاسیساتی و غیره است. نقشه ها، از اسناد مهم در پروژه های ساختمانی به شمار می روند. درصنعت نقشه خوانی صنعتی به معنای توانایی خواندن، درک و تفسیر نقشه های فنی است که در صنایع مختلف برای طراحی و ساخت قطعات، ماشین آلات و سیستم ها استفاده می شود. این شامل اطلاعاتی دقیق درباره ابعاد، مواد، نحوه مونتاژ و سایر جزئیات فنی نقشه ها هستند.
ضرورت یادگیری علم نقشه خوانی برای گروه مهندسین ایمنی و بهداشت ومحیط زیست
درحوزه HSE اغلب در زمینه های مختلف یک مهندس ایمنی و بهداشت نیاز به تسلط به علم نقشه خوانی و کار با نقشه ها دارد. بطور کلی مهندسین اغلب درصنعت میبایست در درجه اول نسبت به نقشه های سایت پلن و لی آوت محل کار خود تسلط کافی داشته باشند. سپس نسبت به موارد اضافه شده به نقشه سایت پلن تسلط داشته باشند بعبارتی:
مهارت نقشه خوانی برای کارشناسان بهداشت حرفه ای: سایت پلن برای مشخص کردن نقاط اندازه گیری عوامل زیان آور، روشنایی، ایستگاه های صداسنجی و.... رسم و نقشه خوانی طرح های کنترل تهویه، صدا و... کاربرد دارد
مهارت نقشه خوانی برای مهندسین ایمنی: رسم وخواندن نقشه های سیستم های اعلام و اطفاء حریق، جانمایی کپسول ها، رسم و خواندن مسیرکابل های ارت، روشنایی اضطراری، شرکت درجلسات فنی و مهندسی قبل از اجرای طرح های ساخت وساز و لزوم فهمیدن طرح و اظهار نظر درخصوص ریسک های ایمنی هر قسمت از طرح، اشراف داشتن به نقشه مسیر فرآیند تولید برای ارزیابی ریسک به روشHAZOP
مهارت نقشه خوانی برای مهندسین محیط زیست: رسم یا نقشه خوانی سیستم تصفیه خانه، سیستم فاضلاب، کانالهای عبور فاضلاب، دودکشهای خروج بخارات و طرح های مهندسی فاضلاب
درک نقشه های مونتاژ، پرسپکتیو، افنجاری
نقشه های مونتاژ: نقشههای مونتاژ یک نمای کلی از نحوه قرار گرفتن اجزای جداگانه برای تشکیل یک محصول یا سیستم کامل ارائه میدهند. این نقشه ها برای فرآیندهای ساخت و مونتاژ ضروری هستند، زیرا روابط فضایی بین قطعات را نشان می دهند و اغلب شامل جزئیاتی مانند اتصال دهنده ها، اتصالات و ویژگی های تراز هستند.
یک نقشه مونتاژ معمولاً شامل موارد زیر است:
- فهرست قطعات: جدول دقیقی که هر جزء را با شماره قطعات، توضیحات و مقادیر مشخص می کند.
- نماهای انفجاری یا مونتاژ شده: بسته به پیچیدگی، نقشه ممکن است اجزا را در حالت مونتاژ شده یا جدا از هم نشان دهد تا محل قرارگیری آنها برجسته شود.
- حاشیه نویسی: ابعاد، تحمل ها، و دستورالعمل ها برای اطمینان از مونتاژ مناسب.
برای مهندسان و تکنسین ها، نقشه های مونتاژ به عنوان طرحی برای ساخت ماشین آلات، مبلمان یا وسایل الکترونیکی عمل می کند. آنها اطمینان می دهند که هر قطعه به طور یکپارچه در محصول نهایی قرار می گیرد.
نقشه های پرسپکتیو: نقشه های پرسپکتیو برای نمایش اجسام سه بعدی در یک صفحه دو بعدی و در عین حال حفظ نسبت ها و عمق واقعی استفاده می شود. این نقشه ها به طور گسترده در معماری، طراحی صنعتی و توسعه محصول استفاده می شود تا نمایشی واقعی از یک طرح ارائه دهد.
ویژگی های کلیدی نقشه های پرسپکتیو عبارتند از:
- نقاط ناپدید: خطوط در یک یا چند نقطه در افق همگرا می شوند تا عمق ایجاد کنند.
- نسبت های واقعی: اجسام با عقب نشینی در فاصله کوچکتر به نظر می رسند.
- تجسم پویا: نقشه های پرسپکتیو به ذینفعان کمک می کند تا نحوه ظاهر یک طرح را در تنظیمات دنیای واقعی تجسم کنند.
به عنوان مثال، معماران از نقشههای پرسپکتیو برای ارائه طرحهای ساختمان به مشتریان استفاده میکنند و حس واضحی از مقیاس و روابط فضایی در محیط ارائه میدهند.
نقشه های انفجاری: نقشه های انفجاری شکلی تخصصی از طراحی مونتاژ هستند که در آن اجزای یک محصول جدا شده اما در مسیرهای مونتاژ آنها در یک راستا نشان داده می شوند. این نوع ترسیم به نشان دادن نحوه قرارگیری قطعات بدون مونتاژ فیزیکی آنها کمک می کند.
نقاشی های انفجاری به ویژه برای موارد زیر مفید هستند:
- دستورالعمل: ارائه تصاویر گام به گام واضح برای مونتاژ مبلمان یا ماشین آلات.
- عیب یابی: شناسایی تک تک قطعات برای نگهداری یا تعمیر.
- ارتباطات طراحی: شفاف سازی مجموعه های پیچیده در طول بررسی یا ارائه طراحی.
این نقشهها اغلب شامل پیامهای شمارهدار یا برچسبهایی میشوند که با فهرست قطعات مطابقت دارند و اطمینان میدهند که کاربران میتوانند به راحتی هر جزء را شناسایی کنند.
"شرکت فناور آتی سلامت محیط کار و پویا، دارای مجوز برگزاری دوره های آموزشی از مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان فنی و حرفه ای کشور،مجوز کانون تبلیغات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجوز فناوری تحت حمایت پارک علم و فناوری یزد می باشد."