عنوان دوره آموزشی: تجربیات کاربردی در طراحی و اجرای سیستم های تهویه صنعتی
دکتر علی کریمی: استاد تمام گروه مهندسی بهداشت حرفه ای-دانشگاه علوم پزشکی تهران، مدیر عامل شرکت تهویه و پالایش پارسیان مهر، طراح و مجری سیستم های تهویه صنعتی
نحوه برگزاری: آنلاین
حضور در دوره آموزشی برای عموم رایگان
اعطای گواهینامه معتبر رایگان به دانشجویان طرح مهارت افزایی (طرح کاد پلاس)
هزینه دریافت گواهی نامه معتبر برای سایر شرکت کنندگان در دوره آموزشی (100هزار تومان)
گواهی پایان دوره: گواهی پایان دوره توسط شرکت آتی سلامت محیط و کار پویا اعطا می گردد. این شرکت دارای مجوز آموزشی از مرکز تحقیقات وزارت کار و سازمان فنی و حرفه ای کشور می باشد.
برای دانلود جزوه آموزشی وبینار تجربیات کاربردی در طراحی و اجرای سیستم های تهویه صنعتی کلیک کنید.
با عنایت به وبینار فوق، مطلب زیر می تواند برای شما مفید باشد.
آشنایی با سیستم های تهویه صنعتی
تهویه صنعتی یکی از جنبه های حیاتی در هر تأسیسات صنعتی است که نقش بسزایی در حفظ محیط کار ایمن و سالم ایفا می کند. تهویه به معنای تأمین هوای پاک شرایط سازی شده از نظر شرایط جوی و گرفتن و تخلیه آلاینده های هوا از محیط که ممکن است همراه تصفیه یا بدون تصفیه می باشد. تهویه مناسب نه تنها حذف و کاهش آلودگی های مضر و ذرات معلق در هوا را انجام می دهد، بلکه به تنظیم سطح دما و رطوبت(آسایش کارکنان) در محیط کار نیز کمک می کند. یک سیستم تهویه صنعتی اهدافی مانند تأمین هوای پاک در محیط کار، تأمین دما و رطوبت هوا در سطح استاندارد، کاهش پتانسیل انفجار و اشتعال گازها و بخارات، کنترل و رقیقسازی آلایندهها(تهویه ترقیقی)، کاهش غلظت آلایندهها تا حد مجاز و حفاظت از محیطزیست را پیگیری می کند. در ادامه، اهمیت تهویه صنعتی، مزایا و چالش های سیستم تهویه صنعتی و انواع مختلف آن که بطور معمول در محیط های صنعتی استفاده می شود را بررسی خواهیم کرد.
تقسیم بندی و انواع روش هاي تهویه:
- تهویه طبیعی(Natural Ventilation)
- تهویه مکانیکی(Mechanical Ventilation)
تهویه مکانیکی با دو هدف مورد استفاده قرار می گیرد :
- کنترل شرایط جوی: تهویه مطبوع (Air Conditioning)
- کنترل آلاینده ها: تهویه صنعتی (Industrial Ventilation)
تهویه مکانیکی به دو قالب کلی تهویه عمومی و تهویه موضعی تقسیم می شود.
- تهویه عمومی یا ترقیقی(General or Dilution Ventilation): وارد کردن توده هوای پاک یا خارج کردن هوای آلوده (یا هر دو بطور همزمان) به منظور کاهش تراکم آلاینده های هوای محیط تا مقدار قابل قبول.
- تهویه موضعی(Local Exhaust Ventilation): دمش هوای پاک بر یک موضع(تهویه موضعی دمشی) یا مکش هوای آلوده از موضع انتشار آلاینده و هدایت آن به محیط خارج از کارگاه که رایج ترین سیستم تهویه است، تهویه موضعی مکشی(Local Exhaust Ventilation) می باشد.
مزایای تهویه صنعتی
اجرای یک سیستم تهویه صنعتی موثر مزایای متعددی را هم برای کارگران و هم برای صنعت ارائه می دهد. برخی از مزایای کلیدی عبارت اند از:
- سلامت افراد و جلوگیری از فرسودگی و بیماری های شغلی
- کاهش آلودگی محیط زیست
- افزایش رضایت سازمانی
- جلوگیری از آسیب به اموال و تجهیزات سازمان در برخی از فرآیندها، تولید محصول یا بازگشت مواد اولیه به فرآیند تولید
- کاهش احتمال حریق و انفجار در برخی آلاینده ها
- بهره وری و افزایش تولید
چالش های موجود در یک سیستم تهویه صنعتی
- در نظر نداشتن طراحی سیستم تهویه در هنگام احداث کارخانه ها
- مشکلات اقتصادی(نوسانات قیمتی شدید متریال طراحی ساخت و اجرا سیستم)
- طراحی توسط افراد غیر متخصص
- عدم ارزیابی سیستم تهویه صنعتی به صورت دوره ای(با ارزیابی دوره ای سیستم می توان از هزینه های سنگین جلوگیری کرد. ارزیابی شامل: ارزیابی مشخصات فیزیکی سیستم(سرعت، فشار و فلو و...)، ارزیابی راندمان جمع آوری و تصفیه آلاینده، ارزیابی سیستم الکتریکال و بخش های مختلف سیستم و ...)
- عدم پیگیری ارگان های مسئول
- عدم آموزش در خصوص راه اندازی، تعمیر و نگهداری سیستم
- مقاومت کارکنان برخی صنایع در اجرای سیستم (بابت سختی کار)
- تجهیزات منسوخ شده در طراحی ها
- کاهش توان اجرای سیستم تهویه در صنایع کوچک
- تغییر فنی در مشخصات سیستم(اضافه یا کم کردن انشعاب بدون اطلاع طراح سیستم)
- عدم استفاده از تصفیه کننده یا نصب تصفیه کننده بعد از هواکش
- استفاده از هواکش با قدرت مکش و فشار بالاتر یا کمتر از نیاز سیستم
- انتخاب تصفیه کننده نامناسب برای آلاینده
سیستم تهویه صنعتی ارتباط مستقیمی با سلامت و ایمنی کارکنان دارد، پس آشنایی کارشناسان ایمنی و بهداشت با اصول و استاندارد های طراحی و ساخت سیستم های تهویه صنعتی در صنایع ضروری است.
خلاصه ای از سیستم تهویه صنعتی
تهویه صنعتی جزء حیاتی هر تاسیسات صنعتی است که به ایمنی، سلامت و آسایش کارگران کمک می کند. با کنترل موثر آلاینده های موجود در هوا و حفظ کیفیت مطلوب هوای داخل، سیستم های تهویه نقش اساسی در ایجاد یک محیط کاری مساعد و در عین حال تضمین انطباق با مقررات و حفاظت از تجهیزات ایفا می کنند. درک انواع مختلف سیستم های تهویه و کاربردهای مربوطه آنها برای اجرای یک استراتژی تهویه موثر متناسب با نیازهای خاص یک تأسیسات صنعتی ضروری است.
به علاقه مندان توصیه می شود از کسب و کارهای حوزه طراحی و اجرای سیستم های تهویه صنعتی دیدن فرمایند.
"شرکت فناور آتی سلامت محیط کار و پویا، دارای مجوز برگزاری دوره های آموزشی از مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان فنی و حرفه ای کشور،مجوز کانون تبلیغات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجوز فناوری تحت حمایت پارک علم و فناوری یزد می باشد."
رشته های دانشگاهی مرتبط
مهندسی بهداشت محیط ، علوم و مهندسی محیط زیست ، طراحی محیط زیست ، بهداشت حرفه ای ، مهندسی ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) ، مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست ، علوم و مهندسی محیط زیست ، طراحی محیط زیست ، مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار ، مهندسی ایمنی و بازرسی فنی ، مهندسی ایمنی صنعتی ، فناوری محیط زیست-کنترل آلاینده ها ، علوم و مهندسی محیط زیست ، ایمنی، سلامت و محیط زیست و صنایع (HSE) ، ایمنی صنعتی و محیط کار ، آلودگی محیط زیست ، تأسیسات تهویه و تبرید ، ایمنی و بهداشت واحدهای صنفی ، ایمنی کار و حفاظت فنی ،