معرفی رشته علوم و مهندسی محیط زیست، مقطع کارشناسی پیوسته
کارشناسی علوم و مهندسی محیط زیست
حفاظت از محیط زیست در سطوح محلی، منطقه ای و جهانی برای بهبود شرایط و تعالی زندگی انسان یک هدف اساسی است. برای رسیدن به این هدف، افزایش علوم و دانش محیط زیست با تدوین و ارائه دوره های آموزشی جامع و کارآمد ضروری است. برنامه درسی دوره کارشناسی علوم و مهندسی محیط زیست در برگیرنده دروس نظری، آزمایشگاهی و میدانی در زمینه های مختلف وابسته به رشته است.
از دانش آموختگان این رشته انتظار می رود که شناخت و آگاهی کلی نسبت به اکوسیستم های طبیعی و محیط های انسان ساز کسب نمایند و بتوانند در برنامه های حفاظت از محیط زیست مشارکت نمایند. دانشجویان در این دوره، علوم و دانش پایه در زمینه مسائل محیط زیست، مدیریت و بهره برداری پایدار از منابع طبیعی، حفاظت از تنوع زیستی، آلودگی های محیط زیست، ارزیابی اثرات توسعه بر محیط زیست کسب می کنند.
دروس تخصصی
عناوین دروس تخصصی در مقطع کارشناسی رشته علوم و مهندسی محیط زیست عبارت اند از:
اقتصاد منابع طبیعی، مبانی علوم محیط زیست، مشارکت مردمی و محیط زیست، نقشه برداری منابع زمین، حفاظت آب و خاک، درختان و درختچه های ایران، گیاه شناسی میدانی، مبانی سنجش از دور، سامانه اطلاعات جغرافیایی، بوم شناسی حیات وحش، زیست شناسی حیات وحش، مدیریت حیات وحش، مناطق حفاظت شده، مدیریت و طرح ریزی مناطق حفاظت شده، طراحی زون های مناطق حفاظت شده، زیست شناسی حفاظت، بوم شناسی دریا، بوم شناسی تالاب ها و رودخانه ها، ارزیابی توان سرزمین، مبانی ارزیابی اثرات توسعه، آلودگی آب و خاک، آلودگی هوا، مدیریت پسماند، حقوق و سیاست گذاری محیط زیست، بهداشت، ایمنی و محیط زیست، مهارت های میدانی، کارورزی1، کارورزی2، شیمی محیط زیست، بوم شناسی سیمای سرزمین، تغییر اقلیم، بوم شناسی تکاملی و رفتار، اکوتوریسم، شناخت منابع طبیعی، کارتوگرافی.
توانمندی ها و وظایف
فارغ التحصیلان دوره کارشناسی علوم و مهندسی محیط زیست دارای حداقل توانمندی هایی به شرح زیر خواهند بود:
- کسب دانش پایه و افزایش انگیزه و آگاهی نسبت به مسائل محیط زیست
- رشد و پرورش قدرت درک مفاهیم و مبانی اساسی محیط زیست به روش علمی و نظام مند
- افزایش توانایی و شایستگی برای تعیین و کاربرد روش های مناسب برای حل مشکلات محیط زیست در مراکز خدمت
- کسب مهارت در تهیه، اجرا و نظارت بر انجام طرح های اجرایی و پژوهشی کاربردی محیط زیست
- بررسی مقررات زیست محیطی و ارائه توصیه هایی در جهت بهبود عملکرد محیط زیست
- نظارت بر کنترل و کیفیت آب در آزمایشگاه ها ی آب و فاضلاب
- نظارت بر مواد اولیه ی ساخت محصول
بازار کار و آینده شغلی
با توجه به اینکه امروزه مسئله ی محیط زیست یکی از مهم ترین دغدغه های جهانی می باشد. توجه به رشته ی مهندسی محیط زیست و تربیت نیروی انسانی کارآمد و استفاده از این نیرو می تواند به حفظ محیط زیست کمک بزرگی نماید. اولین شرط موفقیت در این رشته داشتن علاقه و انگیزه ی بالا و حس تعهد نسبت به محیط زیست می باشد. داوطلبی که علاقمند به انتخاب این رشته و فعالیت شغلی در این رشته می باشد باید از سفرهای پی در پی و رفت و آمد مرتب به خارج از شهر خسته نشود.
دانش آموختگان این رشته می توانند به عنوان کارشناس آموزشی در دانشگاه ها و موسسات آموزشی، کارشناس محیط زیست در سازمان حفاظت محیط زیست و واحد های وابسته، سازمان جنگل ها و مراتع، اداره منابع طبیعی، شهرداری ها، صنایع، شرکت های خصوصی ،وزارت محیط زیست،سازمان پارک ها، وزارت نیرو، وزارت نفت، کارخانه ها و... خدمت نمایند.