عنوان دوره آموزشی: اندازه گیری و کنترل صدا در محیط کار

وبینار برگزار شده

وبینار آموزشی با حضور

مدرس: دکتر حسن احمدی:

  • مدرس دانشگاه
  • مشاور بهداشت حرفه ای
  • مدرس مراکز صنعتی استان فارس
  • مدرس مرکز تحقیقات وزارت کار
  • لطفا با مشخصات کامل وارد وبینار شوید.
  • حضور: رایگان
  • هزینه اعطای گواهی حضور به شرکت کنندگان: 50000 تومان

سرفصل ها:

  • نقشه صوتی محیط کار
  • روش های کنترل صدا
  • اثرات صدا بر سلامتی انسان
  • روش های اندازه گیری صدا در محیط کار

فایل محتوای وبینار اندازه گیری و کنترل صدا در محیط کار

فایل محتوای آلودگی صوتی

با عنایت به وبینار فوق، مطلب زیر می تواند برای شما مفید باشد.

سر و صدا در محیط کار

سر صدای محل کار یا نویز(noise) به هر صدای ناخواسته یا مضری که در محیط کار وجود دارد اطلاق می شود. این می تواند شامل ماشین آلات، تجهیزات، ابزار، وسایل نقلیه و سایر منابع سر و صدا باشد که به افزایش سطح کلی صدا در محل کار کمک می کند. شدت صدای محل کار بر حسب دسی بل (dB) اندازه گیری می شود و قرار گرفتن در معرض طولانی مدت در سطوح بالای 85 دسی بل می تواند منجر به آسیب شنوایی شود.

بر اساس گزارشات سازمان بهداشت جهانی (WHO) اختلالات روان‌شناختی‏ ناشی از صدا اثرات ناخوشایندی بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دارد. امروزه آلودگی صوتی یکی از جنبه‌های مهم زیست محیطی و بهداشتی است که از دیدگاه سلامتی، آلودگی صوتی علاوه بر ایجاد انواع اثرات فیزیولوژیکی به ایجاد اختلالات روان‌پزشکی و روان‌شناختی‏ منجر می‌شود. آثار فیزیولوژیکی و روانی مواجهه با صدا بر انسان غالباً به‌تدریج ظاهر می‌شود و در دراز‌مدت پیامدهای منفی روان‌شناختی‏‏ آن از‌جمله رفتار پرخاشگرانه، خستگی جسمی ـ روانی، استرس، سرگیجه، سردرد، عصبانیت، حواس‌پرتی، اختلال خواب، کاهش بازده کاری بروز می‌کند. همچنین صدا دارای اثرات غیر مستقیمی بر روی عملکرد انسان از جمله کاهش راندمان و بهره وری کاری و افزایش خطر بروز حوادث و خطا به علت کاهش تمرکز می باشد. بررسی ها نشان داده است که 16 درصد افت های شنوایی از نوع شغلی و ناشی از صدا در محیط کار است.

اندازه گیری سر و صدای محیط کار

برای مدیریت موثر سر و صدای محل کار، کارفرمایان ابتدا باید سطوح سر و صدا موجود در تاسیسات خود را به دقت اندازه گیری کنند. این شامل استفاده از تجهیزات تخصصی برای تعیین کمیت شدت و ویژگی های سر و صدا است. روش های زیر برای اندازه گیری سر و صدا محل کار استفاده می شود:

  • سطح سنج صدا: سطح سنج صدا ابزارهای قابل حملی هستند که برای اندازه گیری سطح فشار صدا بر حسب دسی بل طراحی شده اند. آنها معمولاً برای ارزیابی سطح سر و صدا در مناطق مختلف یک محل کار استفاده می شوند.
  • دزیمترها: دزیمترها دستگاه‌های پایش سر و صدا شخصی هستند که توسط کارکنان برای اندازه‌گیری قرار گرفتن در معرض سر و صدا در یک دوره مشخص استفاده می‌شوند. این یک ارزیابی دقیق تر از سطوح قرار گرفتن در معرض فردی را فراهم می کند.
  • تجزیه و تحلیل باند اکتاو: این روش شامل شکستن اجزای فرکانس سر و صدا به باندهای اکتاو یا یک سوم اکتاو برای تعیین توزیع انرژی سر و صدا در فرکانس های مختلف است.
  • میانگین وزنی زمانی (TWA): اندازه‌گیری‌های TWA میانگین قرار گرفتن در معرض سر و صدا را در یک روز کاری 8 ساعته با در نظر گرفتن نوسانات سطح سر و صدا در طول روز محاسبه می‌کنند.
استانداردها و دستورالعمل های نظارتی

بسیاری از کشورها استانداردها و دستورالعمل های نظارتی را برای سطوح قابل قبول قرار گرفتن در معرض سر و صدا در محل کار ایجاد کرده اند تا از کارمندان در برابر اثرات نامطلوب صدای بیش از حد محافظت کنند. به عنوان مثال، اداره ایمنی و بهداشت شغلی (OSHA) در ایالات متحده محدودیت های مجاز قرار گرفتن در معرض برای سر و صدای محل کار را 90 دسی بل برای یک روز کاری 8 ساعته تعیین می کند.

کارفرمایان مسئول اطمینان از رعایت این استانداردها در محل کار خود هستند و در صورت تجاوز از حد مجاز، باید اقدامات مناسب را برای کنترل و کاهش سطح صدا انجام دهند. این ممکن است شامل اجرای کنترل‌های مهندسی مانند عایق صدا و عایق‌سازی لرزش یا کنترل‌های اداری مانند چرخش کار و تهیه تجهیزات محافظ شخصی (PPE) مانند گوش‌گیر یا گوش‌بند باشد.

اقدامات موثر کنترل سر و صدا

کارفرمایان علاوه بر اندازه‌گیری سر و صدای محل کار، باید اقدامات مؤثر کنترل صدا را برای کاهش خطرات ناشی از قرار گرفتن در معرض بیش از حد صدا نیز اجرا کنند. برخی از استراتژی های رایج برای کنترل سر و صدای محل کار عبارتند از:

  • کنترل های مهندسی: این کنترل ها شامل اصلاح یا جایگزینی تجهیزات و ماشین آلات برای کاهش انتشار سر و صدا در منبع است. این ممکن است شامل استفاده از ماشین آلات ساکت تر، نصب صدا خفه کن یا صدا خفه کن، یا جداسازی تجهیزات پر سر و صدا از بقیه محل کار باشد.
  • کنترل‌های اداری: این اقدامات بر کاهش مواجهه کارکنان با سر و صدا از طریق برنامه‌ریزی، چرخش شغلی، و ایجاد مکان‌های استراحت آرام که در آن کارکنان می‌توانند از محیط‌های پر سر و صدا استراحت کنند، تمرکز دارند.
  • تجهیزات حفاظت فردی (PPE): هنگامی که کنترل های مهندسی و اداری امکان پذیر یا کافی نیست، کارفرمایان باید PPE مناسبی مانند گوش گیر یا گوش بند برای محافظت از شنوایی کارکنان ارائه دهند.
  • آموزش و آگاهی کارکنان: آموزش کارکنان در مورد خطرات ناشی از قرار گرفتن در معرض بیش از حد سر و صدا و ترویج شیوه های کار ایمن می تواند به افزایش آگاهی و تشویق اقدامات پیشگیرانه برای کاهش سطح سر و صدا کمک کند.
خلاصه ای از سر و صدا در محیط کار

سر و صدای محیط کار یک خطر شغلی مهم است که نیاز به توجه و مدیریت دقیق دارد. با توجه به خطرات مواجه  بیش از حد سر و صدا، اندازه‌گیری دقیق سطوح سر و صدا، رعایت استانداردهای نظارتی و اجرای اقدامات کنترلی ، کارفرمایان می‌توانند محیط‌های کاری امن‌تر و سالم‌تری را برای کارکنان خود ایجاد کنند. اولویت بندی کاهش سر و صدای محل کار نه تنها کارکنان را از خطرات بالقوه سلامت محافظت می کند، بلکه به ارتقاء بهره وری در محیط کار کمک می کند.

 

"شرکت فناور آتی سلامت محیط کار و پویا، دارای مجوز برگزاری دوره های آموزشی از مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان فنی و حرفه ای کشور،مجوز کانون تبلیغات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجوز فناوری تحت حمایت پارک علم و فناوری یزد می باشد."

نظرات و پیشنهادات

حامیان