معرفی رشته مهندسی مکانیک بیوسیستم (کشاورزی)، مقطع کارشناسی پیوسته

مهندسی مکانیک بیوسیستم (کشاورزی)

در صنعت کشاورزی به ویژه در زمینه ­های طراحی ساخت و تولید ماشین ­های کشاورزی و فناوری پس از برداشت نیاز به متخصصین وجود دارد. علاوه بر آن، برای توسعه کشاورزی و کاربرد انرژی ­های تجدید­پذیر در این حوزه، نیاز به افراد متخصص و کارآزموده وجود دارد. هدف از تاسیس این رشته، تربیت متخصصانی است که با یادگیری علوم و فنون لازم بتوانند در کارخانه ­های ساخت تراکتور و ماشین ­های کشاورزی، جهت خدمت پژوهشی و تحقیقاتی وزارت جهاد کشاورزی، طراحی و ساخت ماشین­ های جدید و ... به ایفای نقش مهم خود بپردازند.

 

دروس تخصصی

رشته مهندسی مکانیک بیوسیستم، حاوی مجموعه ­ای از علوم و فناوری ­های نوین در زمینه طراحی و سازگار­نمودن ماشین ­های کشاورزی، استفاده از انرژی­ های تجدیدپذیر در صنعت کشاورزی و فناوری پس از برداشت است. دروس تخصصی که دانشجویان در طول تحصیل در رشته مهندسی مکانیک بیوسیستم می‌ گذرانند، بسته به خوشه ­های مختلفی که دارد، متنوع است که در ذیل به دورس تخصصی هریک از این خوشه ها اشاره می ­شود:

خوشه طراحی ماشین ­های کشاورزی: موتورهای درون­سوز، ارتعاشات مکانیکی، طراحی اجزا ماشین، مکانیک تراکتور، طراحی ماشین ­های خاک­ ورزی، طراحی ماشین ­های کاشت، داشت و برداشت و سایر دروس مربوطه.

خوشه انرژی­ های تجدیدپذیر: مهندسی بیوشیمی و فرآیند های تخمیری، زیست سوخت­ ها، انرژی باد، سامانه تبدیل توان الکترومکانیکی، مهندسی پیل ­های سوختنی، انتقال حرارت و سایر دروس مربوطه.

خوشه فناوری پس از برداشت: انتقال حرارت، انتقال جرم، موازنه انرژی و مواد، طراحی سامانه­ های تبرید و سردخانه، خواص مهندسی مواد بیولوژیکی، فناوری پس از برداشت و انبارداری و سایر دروس مربوطه.

بازار کار و آینده شغلی

دانش‌آموختگان این رشته می‌ توانند در سه نقش اجرایی، آموزشی و پژوهشی به فعالیت بپردازند که شرح فعالیت‌ های هر نقش به­ صورت زیر است:

نقش اجرایی

  • طراحی ماشین­ های کشاورزی در کارخانه ­ها و کارگاه­ های تولید و ساخت تراکتور، ماشین ­ها و ادوات کشاورزی
  • مدیریت و تعمیر و نگهداری تجهیزات موجود
  • طراحی و توسعه سامانه­های انرژی ­های تجدیدپذیر
  • طراحی تجهیزات و ماشین­ های صنایع غذایی و فراوری محصولات کشاورزی

نقش آموزشی

  • آموزش مهارت ­های تخصصی و عمومی به افراد تحت سرپرستی خود

نقش پژوهشی

  • انجام مطالعات و تحقیقات مختلف در زمینه بیومکانیک سیستم
  • مشارکت در پروژه‌ های تحقیقاتی

در حال حاضر، برای این رشته، سه خوشه تعریف شده است. خوشه طراحی­ های ماشین ­های کشاورزی، انرژی­ های تجدیدپذیر، فناوری پس از برداشت، جز رشته مهندسی مکانیک بیوسیستم هستند.

فارغ‌التحصیلان این رشته می‌ توانند در نقش‌ های اجرایی، آموزشی و پژوهشی بسته به نوع خوشه مورد نظر مشغول به کار شوند که در ادامه در مورد هریک توضیح خواهیم داد:

خوشه طراحی ماشین ­های کشاورزی:

-        کارشناس متخصص در زمینه طراحی ماشین ­های کشاورزی در کارخانه ­ها و کارگاه ­های تولید و ساخت تراکتور،ماشین ­ها و ادوات کشاورزی

-        کارشناس ماشین ­های کشاورزی جهت مدیریت و تعمیر و نگهداری تجهیزات موجود درکشت و صنعت­ ها و دیگر مراکز کشاورزی

-        مربی در دبیرستان ­های کشاورزی و کمک در امور تحقیقاتی

خوشه انرژی­ های تجدیدپذیر:

-        کارشناس متخصص در طراحی و توسعه سامانه­ های انرژی­ های تجدیدپذیر

-        کارشناس جهت همکاری در امر آموزش و تحقیقات در زمینه انرژی ­های تجدیدپذیر

-        کارشناس متخصص در طراحی سامانه ­های بهره بردار از انرژی­ های تجدیدپذیر

خوشه فناوری پس از برداشت:

-        کارشناس متخصص در طراحی تجهیزات و ماشین­ های صنایع غذایی و فراوری محصولات کشاورزی

-        مسئول فنی خطوط و کارخانه­ های صنایع غذایی و فرآوری محصولات کشاورزی

-        کارشناس متخصص برای کمک در امر برنامه ­ریزی، طراحی دستگاه ها، خطوط تولید و سامانه ­های توسعه مواد غذایی و فرآوری محصولات کشاورزی

-        کارشناس برای همکاری و کمک در امر آموزش و تحقیقات

این موارد بخشی از حوزه‌های کاری فارغ‌ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک بیوسیستم است، اما برای داشتن آینده شغلی بهتر، دانشجویان باید به دنبال کسب تجربه و مهارت باشند و صرفاً گذراندن یک سری دروس تئوری در دانشگاه کافی نیست.

نظرات و پیشنهادات