معرفی رشته مهندسی انرژی، مقطع کارشناسی پیوسته

 کارشناسی پیوسته مهندسی انرژی

روند افزایشی تقاضای انرژی به­ خصوص از نوع سوخت­ های فسیلی در سراسر جهان دیده می­ شود. این تقاضای بیشتر، منجر به کاهش سریع منابع فسیلی می­ شود و علاوه بر­آن، حجم بزرگی از آلودگی محیط ­زیستی را به ­دنبال دارد. کشور عزیزمان ایران به ­علت وابستگی به درآمدهای حاصل از صادرات نفت، تحت­ تأثیر زیاد بازارهای جهانی قرار می­ گیرد. با توجه به اهمیت فوق العاده تحولات فنی، علمی و اقتصادی در زمینه استخراج منابع تولید انرژی، نیاز به طراحی، توسعه و بهره ­داری بهینه از سیستم ­های انرژی وجود دارد. با توجه به اهمیت حوزه ­های مختلف در بحث انرژی، نیاز به تربیت مهندسان انرژی در دانشگاه ­ها وجود دارد.

تاریخچه رشته مهندسی انرژی

بحث انرژی در بین کشورهای مختلف جهان از اهمیت فوق ­العاده ای برخوردار است. بررسی تجربیات کشورهای مختلف در حوزه انرژی، لازم و ضروری به­ نظر می ­رسد. از دهه 1970 میلادی، با توجه به اینکه قیمت انرژی، با روند افزایشی مواجه شد، نیاز به تربیت نیروهای متخصص در این زمینه، نمود پیدا کرد. از اوسط دهه 1970 میلادی، پس از آن­که بازار جهانی نفت با یک شوک بزرگ روبرو شد و مشکلات و پیچیدگی­ های زیادی به وجود آمد، نیاز به ایجاد رشته­ های دانشگاهی در زمینه انرژی در کشورهای مختلف، احساس شد و دانشگاه ­ها اقدام به ایجاد رشته­ های دانشگاهی مرتبط از جمله مهندسی انرژی کردند.

دروس تخصصی رشته

دروس تخصصی که دانشجویان در طول تحصیل در رشته مهندسی انرژی می‌ گذرانند، عبارتند از: ترمودینامیک، مکانیک سیالات، مباحث مربوط به انرژی­ های تجدیدپذیر، دروس استاتیک، انتقال حرارت، سیستم ­های انرژی الکتریکی.

لازم به ذکر است که برای این رشته، تعدادی دروس انتخابی قرار داده شده است که تکمیل­ کننده دروس کارشناسی می­ باشند و برای افزایش اطلاعات دانشجو، مفید هستند. دروسی مثل انرژی خورشیدی، مبانی انرژی هسته ­ای، اصول کار نیروگاه­ های آبی، مبانی سیاست­گذاری انرژی در این قسمت ارائه می ­شوند.

برای اطلاع از برنامه آموزشی این رشته می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:

HSE در مهندسی انرژی

بررسی واحدهای درسی دانشجویان رشته کارشناسی مهندسی انرژی نشان می دهد که این دانشجویان آزمایشگاه های متعددی نظیر آزمایشگاه فیزیک، شیمی، مکانیک سیالات، انتقال حرارت، سیستم های انرژی الکتریکی، کنترل، ممیزی انرژی، سیستم های خورشیدی، هیدروژن و پیل سوختی دارند. بدیهی است در طی دوران تحصیل در این دروس عملی، دانشجو در معرض خطراتی بوده و لذا باید جنبه ها و ملاحظات ایمنی و HSE مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال دانشجویان باید مباحث ایمنی آزمایشگاه را بدانند و در محیط آزمایشگاه و در بازدیدها مسائل ایمنی، بهداشت و HSE را به شدت رعایت نمایند. نظر به اینکه فارغ التحصیلان این رشته پس از فارغ التحصیلی نیز در محیط های فنی و صنعتی شاغل می شوند، لذا آشنایی به مسائل ایمنی و بهداشت شغلی در حوزه برق و انرژی پس از فارغ التحصیلی نیز به شدت سودمند می باشد. اعتقاد ما بر این است، آشنایی دانشجویان رشته مهندسی انرژی با دوره های HSE و کسب و کارهای فعال در حوزه‌های مختلف ایمنی و HSE بسیار ارزشمند است و می تواند به ارتقای سلامت دانشجویان و فارغ التحصیلان کمک کند. شما می توانید با کسب و کارهای حوزه HSE موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما آشنا شوید و با صرف وقت و هزینه کمتر خدمات و محصولات مرتبط با ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی مورد نیازتان را در اختیار داشته باشید.

بازار کار و آینده شغلی

کارشناسان و فارغ التحصیلان این رشته می توانند در بخش های زیر به فعالیت مشغول شوند:

  • طراحی سیستم ­های نوین در زمینه استخراج انرژی
  • انجام مدل­سازی سیستم ­های انرژی
  • ایجاد روش­ های تازه در تولید انرژی ­های تجدیدپذیر
  • آموزش روش­ های طراحی سیستم ­ها در حوزه تولید انرژی
  • انجام مطالعات و تحقیقات مختلف در زمینه فناوری­ های نوین انرژی
  • مشارکت در پروژه‌های تحقیقاتی نظیر طراحی ­های جدید مهندسی در حوزه انرژی

بررسی واحدهای درسی دانشجویان کارشناسی مهندسی انرژی نشان دهنده این است که برخی از این واحدها با کسب و کارهای معرفی شده در سایت نمایشگاه مجازی باما مرتبط می باشد. به عنوان مثال دانشجویان در طی دوران تحصیل واحدهایی نظیر سیستم های انرژی الکتریکی، مبانی تحلیل سیستم های انرژی، مبانی انرژی های تجدید پذیر، ممیزی انرژی، اقتصاد انرژی، انرژی خورشیدی، انرژی باد، انرژی زیست توده، اصول کارایی انرژی، آثار زیست محیطی انرژی را می گذرانند. بخشی از کسب و کارهای مرتبط با این رشته که در راستای اهداف و برنامه های نمایشگاه مجازی باما می باشد عبارتند از:

 با توجه به اینکه دانشجویان درس آثار زیست محیطی انرژی را می گذرانند، بنابراین آشنایی این عزیزان با شرکت های فعال در حوزه ارزیابی اثرات زیست محیطی و بهداشتی توسعه ارزشمند است. از طرفی در برخی از دروس به مباحث انرژی و محیط زیست پرداخته شده و لذا آشنایی دانشجویان با شرکت‌های مشاوره حوزه آلودگی هوا مفید می باشد.

در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از سازمان های مردم نهاد (NGO)، انجمن های علمی، انجمن ها، کانون ها و سازمان های صنفی نیز معرفی شده اند. آشنایی دانشجویان عزیز با این گروه ها نیز می تواند به آینده شغلی آنها کمک نماید.

یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما HSE ایجاد تعامل بین واحدهای درسی گذرانده شده در دوران تحصیلات دانشجویی و شرکت­ ها و مشاغلی است که در سطح کشور در حال فعالیت می­ باشند. در واقع دانشجویان رشته­ های مختلف اگر در طی دوران تحصیل و پس از آن با شرکت­ ها و مؤسسات فعال مرتبط با رشته خود آشنا شده و به نحوی مطلوب در قالب کارآموزی، کارورزی، کارشناس فرایند، نماینده شرکت، کارشناس تحقیق و توسعه و کارشناس بهره­­ بردار با شرکت­ ها و مؤسسات در ارتباط باشند، تجربیات خوبی را می­ توانند کسب کنند و آینده شغلی بهتری خواهند داشت. به علاوه عناوین پایان نامه ­های کارشناسی ارشد و دکتری با کمک این نمایشگاه و رویکرد ارتباط دانشگاه با صنعت می­ تواند به سمت نیازهای تحقیق و توسعه (R&D) صنایع هدایت شود و این امر ضمن کاهش هزینه­ های دانشگاه ها، به توسعه اقتصاد دانش بنیان و اشتغال پایدار فارغ ­التحصیلان دانشگاه ها کمک نماید.

علاوه بر موارد فوق در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی و مراکز مشاوره شغلی و کاریابی معرفی شده اند که ارتباط با این مجموعه ها نیز می‌تواند به داشتن آینده شغلی بهتر برای شما کمک کند.

 

نظرات و پیشنهادات