معرفی رشته مهندسی معدن، مقطع کارشناسی پیوسته

کارشناسی پیوسته مهندسی معدن

اکتشاف و استخراج معدن، مسائل مکانیک سنگی مرتبط با معدن و فرآوری مواد معدنی، نیاز به تخصص و توانایی عالی دارد. هدف از تأسیس این رشته دانشگاهی، تربیت مهندسان متخصص در حوزه معدن است تا بتوانند در زمینه ­های اکتشاف و استخراج و سایر مسائل مربوط به معدن، حداکثر بهره ­وری را داشته باشند.

دروس تخصصی رشته

دروس تخصصی که دانشجویان در طول تحصیل در رشته مهندسی معدن می‌ گذرانند، عبارتند از:

  •  دروس اصلی: زمین شناسی در مهندسی معدن، مقاومت مصالح، کانی شناسی و سایر دروس مربوطه.
  • دروس تخصصی: نقشه برداری معدنی و عملیات، خدمات فنی در معادن، مهندسی انفجار، تهویه در معادن و سایر دروس مربوطه.

    برای اطلاع از برنامه آموزشی این رشته می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:

کاربرد HSE در مهندسی معدن

بررسی واحدهای درسی دانشجویان رشته کارشناسی پیوسته مهندسی معدن نشان می دهد که این دانشجویان واحدهای عملی متعددی نظیر آزمایشگاه شیمی عمومی، آزمایشگاه فیزیک، آزمایشگاه کانی شناسی، آزمایشگاه سنگ شناسی، برداشت زمین شناسی، کارگاه عمومی، کانی شناسی نوری و فرآیند و آزمایشگاه، مکانیک سنگ و آزمایشگاه، کانی آرایی و آزمایشگاه، فلوتاسیون و آزمایشگاه، مبانی هیدرومتالورژی، تهویه در معدن، ژئوفیزیک اکتشافی و عملیات، اصول اکتشاف و ارزیابی ذخایر معدنی، روش های تجزیه مواد معدنی و آزمایشگاه، خدمات فنی در معدن و کارآموزی دارند. بدیهی است در طی دوران تحصیل در این دروس عملی، دانشجو در معرض خطراتی بوده و لذا باید جنبه ها و ملاحظات ایمنی و HSE مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال: دانشجویان باید مباحث ایمنی آزمایشگاه را بدانند و در محیط آزمایشگاه و در بازدیدها مسائل ایمنی، بهداشت و HSE را به شدت رعایت نمایند. نظر به اینکه فارغ التحصیلان این رشته پس از فارغ التحصیلی نیز در معادن شاغل می شوند، لذا آشنایی به مسائل ایمنی و بهداشت شغلی در معادن پس از فارغ التحصیلی نیز به شدت سودمند می باشد. اعتقاد ما بر این است، آشنایی دانشجویان رشته مهندسی معدن با مفاهیم HSE و کسب و کارهای فعال در حوزه‌های مختلف ایمنی و HSE بسیار ارزشمند است و می تواند به ارتقای سلامت دانشجویان و فارغ التحصیلان کمک کند. شما می توانید با کسب و کارهای حوزه HSE موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما آشنا شوید و با صرف وقت و هزینه کمتر خدمات و محصولات مرتبط با ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی مورد نیازتان را در اختیار داشته باشید.

بازار کار و آینده شغلی

دانش‌ آموختگان این رشته می‌ توانند در بخش های زیر مشغول به فعالیت شوند:

  • مهارت بودجه­ ریزی
  • نظارت بر ساخت تونل­ ها در هنگام حفاری
  • استفاده از برنامه ­های کامپیوتری و نقشه کشی
  • سرپرستی گروه تحت سرپرستی خود
  • مدیریت روزانه عملیات
  • تهیه گزارش از روند پیشرفت کار

بررسی واحدهای درسی دانشجویان کارشناسی مهندسی معدن نشان دهنده این است که برخی از این واحدها با کسب و کارهای معرفی شده در سایت نمایشگاه مجازی باما مرتبط می باشد. به عنوان مثال: دانشجویان در طی دوران تحصیل واحدهایی نظیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست در معادن، تهویه در معدن، معدنکاری و توسعه پایدار، فناوری و مدیریت پسماند را می گذرانند. به علاوه دانشجویان در درس خدمات فنی در معدن با مباحث مربوط به برق، روشنایی و تهویه در معدن آشنا شده و در اجرا در محیط های معدنی جهت حفظ سلامت شاغلین در معدن می بایست مباحث مرتبط با ایمنی معدن، ایمنی برق و تهویه را بکار ببندند.

بخشی از کسب و کارهای مرتبط با این رشته که در راستای اهداف و برنامه های نمایشگاه مجازی باما می باشد عبارتند از:

  از طرفی دانشجویان درسی تحت عنوان کارآفرینی در صنعت معدن دارند. لذا انتظار می‌رود برای داشتن یک آینده شغلی بهتر با شرکتهای فعال در حوزه معدن، استخراج، اکتشاف، شرکت های دانش بنیان مرتبط با معدن و اختراعات حوزه معدن آشنا شده و از طریق ارتباط با واحد تحقیق و توسعه این شرکت ها به پرورش ایده های خود بپردازند و آینده شغلی بهتری داشته باشند.

یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما HSE ایجاد تعامل بین واحدهای درسی گذرانده شده در دوران تحصیلات دانشجویی و شرکت­ ها و مشاغلی است که در سطح کشور در حال فعالیت می ­باشند. در واقع دانشجویان رشته ­های مختلف اگر در طی دوران تحصیل و پس از آن با شرکت­ ها و مؤسسات فعال مرتبط با رشته خود آشنا شده و به نحوی مطلوب در قالب کارآموزی، کارورزی، کارشناس فرایند، نماینده شرکت، کارشناس تحقیق و توسعه و کارشناس بهره­­ بردار با شرکت­ ها و مؤسسات در ارتباط باشند، تجربیات خوبی را می ­توانند کسب کنند و آینده شغلی بهتری خواهند داشت. به علاوه عناوین پایان نامه­ های کارشناسی ارشد و دکتری با کمک این نمایشگاه و رویکرد ارتباط دانشگاه با صنعت می­ تواند به سمت نیازهای تحقیق و توسعه (R&D) صنایع هدایت شود و این امر ضمن کاهش هزینه ­های دانشگاه ها، به توسعه اقتصاد دانش بنیان و اشتغال پایدار فارغ­ التحصیلان دانشگاه ها کمک نماید.

علاوه بر موارد فوق در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی و مراکز مشاوره شغلی و کاریابی معرفی شده اند که ارتباط با این مجموعه ها نیز می‌تواند به داشتن آینده شغلی بهتر برای شما کمک کند.

 

نظرات و پیشنهادات