عنوان دوره آموزشی: کلرزنی و کنترل کیفی آب آشامیدنی در صنایع و معادن

وبینار برگزار شده

مشخصات لایو زنده اسکای روم، کلرزنی و کنترل کیفی آب آشامیدنی در صنایع و معادن

سخنرانان: مهندس محمود فلاح زاده، رئیس آزمایشگاه های آب و فاضلاب استان یزد

دکتر محمد تقی قانعیان، استاد تمام مهندسی بهداشت محیط علوم پزشکی شهید صدوقی یزد

با توجه به وبینار فوق، مطالب ذیل می تواند برای شما مفید باشد.

فایل دوره کلرزنی و کنترل کیفی آب در صنایع و معادن(pdf)

دستورالعمل شست و شو و گندزدایی مخازن آب شرب(pdf)

دستورالعمل اجراي برنامه ي ایمنی آب(pdf)

ویژگی ها و آزمون های میکروبی آب آشامیدنی(pdf)

کلرزنی و کنترل کیفیت آب آشامیدنی در صنایع و معادن

آب آشامیدنی یک ضرورت برای زندگی انسان و فرآیندهای صنعتی است. آب آشامیدنی آبی است که مصرف آن در دوره زندگی، به ویژه دوران نوزادی، کودکی و سالخوردگی که آسیب پذیری بیشتری بر برابر بیماری های منتقله از آب دارد، در کوتاه مدت و دراز مدت عارضه سوئی ایجاد نکند. آب آشامیدنی همه مصارف خانگی، از جمله آشامیدن، تهیه غذا و بهداشت فردی را شامل می شود.  آب آشامیدنی از طریق شبکه آبرسانی شهر یا شهرک صنعتی، چاه، منابع آب سطحی و تانکر های آبرسانی تأمین می شود و بسیار مهم است که مطمئن شویم آبی که مصرف می کنیم ایمن و عاری از آلاینده های مضر است و همچنین از لحاظ فیزیکی و شیمیایی با استاندارد های معتبر منطبق باشد. برای رسیدن به این هدف می توان از گندزدایی مانند کلر استفاده کرد. کلرزنی یک روش پرکاربرد برای ضد عفونی کردن آب و اطمینان از ایمنی آن برای مصرف است. در این مطلب به اهمیت کلرزنی و کنترل کیفیت آب آشامیدنی در صنایع و معادن می پردازیم.

اهمیت کلرزنی در صنایع و معادن

صنایع و معادن از مقادیر زیادی آب برای فرآیندهای مختلف مانند سرمایش، شستشو و فرآوری استفاده می کنند. کیفیت آب مصرفی در این فرآیندها می تواند تاثیر بسزایی بر کیفیت محصول نهایی داشته باشد. آب آلوده می تواند باعث آسیب به تجهیزات، نقص محصول و خطرات بهداشتی برای کارگران شود.

کلرزنی یک گام اساسی در تضمین کیفیت آب مصرفی در صنایع و معادن است. به از بین بردن باکتری های مضر، ویروس ها و سایر میکروارگانیسم هایی که می توانند باعث آلودگی شوند کمک می کند. کلر زنی همچنین به کنترل رشد جلبک ها کمک می کند که می تواند لوله ها را مسدود کرده و کارایی تجهیزات را کاهش دهد.

کلر چیست؟

کلر یک عنصر شیمیایی با نماد Cl و عدد اتمی 17 است. این گاز بسیار واکنش پذیر و زرد متمایل به سبز است که متعلق به خانواده عناصر هالوژن است. کلر به طور گسترده در صنایع مختلف از جمله تصفیه آب، داروسازی و تولید پلاستیک و حلال استفاده می شود.

شناخته شده ترین کاربرد کلر در تصفیه آب آشامیدنی است. کلر به آب اضافه می شود تا باکتری ها، ویروس ها و سایر میکروارگانیسم های مضر را که می توانند باعث بیماری هایی مانند وبا و حصبه شوند، از بین ببرد. همچنین از کلر برای ضدعفونی کردن استخرها و سایر تأسیسات آب تفریحی استفاده می شود.

از کلر به صورت پرکلرین(پودر یا قرص) و آب ژاول خوراکی به منظور گندزدایی از آب آشامیدنی استفاده می شود.

از فاکتورهای موثر در میزان کلر مورد نیاز جهت کلرزنی آب آشامیدنی و بقای کلر در آب می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • کیفیت فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آب
  • زمان ماند آب در مخازن و شبکه توزیع آب
  • جنس لوله  و اتصالات
  • تماس لوله آب با نور خورشید

در حالی که کلر کاربردهای مفید زیادی دارد، می تواند برای سلامت انسان نیز خطرناک باشد. گاز کلر سمی است و می تواند باعث مشکلات تنفسی از جمله سرفه، خس خس سینه و تنگی نفس شود. قرار گرفتن در معرض سطوح بالای گاز کلر می تواند کشنده باشد.

کلر همچنین می تواند با سایر مواد شیمیایی واکنش داده و ترکیبات خطرناکی را تشکیل دهد. به عنوان مثال، هنگامی که کلر با آمونیاک مخلوط می شود، کلرامین را تشکیل می دهد که می تواند باعث تحریک چشم و تنفس شود. کلر همچنین می تواند با مواد آلی واکنش داده و تری هالومتان ایجاد کند که سرطان زا هستند.

برای به حداقل رساندن خطرات مربوط به کلر و همچنین داشتن آب آشامیدنی سالم پیروی از برنامه ایمنی آب می تواند بسیار مفید و گره گشا باشد. مهم است که با کلر با  احتیاط رفتار کنید و از روش های ایمنی مناسب پیروی کنید. کارگرانی که با کلر کار می کنند باید از تجهیزات حفاظتی مناسب مانند ماسک تنفسی و دستکش استفاده کنند. کلر نیز باید در جای خشک و خنک و دور از سایر مواد شیمیایی نگهداری شود.

برنامه ایمنی آب (Water Safety Plan)

مهمترین اقدام برای تضمین کیفیت آب شرب می باشد که توسط سازمان جهانی بهداشت تهیه و اجرای آن به کشورهای عضو توصیه شده است.گستره عمل برنامه ایمنی آب از حوضه آبریز تا مصرف کننده را در بر میگیرد و بر مبنای مدیریت ریسک تهیه شده است .

عناوین اجرایی برنامه ایمنی آب به شرح ذیل است:

  1. تشکیل گروه برنامه ی ایمنی آب
  2. توصیف سیستم تأمین آب
  3. شناسایی مخاطرات و رویدادهای مخاطره آمیز و ارزیابی ریسک ها
  4. تعیین و اعتبار بخشی اقدام های کنترلی، ارزیابی مجدد و اولویت بندی ریسکها
  5.  توسعه، اجرا و نگهداری یک برنامه بهبود و ارتقاء
  6. تعیین برنامه ی پایش اقدام های کنترلی
  7. اعتبار سنجی کارایی برنام هی ایمنی آب
  8. . تدارک روش های اجرایی مدیریت
  9.  توسع هی برنام ههای پشتیبانی
  10. برنامه ریزی و انجام بازبینی دورهای برنامه ی ایمنی آب
کسب و کارهای مرتبط با کلر و کلرزنی

برای تأمین پیوسته آب آشامیدنی سالم، آشنایی با کسب و کار های مرتبط ضروری است. در ادامه تمامی کسب و کار های مرتبط با کلر و کلرزنی ارائه شده اند:

  • تأمین کنندگان کلر / پرکلرین/آب ژاول خوراکی/ نمک طعام ویژه صنایع غذایی بدون ید
  • تأمین کنندگان کلریناتورها و سامانه های گندزدایی
  • واحدهای تعمیر کننده تجهیزات تصفیه، گندزدایی/ کلرزنی آب
  • تأمین کنندگان تجهیزات سنجش کلر و سایر پارامترهای کیفی آب/ کلرسنج
    دیجیتال/ کیت کلرسنج
  • آزمایشگاه های کنترل کیفی آب آشامیدنی/ شرکتهای آبفا/ مراکز بهداشت
  • آزمایشگاه های مورد تأیید معاونت غذا و دارو دانشگاه های علوم پزشکی
نتیجه گیری

کلرزنی یک روش ضروری برای ضد عفونی کردن آب و اطمینان از ایمنی آن برای مصرف است. صنایع و معادن باید کلرزنی را به عنوان بخشی از فرآیندهای تصفیه آب خود برای حذف آلاینده های مضر و اطمینان از کیفیت آب مورد استفاده در فرآیندهای خود اجرا کنند. کنترل کیفیت آب آشامیدنی برای اطمینان از ایمن بودن آب برای مصرف بسیار مهم است. یک برنامه جامع کنترل کیفیت باید برای نظارت و آزمایش منظم کیفیت آب آشامیدنی اجرا شود.

 

"شرکت فناور آتی سلامت محیط کار و پویا، دارای مجوز برگزاری دوره های آموزشی از مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان فنی و حرفه ای کشور،مجوز کانون تبلیغات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجوز فناوری تحت حمایت پارک علم و فناوری یزد می باشد."

نظرات و پیشنهادات

حامیان