معرفی رشته تولیدات زراعی، مقطع کاردانی
کاردانی تولیدات زراعی
هدف از برگزاری این دوره تربیت کاردان فنی تولیدات زراعی می باشد. امروزه با توجه به رشد جمعیت و نیاز مبرم به تولید کشاورزی، این رشته از جایگاه و اعتبار ویژهای برخوردار بوده و دانش آموختگان این رشته می توانند با استفاده از دانش و به کارگیری ذوق و استعداد خود در پیشرفت کشاورزی اهتمام ورزند. کاربرد بهینه نهادهای زراعی، ایجاد توانایی در کاشت، داشت و برداشت محصولات زراعی (غلات، نباتات صنعتی و علوفهای) افزایش تولید محصولات زراعی در واحد سطح، به کارگیری تکنولوژی جدید در تولید محصولات زراعی، جلوگیری از فرسایش خاک و افزایش حاصلخیزی و نگهداری مناسب محصولات زراعی از اهداف این دوره می باشد.
دروس تخصصی رشته
دروس تخصصی این رشته عبارتند از: زبان تخصصی، زراعت غلات، عملیات زراعت غلات، زراعت گیاهان علوفهای، عملیات زراعت گیاهان علوفهای، زراعت گیاهان صنعتی، عملیات زراعت گیاهان صنعتی، زراعت حبوبات و گیاهان خاص منطقه، شناخت و کاربرد ماشین های زراعی، حشره شناسی و آفات مهم زراعی، عملیات حشره شناسی و آفات مهم زراعی، بیماری شناسی گیاهی و بیماریهای مهم زراعی، شناسایی و کنترل علفهای هرز مزارع، عملیات شناسایی و کنترل علفهای هرز مزارع.
برای اطلاع از برنامه آموزشی این رشته می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
کاربرد HSE در تولیدات زراعی
بررسی واحدهای درسی دانشجویان رشته کاردانی تولیدات زراعی نشان میدهد که این دانشجویان واحدهای عملی نظیر آزمایشگاه شیمی عمومی، عملیات زراعت عمومی، آزمایشگاه خاکشناسی عمومی، عملیات آبياری عمومی، کارگاه شناخت و کاربرد تراکتور، آزمایشگاه ژنتیک و مبانی اصلاح نباتات زراعی، عملیات زراعت غلات، عملیات زراعت گیاهان علوفهای، عملیات زراعت حبوبات و گیاهان خاص منطقه، کارگاه شناخت و کاربرد ماشینهای زراعی، عملیات حشرهشناسی و آفات مهم زراعی، عملیات بیماریشناسی گیاهی و بیماریهای مهم زراعی، عملیات شناسایی و کنترل علفهای هرز مزارع را میگذرانند. بدیهی است در طی دوران تحصیل در این دروس عملی، دانشجو در معرض خطراتی بوده و لذا باید جنبهها و ملاحظات ایمنی، بهداشتی و HSE مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال دانشجویان باید مباحث ایمنی آزمایشگاه را در واحدهایی نظیر آزمایشگاه شیمی عمومی و آزمایشگاه خاکشناسی عمومی رعایت کند. همچنین در بازدیدهای مختلف نظیر بازدید از مزارع و خاکهای مختلف، مسائل ایمنی و بهداشت و HSE را باید به شدت رعایت نمایند. نظر به اینکه فارغ التحصیلان این رشته در محیطهایی شاغل میشوند که آشنایی با مسائل ایمنی اولویت زیادی دارد، توصیه میشود رعایت اصول HSE را در نظر داشته باشند. به عنوان مثال هنگام عملیات خاکورزی، مبارزه با آفات و بیماریهای گیاهی، مبارزه با علفهای هرز و استفاده از سموم آفتکش و علفکشهای شیمیایی و یا کار با انواع ماشینآلات کشاورزی رعایت اصولی ایمنی الزامی میباشد و به کارگیری مسائل HSE در هنگام کار برای جلوگیری از انواع آسیبها ضروری میباشد.
اعتقاد ما بر این است، آشنایی دانشجویان کاردانی تولیدات زراعی با مفاهیم HSE و کسب و کارهای فعال در حوزههای مختلف ایمنی و HSE بسیار ارزشمند است و میتواند به ارتقای سلامت دانشجویان و فارغالتحصیلان کمک کند. شما می توانید با کسب و کارهای حوزه HSE موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما آشنا شوید و با صرف وقت و هزینه کمتر خدمات و محصولات مرتبط با ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی مورد نیازتان را در اختیار داشته باشید. به علاوه آشنایی با کسب و کارهای حوزه HSE موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما و حضور در دوره های آموزشی آنلاین رایگان و همچنین مشاهده فیلم دوره های آموزشی قبل در توانمندسازی و مهارت افزایی شما دوستان دانشجو مفید باشد. بخشی از دورههای آموزشی آنلاین رایگان که با رشته تولیدات زراعی مرتبط میباشند، عبارتاند از:
- آشنایی با مفاهیم و اصول ارزیابی اثرات توسعه بر محیط، کلید اصلی توسعه سبز
- کارگاه یک روزه وسایل حفاظت فردی
همچنین دانشجویان کاردانی تولیدات زراعی میتوانند با مراجعه به مجله علمی خبری موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما و مطالعه مقالات مرتبط قبل از ورود به محیط کار به اطلاعات لازم دسترسی پیدا کنند. برخی از مقالات مرتبط با رشته تولیدات زراعی عبارتاند از:
- تجهیزات حفاظت فردی و نکات ایمنی و بهداشتی در کار کشاورزی
- مدیریت ایمنی و ارزیابی ریسک در کشاورزی
- آشنایی با ویژگی های لباس کار ایمنی به منظور انتخاب و خرید
بازار کار و آینده شغلی
فارغ التحصیلان رشته تولیدات زراعی میتوانند در بخش های زیر مشغول به فعالیت شوند:
- تولیدکننده گیاهان صنعتی
- تولیدکننده غلات
- تولیدکننده گیاهان علوفه ای
- سرپرست مزارع گیاهان زراعی
- مروج دانش و تولید علمی محصولات زراعی
بررسی واحدهای درسی دانشجویان کاردانی رشته تولیدات زراعی نشاندهنده این است که برخی از این واحدها با کسب و کارهای معرفی شده در سایت نمایشگاه مجازی باما مرتبط میباشد. به عنوان مثال دانشجویان در طی دوران تحصیل واحدهایی نظیر آزمایشگاه شیمی عمومی، گیاهشناسی عمومی، عملیات زراعت عمومی، آزمایشگاه خاکشناسی عمومی، اکولوژی، عملیات آبياری عمومی، کارگاه شناخت و کاربرد تراکتور، آزمایشگاه ژنتیک و مبانی اصلاح نباتات زراعی، زراعت عمومی، عملیات زراعت غلات، عملیات زراعت گیاهان علوفهای، عملیات زراعت حبوبات و گیاهان خاص منطقه، کارگاه شناخت و کاربرد ماشینهای زراعی، عملیات حشرهشناسی و افات مهم زراعی، عملیات بیماریشناسی گیاهی و بیماریهای مهم زراعی، عملیات شناسایی و کنترل علفهای هرز مزارع، زراعت گیاهان صنعتی را میگذرانند. بخشی از کسب و کارهای مرتبط با واحدهای درسی این رشته که در راستای اهداف و برنامه های نمایشگاه مجازی HSE باما میباشد، عبارتند از:
کشاورزی و منابع طبیعی:
- طراحی، تأمین تجهیزات و اجرای سیستمهای آبیاری
- تأمین کود، سم و سایر خدمات کشاورزی
- مشاورین کشاورزی و منابع طبیعی
آلودگی خاک:
آموزش و مشاوره HSEE:
مدیریت پسماند:
این موارد بخشی از حوزههای کاری فارغالتحصیلان رشته کاردانی تولیدات زراعی است؛ اما برای داشتن آینده شغلی بهتر، دانشجویان باید به دنبال کسب تجربه و مهارت باشند و صرف گذراندن یک سری دروس تئوری در دانشگاه کافی نیست. در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از سازمان های مردم نهاد (NGO)، انجمن های علمی، انجمن ها، کانون ها و سازمان های صنفی نیز معرفی شده اند. آشنایی دانشجویان عزیز با این گروه ها نیز می تواند به آینده شغلی آنها کمک نماید.
یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما HSE ایجاد تعامل بین واحدهای درسی گذرانده شده در دوران تحصیلات دانشجویی و شرکتها و مشاغلی است که در سطح کشور در حال فعالیت میباشند. در واقع دانشجویان رشتههای مختلف اگر در طی دوران تحصیل و پس از آن با شرکتها و مؤسسات فعال مرتبط با رشته خود آشنا شده و به نحوی مطلوب در قالب کارآموزی، کارورزی، کارشناس فرایند، نماینده شرکت، کارشناس تحقیق و توسعه و کارشناس بهرهبردار با شرکتها و مؤسسات در ارتباط باشند، تجربیات خوبی را میتوانند کسب کنند و آینده شغلی بهتری خواهند داشت.
علاوه بر موارد فوق در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی و مراکز مشاوره شغلی و کاریابی معرفی شده اند که ارتباط با این مجموعه ها نیز میتواند به داشتن آینده شغلی بهتر برای شما کمک کند. ما در نمایشگاه مجازی باما به منظور توانمندسازی شما دانشجویان عزیز، طرح کاد پلاس را در 5 گام مطرح نمودیم تا در طی دوران تحصیل در دانشگاه، خلاقانه درس بخوانید و به پرورش ایده های خود جهت داشتن آینده شغلی بهتر بپردازید. در اوقات فراعت خود به کسب مهارت و تجربه بپردازید و آینده شغلی بهتری داشته باشید.