معرفی رشته تکنولوژی پرتوشناسی، مقطع کارشناسی پیوسته

کارشناسی پیوسته تکنولوژی پرتوشناسی
علم پرتوشناسی یکی از شاخههای علوم پزشکی بوده و جایگاه ویژهای در امر تشخیص و درمان بیماریها و نهایتاً سلامت انسانها دارد. برنامه آموزشی مقطع کارشناسی پیوسته در راستای تربیت کارشناسان پرتوشناسی با توانمندی مناسب جهت استفاده از دستگاهها و فناوری های جدید در زمینه تصویربرداری پزشکی طراحی شده است. هدف اصلی این برنامه عبارت است از، آمادهسازی زمینه جهت کسب تجارب آموزشی و شایستگی های مورد نیاز جهت عملکرد مؤثر تحت عنوان کارشناس و تکنولوژیست ماهر در بخشهای تصویربرداری پزشکی. در این دوره دانشجویان تجارب نظری و بالینی در زمینههای مختلف و تصویربرداری از روش های ساده و روتین رادیوگرافی تا تکنیک های پیشرفته تصویربرداری از جمله توموگرافی کامپیوتری، تصویربرداری با استفاده از تشدید مغناطیسی هسته اتم، فراصوت و... را به دست خواهند آورد.
تاریخچه کارشناسی پیوسته تکنولوژی پرتوشناسی
از زمان نصب اولین دستگاه رادیولوژی در سال ۱۳۱۰ توسط دانشمند بزرگ ایرانی مرحوم پروفسور محمود حسابی در ایران، تحولات تکنیکی و فناوری های جدید در زمینه علوم تصویربرداری پزشکی باعث گردیده تا رشته تکنولوژی پرتوشناسی جایگاه ویژهای را در تشخیص زود هنگام، به موقع و دقیق بسیاری از بیماری ها در دنیا و ایران کسب نماید. در سال های نه چندان دور، این رشته جزء رشتههای صرفاً پاراکلینیک محسوب می گردید و با ابزار و وسایل مکانیکی و آنالوگ و با استفاده از فیلمهای پرتونگاری با حساسیت نه چندان بالا و استفاده از مواد کنتراست زا و اغلب روشهای تهاجمی و دردناک در تشخیص بیماریها مورد استفاده قرار میگرفت. اما امروزه با استفاده از سیستمهای مدرن تصویربرداری از جمله دستگاههای تصویربرداری دیجیتال، ماموگرافی دیجیتال، آنژیوگرافی دیجیتال با سابتراکشن، توموگرافی کامپیوتری مارپیچی و سونوگرافی میتوان با دقت و سرعت بیشتر به تشخیص بیماری ها دست یافت.
دروس تخصصی رشته
دروس تخصصی این رشته عبارتند از: فیزیک عمومی، بهداشت عمومی، زبان تخصصی، آناتومی ۱ و۲ و ۳، فیزیولوژی، زیست شناسی سلولی، آسیب شناسی عمومی، اخلاق حرفهای، مدیریت بیمارستانی و رفتار سازمانی، اصطلاحات پزشکی در رادیولوژی، فیزیک پرتوها، فیزیک پرتوشناسی تشخیصی، بیماری شناسی، مراقبت از بیمار در بخش تصویربرداری پزشکی، دوزیمتری پرتوهای یونیزان، حفاظت در برابر پرتوهای یونیزان در بخش های پرتوشناسی تشخیصی و...
برای اطلاع از برنامه آموزشی این رشته می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
کاربرد HSE در تکنولوژی پرتوشناسی
بررسی واحدهای درسی دانشجویان کارشناسی رشته تکنولوژی پرتوشناسی نشان میدهد که این دانشجویان واحدهای عملی نظیر آناتومی، آشنایی با فناوری نوین اطلاعات، کاربرد رایانه در تصویربرداری پزشکی، مراقبت از بیمار در بخش تصویربرداری پزشکی، دوزیمتری پرتوهای یونیزان، فیزیولوژی، تضمین و کنترل کیفی روشهای تصویربرداری پزشکی، تعمیرات و نگهداری مقدماتی دستگاههای رادیولوژی و کارآموزی در عرصه را میگذرانند.
بدیهی است در طی دوران تحصیل در این دروس عملی، دانشجو در معرض خطراتی بوده و لذا باید جنبهها و ملاحظات ایمنی و HSE مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال دانشجویان هنگام آشنایی با دستگاههای تصویربرداری باید مباحث ایمنی را بدانند و در این محیط ها و بازدیدها مسائل ایمنی و بهداشت و HSE را به شدت رعایت نمایند. نظر به اینکه فارغ التحصیلان این رشته، عمدتاً در مراکز مرتبط با پرتوها شاغل میشوند، لذا رعایت مسائل ایمنی و بهداشت شغلی پس از فارغ التحصیلی نیز به شدت ضروری می باشد. حفاظت پرسنل و بیماران در مواجهه با اشعه و تصویربرداری پزشکی اهمیت بهسزایی دارد که با رعایت مسائل HSE میتوان از بروز خطرات و بیماریها جلوگیری به عمل آورد.
اعتقاد ما بر این است، آشنایی دانشجویان کارشناسی ارشد بهداشت پرتوها با کسب و کارهای فعال در حوزههای مختلف ایمنی و HSE بسیار ارزشمند است. شما می توانید با کسب و کارهای حوزه HSE موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما آشنا شوید و با صرف وقت و هزینه کمتر، خدمات و محصولات مرتبط با ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی مورد نیازتان را در اختیار داشته باشید.
بازار کار و آینده شغلی
دانش آموختگان دوره کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی میتوانند در بخش های پرتوشناسی دارای نقش های مراقبتی، اجرایی، مدیریتی و ارتباطی باشند.
بررسی واحدهای درسی دانشجویان کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی نشان دهنده این است که برخی از این واحدها با کسب و کارهای معرفی شده در سایت نمایشگاه مجازی باما مرتبط می باشد. به عنوان مثال دانشجویان در طی دوران تحصیل واحدهایی نظیر آناتومی ۱ و۲ و ۳، فیزیولوژی، زیست شناسی سلولی، آسیب شناسی عمومی، اخلاق حرفهای، تعمیرات و نگهداری مقدماتی دستگاههای رادیولوژی، مدیریت بیمارستانی و رفتار سازمانی، اصطلاحات پزشکی در رادیولوژی، فیزیک پرتوها، فیزیک پرتوشناسی تشخیصی، بیماری شناسی، مراقبت از بیمار در بخش تصویربرداری پزشکی، دوزیمتری پرتوهای یونیزان، حفاظت در برابر پرتوهای یونیزان در بخش های پرتوشناسی تشخیصی، مراقبت از بیمار در بخش تصویربرداری پزشکی را می گذرانند.
بخشی از کسب و کارهای مرتبط با رشته تکنولوژی پرتوشناسی که در راستای اهداف و برنامه های نمایشگاه مجازی باما میباشد عبارتند از:
بهداشت پرتوها و حفاظت:
- خدمات پرتودهی (محصولات پزشکی، بهداشتی و مواد غذایی)
- خدمات ایمنی و حفاظت پرتویی
- خدمات دوزیمتری
- تأمین تجهیزات دوزیمتری و حفاظت پرتویی
- خدمات کنترل کیفی و کالیبراسیون
سایر کسب و کارهای مرتبط نمایشگاه باما HSE:
- شناسایی و ارزیابی ریسک
- مشاوران مدیریت بحران و شرایط اضطراری
- تأمین تجهیزات ایمنی و بهداشت در شرایط اضطراری
- تأمین تجهیزات محیط زیست و انرژی در شرایط اضطراری
- ارزیابی اثرات زیست محیطی و بهداشتی
- شرکت ها و مؤسسات آموزش و مشاوره HSE
از طرفی آشنایی با سازمان های مردم نهاد و انجمن های علمی و صنفی می تواند به توانمندسازی دانشجویان در زمینه های مختلف آموزشی، پژوهشی و کارآفرینی کمک کند. برای آشنایی با برخی از این سازمان ها و انجمن ها که به نحوی ممکن است با رشته تکنولوژی پرتوشناسی در ارتباط باشند، می توانید از لینک های زیر استفاده کنید.
- سازمان های مردم نهاد ایمنی و بهداشت
- انجمن ها، کانون ها و سازمان های ایمنی و بهداشت
- انجمن ها، کانون ها و سازمان های محیط زیست و انرژی
یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما HSE ایجاد تعامل بین واحدهای درسی گذرانده شده در دوران تحصیلات دانشجویی و شرکتها و مشاغلی است که در سطح کشور در حال فعالیت می باشند. در واقع دانشجویان رشته های مختلف اگر در طی دوران تحصیل و پس از آن با شرکت ها و مؤسسات فعال مرتبط با رشته خود آشنا شده و به نحوی مطلوب در قالب کارآموزی، کارورزی، کارشناس فرایند، نماینده شرکت، کارشناس تحقیق و توسعه و کارشناس بهره بردار با شرکت ها و مؤسسات در ارتباط باشند، تجربیات خوبی را می توانند کسب کنند و آینده شغلی بهتری خواهند داشت. به علاوه عناوین پایان نامه های کارشناسی ارشد با کمک نمایشگاه مجازی باما HSE و رویکرد ارتباط دانشگاه با صنعت می تواند به سمت نیازهای تحقیق و توسعه (R&D) صنایع هدایت شود و این امر ضمن کاهش هزینه های دانشگاه ها، به توسعه اقتصاد دانش بنیان و اشتغال پایدار فارغ التحصیلان دانشگاه ها کمک نماید.
علاوه بر موارد فوق در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی و مراکز مشاوره شغلی و کاریابی معرفی شده اند که ارتباط با این مجموعه ها نیز میتواند به داشتن آینده شغلی بهتر برای شما کمک کند. ما در نمایشگاه مجازی باما به منظور توانمندسازی شما دانشجویان عزیز، ایده کارپوشه الکترونیک دانشجوی خلاق را مطرح و ساختار آن را از طریق مجله علمی خبری باما در اختیار شما قرار داده ایم تا در طی دوران تحصیل در دانشگاه، خلاقانه درس بخوانید و به پرورش ایده های خود جهت داشتن آینده شغلی بهتر بپردازید.