معرفی رشته مهندسی فضای سبز، مقطع کارشناسی ارشد

رشته کارشناسی ارشد مهندسی فضای سبز
مهندسی فضای سبز آمیخته ای از علم، هنر، تجربه و مهارت است که به کارگیری آن باعث ایجاد موازنه بین محیط زیست و نیازمندیهای انسان می شود. رشتهی مهندسی فضای سبز یک حرفهی تخصصی میان رشته ای در بین دیگر علوم کاربردی مرتبط نظیر معماری، معماری منظر و باغبانی شهری بوده که در طراحی، برنامه ریزی و مدیریت مناظر و فضاهای سبز مورد نیاز شهری و برونشهری به کار می رود. یک مهندس فضای سبز در جهت برنامه ریزی، طراحی، اجرا و مدیریت پایدار منظر (فضاهای سبز و باز) گام بر می دارد. همچنین ساماندهی و آرایش عناصر گیاهی و منابع را برای استفاده مطلوب تر، آسایش و زیبایی به صورت صحیح برای یک منظر اکولوژیک و یا یک فضای جذاب، پسندیده و کارآمد تدارک میبیند.
یکی از شاخص های ارتقای کیفی هر یک از رشته های مرتبط با علوم تجربی و کاربردی، نگرش تخصصی و به عبارتی نگاه دقیق تر به اجزاء ایجاد کننده آن فرآيند علمی است. از اهرمهای ارتقای شاخصهای کیفی محیط های شهری، برون شهری و صنعتی، زیباسازی و بهرهگیری از فضاهای سبز می باشد. بنابراین نگرشی دقیق تر برای شناسایی مؤلفههای فضاهای سبز با حداکثر تطابق علمی و تجربی با شرایط اقلیمی منطقه، راندمان اکولوژیکی گیاهان انتخاب شده و شاخصهای اقتصادی در احداث و نگهداری آن ضروری است. به همین دلیل پس از ایجاد زیرساختهای حرفهای دانش مهندسی فضای سبز در دوره کارشناسی، لازم است به دنبال قوام بخشیدن به تفکر و نگرش این دانش و به دنبال آن افزایش توان پژوهشی، تجزیه و تحلیل، ارزیابی، برنامه ریزی و طراحی تخصصی تر برای فضاهای مذکور بود. لذا راه اندازی دوره کارشناسی ارشد مهندسی فضای سبز در راستای نگرش تخصصی تر به فضاهای سبز به عنوان مهمترین بخش حیاتی در فضاهای شهری، برون شهری و صنعتی، از مهمترین اهداف این رشتهی نسبتا نوپاست.
هدف دیگر از برگزاری این دوره، تربیت متخصصینی است که با شناخت صحیح از محیطهای شهری، برون شهری و صنعتی، عوامل نامطلوب بر آن از جمله آلودگی های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی را مدنظر قرار داده و با شاخص های زیبایی شناسی محیطی، در بستری از اصول طراحی فضاهای شهری و برون شهری به صورت کاملا حرفه ای به پیرایش فضاهای سبز و مناظر بپردازند تا ضمن افزایش سطح زیبایی شهرها (پارک ها، میادین، بلوار ها و ...)، محوطههای روستایی، محوطههای ویژه شهری ( بیمارستانها، مؤسسات آموزشی ادارات، مجتمع های مسکونی، و مناطق صنعتی و...) و ارتقای کیفی و کمی سرانه فضای سبز شهری، برون شهری و صنعتی در کمک به پالایش و تلطیف هوا و کاهش گرمای فزاینده محیط حرکت نمایند. در این خصوص تحلیل و برنامه ریزی نظام های احداث و نگهداری فضاهای مذکور با رعایت کاهش هزینه ها و تدوین شاخصهای ارزیابی در کنترل سیستمهای اجرایی کشور از دیگر اهداف مطرح در این دوره آموزشی می باشد.
دروس تخصصی رشته
تعداد واحدهای درسی در دوره کارشناسی ارشد مهندسی فضای سبز، 32 واحد است که شامل 12 واحد تخصصی، 14 واحد اختیاری و 6 واحد پایان نامه است.
دروس اختصاصی این رشته عبارتند از؛ طراحی فضای سبز در مناطق خشک، روش تحقیق در مهندسی فضای سبز، مبانی نظری مهندسی فضای سبز، برنامه ریزی و طراحی تفرجگاهها، اجزا و ساختار منظر و فضای سبز است.
برای مشاهده کامل دروس می توانید از لینک زیر استفاده کنید:
کاربرد HSE در فضای سبز
بررسی واحدهای درسی دانشجویان رشته کارشناسی ارشد مهندسی فضای سبز نشان میدهد که این دانشجویان واحدهای عملی نظیر طراحی کاشت گیاهان زینتی، طراحی پارک و پارکسازی، طراحی فضاهای شهری، اصول و روشهای ازدیاد گیاهان، آشنایی با سازههای فضای سبز، طراحی منظر در مناطق صنعتی، فضاهای سبز عمودی و بامهای سبز، مهندسی سایت در منظر، مدیریت پروژه در احداث منظر، مصالح و روشهای ساختمانی در فضای سبز، اجزا و ساختار منظر فضای سبز، برنامهریزی و طراحی تفرجگاهها، طراحی فضاهای سبز در مناطق خشک را می گذرانند.
بدیهی است در طی دوران تحصیل در این دروس عملی، دانشجو در معرض خطراتی بوده و لذا باید جنبه ها و ملاحظات ایمنی و HSE مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال دانشجویان باید در بازدیدهای میدانی و سایر پروژهها مسائل ایمنی، بهداشت و HSE را به شدت رعایت نمایند. نظر به اینکه فارغالتحصیلان رشته مهندسی فضای سبز پس از فارغالتحصیلی در حوزه فضای سبز و طراحی منظر ها شاغل می شوند، لذا آشنایی با مسائل ایمنی پس از فارغالتحصیلی نیز به شدت سودمند می باشد. اعتقاد ما بر این است، آشنایی دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد مهندسی فضای سبز با مفاهیم و دوره های HSE و کسب و کارهای فعال در حوزههای مختلف ایمنی و HSE بسیار ارزشمند است و می تواند به ارتقای سلامت دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته مهندسی فضای سبز کمک کند. شما می توانید با کسب و کارهای حوزه HSE موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما آشنا شوید و با صرف وقت و هزینه کمتر خدمات و محصولات مرتبط با ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی مورد نیازتان را در اختیار داشته باشید.
بازار کار و آینده شغلی
فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد رشته مهندسی فضای سبز میتوانند در بخش های زیر مشغول به فعالیت شوند:
- فعالیت در زمینه طراحی و اجرای فضای سبز و منظر سازی
- برنامه ریزی، طراحی، اجرا و مدیریت علمی فضای سبز
- بهکارگیری اجزای زنده و ترکیب عناصر گیاهی و بخش ترم با عناصر معماری و بخش سخت
- آفرینش فضاهای سبز از سایر عناصر و سازههای غیر زنده از جمله (پرگولاها، آرکها، آب نماها، توپیاریها، آلاچیقها، مجسمهها، سنگفرشها، مبلمانها، سیستمهای روستایی و...) به عنوان مؤلفههای هنری و یا مکمل در طراحی سود برده و در افزایش زیبا سازی و بهبود شرایط اکولوژیکی محوطه های شهری برون شهری و صنعتی
این موارد بخشی از حوزههای کاری فارغالتحصیلان رشته مهندسی فضای سبز است. اما برای داشتن آینده شغلی بهتر، دانشجویان باید به دنبال کسب تجربه و مهارت باشند و صرف گذراندن یک سری دروس تئوری در دانشگاه کافی نیست.
دانشجویان باید در طول دوران تحصیل با کاربرد دروس تخصصی خود در صنعت و جامعه آشنا شوند و شرکت های فعال مرتبط با این مباحث علمی را بشناسند. بررسی واحدهای درسی دانشجویان کارشناسی مهندسی فضای سبز نشان دهنده این است که برخی از این واحدها با کسب و کارهای معرفی شده در سایت نمایشگاه مجازی باما مرتبط می باشد. به عنوان مثال دانشجویان در طی دوران تحصیل واحدهایی نظیر مبانی نظری فضای سبز، طراحی کاشت گیاهان زینتی، طراحی پارک و پارکسازی، طراحی فضاهای شهری، اصول و روشهای ازدیاد گیاهان، آشنایی با سازههای فضای سبز، طراحی منظر در مناطق صنعتی، فضاهای سبز عمودی و بامهای سبز، مهندسی سایت در منظر، مدیریت پروژه در احداث منظر، مصالح و روشهای ساختمانی در فضای سبز، اجزا و ساختار منظر فضای سبز، برنامهریزی و طراحی تفرجگاهها، طراحی فضاهای سبز در مناطق خشک، تغذیه گیاهان در فضای سبز و مبانی شهرسازی و طرحهای شهری را می گذرانند.
بخشی از کسب و کارهای مرتبط با واحدهای درسی رشته کارشناسی ارشد مهندسی فضای سبز که در راستای اهداف و برنامه های نمایشگاه مجازی باما می باشد عبارتند از:
کشاورزی و منابع طبیعی:
- مشاورین کشاورزی و منابع طبیعی
- پیمانکاران کشاورزی و منابع طبیعی
- تأمین کود، سم و سایر خدمات کشاورزی
- اجرا و بهره برداری فضای سبز
- طراحی، تأمین تجهیزات و اجرای سیستم های آبیاری
- تأمین تجهیزات کشاورزی و منابع طبیعی
آلودگی خاک:
آب و فاضلاب:
آلودگی هوا:
مدیریت پسماند:
- مهندسین مشاور مدیریت پسماند
- تأمین تجهیزات و ماشین آلات مدیریت پسماند و خدمات شهری
- تولید کمپوست و ورمی کمپوست
- پردازش و بازیافت پسماند
- آزمایشگاههای پسماند
این موارد بخشی از حوزههای کاری فارغالتحصیلان رشته کارشناسی ارشد مهندسی فضای سبز است. اما برای داشتن آینده شغلی بهتر، دانشجویان باید به دنبال کسب تجربه و مهارت باشند و صرف گذراندن یک سری دروس تئوری در دانشگاه کافی نیست. در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از سازمان های مردم نهاد (NGO)، انجمن های علمی، انجمن ها، کانون ها و سازمان های صنفی نیز معرفی شده اند. آشنایی دانشجویان عزیز با این گروه ها نیز می تواند به آینده شغلی آنها کمک نماید.
یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما HSE ایجاد تعامل بین واحدهای درسی گذرانده شده در دوران تحصیلات دانشجویی و شرکتها و مشاغلی است که در سطح کشور در حال فعالیت میباشند. در واقع دانشجویان رشتههای مختلف اگر در طی دوران تحصیل و پس از آن با شرکتها و مؤسسات فعال مرتبط با رشته خود آشنا شده و به نحوی مطلوب در قالب کارآموزی، کارورزی، کارشناس فرایند، نماینده شرکت، کارشناس تحقیق و توسعه و کارشناس بهرهبردار با شرکتها و مؤسسات در ارتباط باشند، تجربیات خوبی را میتوانند کسب کنند و آینده شغلی بهتری خواهند داشت.
علاوه بر موارد فوق در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی و مراکز مشاوره شغلی و کاریابی معرفی شده اند که ارتباط با این مجموعه ها نیز میتواند به داشتن آینده شغلی بهتر برای شما کمک کند. ما در نمایشگاه مجازی باما به منظور توانمندسازی شما دانشجویان عزیز، طرح کاد پلاس را در 5 گام مطرح نمودیم تا در طی دوران تحصیل در دانشگاه، خلاقانه درس بخوانید و به پرورش ایده های خود جهت داشتن آینده شغلی بهتر بپردازید. در اوقات فراعت خود به کسب مهارت و تجربه بپردازید و آینده شغلی بهتری داشته باشید.