معرفی رشته روانشناسی بالینی، مقطع دکتری

دکترای تخصصی روانشناسی بالینی
دوره دکتری تخصصی رشته روانشناسی بالینی، شاخه ای از علم روانشناسی است که دانش آموختگان آن در چارچوب علوم رفتاری به آموزش و پژوهش، پیشگیری، تشخیص و درمان اختلالات روانشناختی و در موارد ارگانیک (عضوی) در قالب تیم تخصصی عمل نمایند.
تاریخچه دکترای تخصصی روانشناسی بالینی
رشته روانشناسی بالینی در سال ۱۸۹۶ در دانشگاه پنسیلوانیا در آمریکا آغاز به کار کرد و با فعالیتهای روانشناسی ویتر با انتشار مجله روانشناسی بالینی گسترش یافت، عنوان روانشناسی بالینی در سال ۱۹۱۷ با تشکیل انجمن آمریکایی روانشناسی بالینی مطرح گردید و در سال ۱۸۹۶ شعبه روانشناسی بالینی با فعالیتهای استانلی هال به عنوان انجمن روانشناسی آمریکا آغاز به کار نمود. در حال حاضر روانشناسی بالینی شعبه ۱۲ انجمن روانشناسی می باشد که در دانشگاه های معتبر دنیا این رشته در مقاطع ارشد و دکتری دانشجو تربیت می کند.
روانشناسی بالینی در ایران برای اولین بار در سال ۱۳۷۶ به عنوان یک دوره مشترک بعد از تصویب وزارت بهداشت در دانشگاه علوم پزشکی ایران، انستیتو روانپزشکی تهران و دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی برگزار گردید، تا کنون بیش از ۱۴ دوره دکترای تخصصی روانشناسی بالینی توسط دانشگاههای فوق برگزار گردیده است و در حال حاضر علاوه بر دانشگاههای مذکور در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز برگزار می گردد.
پس از انقلاب فرهنگی اولین برنامه درسی مدون برای دوره دکتری تخصصی روانشناسی بالینی در مورخ 1375/2/16 توسط کمیته تخصصی روانشناسی گروه علوم انسانی وزارت فرهنگ و آموزش عالی تهیه و مورد تصویب شورای عالی برنامهریزی وزارت فرهنگ و آموزش عالی قرار گرفت. برنامه ی حاضر نخستین بازنگری همه جانبه هیأت ممتحنه و ارزشیابی رشته روانشناسی بالینی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از این برنامه اولیه می باشد.
دروس تخصصی رشته
دروس تخصص این رشته عبارتند از: نقد نظریه ها و دیدگاه های شخصیت، آسیب شناسی روانی تحولی ۱، اصول اخلاق حرفه ای در روانشناسی بالینی، آمار پیشرفته در روانشناسی بالینی، روش ها و طرح های پژوهشی پیشرفته در روانشناسی بالینی، ارزیابی و تشخیص 1و 2، آسیب شناسی روانی تحولی ۲، درمان شناختی_ رفتاری 1، گروه درمانی، کاربرد روان درمانی فردی، زوج درمانی، کارورزی و پایان نامه.
برای اطلاع از برنامه آموزشی این رشته به لینک زیر مراجعه نمایید:
بازار کار و آینده شغلی
فارغ التحصیلان این رشته می توانند در بخش های زیر مشغول به فعالیت شوند:
- آموزش بیماران یا مراجعین و همراهان بیماران در محدوده صلاحیتهای تخصصی
- ارائه آموزشهای همگانی
- مشارکت در آموزش های دانشگاهی در صورت اشتغال در مراکز علمی_ پژوهشی و دانشگاه
- مشارکت در آموزشهای مداوم مشمولین آموزش مداوم و آموزش های ضمن خدمت کارکنان حوزه های مرتبط با این رشته
- مشارکت در تدوین دستورالعمل های آموزشی مبتنی بر شواهد در برنامههای حاکمیت بالینی
- طراحی و اجرا و ارزشیابی طرح های پژوهشی مرتبط
- همکاری در طرحهای پژوهشی مرتبط در نظام سلامت
- انتشار نتایج تحقیقات انجام شده در زمینه روانشناسی بالینی و سلامت روان
- ارزیابی و مداخلات روانشناختی مؤثر در بیماریهای روانی در تیم تخصصی
- تشخیص اختلالات روانشناختی و ثبت در پرونده مراجعین
- انجام و تفسیر آزمون های روانشناختی مورد نیاز به منظور کمک به تشخیص اختلال های روانی
- مدیریت مراکز مشاوره و روان درمانی
- ارائه انواع روان درمانی، درمانهای فردی، زوج درمانی، خانواده درمانی، گروه درمانی و محیط درمانی