معرفی رشته مهندسی پلیمر، مقطع کارشناسی پیوسته

مهندسی پلیمر مهندسی پلیمر

مهندسی پلیمر یکی از رشته های محبوب در زمینه فنی و مهندسی بوده و هدف آن تربیت افراد مستعدی است که بتوانند با آگاهی علمی و فنی کافی از عهده وظایف طراحی، بهره برداری و توسعه، نظارت، مدیریت و نگهداری از سامانه های پلیمری و رنگی در زمینه های مرتبط برآیند. بر همین مبنا برنامه درسی دوره مرکب از دروس نظری، آزمایشگاهی، کارگاهی، و کارآموزی و پروژه است.

رشته مهندسی پلیمر مناسب افرادی است که به صنعت علاقه دارند. در اصل می توان گفت که پلیمر یکی از اجزای جدا نشدنی هر صنعتی است. همچنین سمت دیگر این رشته آزمایشگاه است. پس بنابراین شخصی که رشته مهندسی پلیمر را انتخاب می‌ کند باید هم به کار در محیط کارخانه و هم به کار در محیط آزمایشگاهی علاقه داشته باشد.

جنبه تحقیقاتی رشته مهندسی پلیمر نیز بسیار گسترده است و باید فردی که وارد این رشته می شود محقق بسیار خوبی باشد. به دلیل میان رشته ‌ای بودن این رشته، افرادی که علاقمند به مهندسی هستند می‌ توانند وارد آن شوند. یکی دیگر از مواردی که این زمینه می‌ طلبد صبر بسیار زیاد است، زیرا اکثر پروژه‌ های پلیمری تا رسیدن به درآمد نسبتاً زمان ‌بر هستند.

 

تاریخچه

تاریخچه رشته مهندسی پلیمر

رشته مهندسی پلیمر نسبت به رشته های مهندسی دیگر جوان تر است و شکوفایی آن از جنگ جهانی دوم آغاز شده است. اما به دلیل کاربرد روزافزون پلیمر در صنایع مختلف این رشته به سرعت رشد کرده و امروزه جزء یکی از رشته های مهم کشورهای صنعتی میباشد.

پلیمر به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم می شود که پلیمر طبیعی موادی مانند ترکیب های سلولزی چوب کاغذ و پشم هستند. اما پلیمر مصنوعی در دوران جنگ جهانی دوم مورد توجه قرار گرفت. چون که دانشمندان متوجه شدند که از مواد نفتی می توان مواد پلیمری مصنوعی را ساخت. از این رو مهندسی پلیمر با ساخت پلیمرهای مصنوعی توسط محققین شکوفا گردید و اکنون تنها با گذشت 5 دهه از آن دوران این رشته به حدی رشد کرده که پیشرفت تکنولوژی ارتباط تنگاتنگی با طراحی و ساخت مواد پلیمری دارد. 

دروس تخصصی و گرایش ها

دروس تخصصی رشته مهندسی پلیمر عبارت اند از: آزمایشگاه شناسایی و آنالیز دستگاهی، آز- شیمی فیزیک پلیمرها، آز- کنترل فرآیند های پلیمری، آز- خواص فیزیکی و مکانیکی پلیمرها، کارگاه فرآورش پلیمرها، مهندسی پلاستیک، مهندسی الاستومر، مهندسی پلیمریزاسیون، کارگاه پلیمریزاسیون، مهندسی کامپوزیت، کارگاه مهندسی کامپوزیت، مهندسی الیاف، خواص و کاربرد پلیمرهای طبیعی، زبان تخصصی پلیمر، پلیمرها و محیط زیست، مهندسی فصل مشترک در پلیمرها، طراحی محصول با پلیمرها، پلیمرها در سامانه های کلوئیدی، چسب، رزین و اسفنج، زیست فناوری در پلیمرها، نانو فناوری در پلیمرها، مدل سازی مولکولی در پلیمرها، پروژه، کارآموزی  

جهت ادامه تحصیل در رشته مهندسی پلیمر می‌توان به گرایش‌های زیر اشاره کرد:

  • فرآورش پلیمرها
  • علوم پایه
  • بایو پلیمر
  • سنتز پلیمر
  • نانو پلیمر

بازار کار و آینده شغلی

فارغ التحصیلان این دوره آمادگی و مهارت های زیر را به دست خواهند آورد:

  • مهارت کافی در شناخت، نحوه عملکرد و چگونگی نگهداری و بهره برداری سامانه ها و کنترل و اجرای پروژه ها در گرایش مربوطه به ویژه به صورت گروهی
  • فراگیری مستمر، شناسایی و بهره برداری از فناوری های جدید، به ویژه فناوری اطلاعات، و ارزیابی آن ها به منظور کاربرد در طرح و توسعه و نوآوری
  • شرکت در پروژه های صنعتی، تحقیقاتی و بررسی های فنی در زمینه گرایش تخصصی
  • کسب توانایی های لازم جهت تجزیه و تحلیل سامانه ها و طراحی آن ها
  • مسئولیت پذیری، علاقمندی به پیشرفت حرفه ای، استقبال از رقابت سالم، برخورداری از وجدان کاری و مهارت های ارتباطی گفتاری، نوشتاری و رفتاری
  • برخورداری از مکارم و فضایل انسانی و کسب درک صحیح از امور فرهنگی، اجتماعی و سیاسی و احساس مسئولیت در قبال آن ها

کاربرد مواد پلیمری درصنایع برق، الکترونیک، مخابرات، پوشاک، حمل و نقل زمینی، هوایی و دریایی، نظامی، پزشکی، کشاورزی و بسته ‌بندی بسیار گسترده ‌است. با توجه به کاربرد وسیع پلیمرها در صنایع، فارغ‌التحصیلان این رشته توانایی‌های کافی در زمینه‌ های ایجاد و برنامه‌ ریزی واحدهای تولیدی تبدیل پلیمر خام به مواد مصرفی و اشتغال در مجتمع های بزرگ تولید پلیمر را خواهند داشت.

پست‌هایی که به فارغ التحصیلان رشته مهندسی پلیمر در کارخانه‌ها پیشنهاد می‌شود عبارتند از:

مسئول کنترل کیفیت (QC)، مسئول تحقیق و توسعه (R&D) و مسئول آزمایشگاه

نظرات و پیشنهادات