معرفی رشته مدیریت حاصلخیزی و زیست فناوری خاک، مقطع کارشناسی ارشد

کارشناسی ارشد مدیریت حاصلخیزی و زیست فناوری خاک
برنامه درسی دوره کارشناسی ارشد رشته مدیریت حاصلخیزی و زیست فناوری خاک، شامل مجموعه ای از آموزش های تخصصی است که در جهت کسب دانش و استفاده بهینه از فنآوریهای موجود در علوم خاک برنامه ریزی شده است. دانشجویان در این رشته ضمن یادگیری دروس تخصصی، مهارتهای لازم جهت انجام تحقیقات و به کارگیری نتایج تحقیقات در عرصههای عملی مدیریت شیمی خاک، حاصلخیزی خاک و کاربرد زیست فناوری را در جهت بهینهسازی تغذیه گیاه و افزایش تولید محصول کسب خواهند نمود. این رشته شامل دو گرایش "شیمی، حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه" و "بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک" خواهد بود. هدف از این دورهی آموزشی تربیت کارشناسان ارشد در رشته مدیریت حاصلخیزی و زیست فناوری برای مدیریت فنی و پژوهشی خاک مرتبط با حاصلخیزی و زیست فناوری خاک است.
با توجه به اهمیت خاک به عنوان یکی از سه رکن اصلی طبیعت و عامل اصلی در تأمین نیاز غذایی بشر و ضرورت توجه به استفاده بهینه از منابع خاک در تولیدات کشاورزی تعلیم و تربیت نیروهای توانمند متخصص و متعهد که بتوانند در اجرای طرحهای حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه و کاربرد زیست فناوری در علوم خاک، بهره برداران، مدیران اجرایی و برنامه ریزان را راهنمایی کنند از ضروریات تأسیس این دوره است. همچنین با توجه به وجود زمینههای مختلف فعالیت در این رشته آموزش و تحقیقات تخصصی در گرایشهای مختلف آن می تواند منجر به تربیت نیروی انسانی با تواناییها و قابلیت های بالاتری گردد.
دروس تخصصی رشته
تعداد واحدهای درسی در دوره کارشناسی ارشد رشته مدیریت حاصلخیزی و زیست فناوری خاک، 32 واحد است که شامل 18 واحد تخصصی، 8 واحد اختیاری و 6 واحد پایان نامه است.
دروس اختصاصی این دوره عبارتند از؛ مدیریت تغذیه گیاه، حاصلخیزی خاک پیشرفته، شیمی خاک پیشرفته، روابط بیولوژیک خاک و گیاه و روشهای پیشرفته آماری، سمینار و روش تحقیق.
برای مشاهده کامل دروس می توانید از لینک زیر استفاده کنید:
کاربرد HSE در مدیریت حاصلخیزی و زیست فناوری خاک
بررسی واحدهای درسی دانشجویان رشته کارشناسی ارشد مدیریت حاصلخیزی و زیستفناوری خاک نشان میدهد که این دانشجویان واحدهای عملی نظیر ارزیابی خاکها و اراضی، رابطه آب خاک و گیاه، اصول و روشهای بیوتکنولوژی میکروبی، فرسایش و حفاظت خاک، مبانی زهکشی، حاصلخیزی خاک پیشرفته، آزمون خاک و تجزیه گیاه، حفاظت خاک پیشرفته، فناوری تهیه کودهای زیستی، روشهای آزمایشگاهی ژنتیک میکروبی و بیوتکنولوژی را میگذرانند. بدیهی است در طی دوران تحصیل در این دروس عملی، دانشجو در معرض خطراتی بوده و لذا باید جنبهها و ملاحظات ایمنی، بهداشتی و HSE مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال دانشجویان باید مباحث ایمنی آزمایشگاه را در واحدهای آزمایشگاهی در نظر داشته باشند و مسائل ایمنی و بهداشت و HSE را به شدت رعایت نمایند. همچنین در هنگام مواجهه با انواع خاکها و منابع آلاینده آنها و در بازدید از فعالیتهای خاک و آبخیزداری باید مسائل ایمنی نهایت را مدنظر داشته باشند. نظر به اینکه فارغالتحصیلان این رشته در محیطهایی شاغل میشوند که آشنایی با مسائل ایمنی اولویت زیادی دارد، توصیه میشود رعایت اصول HSE را در نظر داشته باشند. به عنوان مثال در استفاده از کودهای شیمیایی، تولید مواد سوختنی، تولید بیوگاز از مواد آلی زائد و اجرای طرحها و پروژههای آب و خاک رعایت اصولی ایمنی الزامی میباشد و به کارگیری مسائل HSE در هنگام کار برای جلوگیری از انواع آسیبها ضروری میباشد.
اعتقاد ما بر این است، آشنایی دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت حاصلخیزی و زیستفناوری خاک با مفاهیم HSE و کسب و کارهای فعال در حوزههای مختلف ایمنی و HSE بسیار ارزشمند است و میتواند به ارتقای سلامت دانشجویان و فارغالتحصیلان کمک کند. شما می توانید با کسب و کارهای حوزه HSE موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما آشنا شوید و با صرف وقت و هزینه کمتر خدمات و محصولات مرتبط با ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی مورد نیازتان را در اختیار داشته باشید. به علاوه آشنایی با کسب و کارهای حوزه HSE موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما و حضور در دوره های آموزشی آنلاین رایگان و همچنین مشاهده فیلم دوره های آموزشی قبل در توانمندسازی و مهارت افزایی شما دوستان دانشجو مفید باشد. بخشی از دورههای آموزشی آنلاین رایگان که با رشته مدیریت حاصلخیزی و زیست فناوری خاک مرتبط میباشند، عبارتاند از:
بازار کار و آینده شغلی
فارغ التحصیلان رشته مدیریت حاصلخیزی و زیست فناوری خاک قادر خواهند بود در امور آموزشی، تحقیقات، برنامه ریزی و اجرایی در رشته مدیریت حاصلخیزی و زیست فناوری خاک فعالیت نمایند و به عنوان کارشناس ارشد در حوزه های مختلف، مسئولیت هماهنگی و مدیریت را به عهده داشته باشند. کارشناسان ارشد این رشته توانایی مدیریت و اجرای طرحهای تحقیقاتی را در سطح منطقهای و ملی بر اساس نیاز کشور خواهند داشت. فارغالتحصیلان رشته مدیریت حاصلخیزی و زیست فناوری خاک میتوانند نیاز بخش خصوصی را در زمینه ارائه خدمات مشاوره ای و تخصصی مرتبط با بهره برداری از منابع خاک و افزایش توان تولید تأمین نمایند.
این موارد بخشی از حوزه های کاری فارغالتحصیلان رشته کارشناسی ارشد مدیریت حاصلخیزی و زیستفناوری خاک است. اما برای داشتن آینده شغلی بهتر، دانشجویان باید به دنبال کسب تجربه و مهارت باشند و صرف گذراندن یک سری دروس تئوری در دانشگاه کافی نیست. بررسی واحدهای درسی دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت حاصلخیزی و زیستفناوری خاک نشاندهنده این است که برخی از این واحدها با کسب و کارهای معرفی شده در سایت نمایشگاه مجازی باما مرتبط میباشد. به عنوان مثال دانشجویان در طی دوران تحصیل واحدهایی نظیر ارزیابی خاکها و اراضی، میکروبیولوژی خاک، رابطه اب خاک و گیاه، شیمی خاک، اصول و روشهای بیوتکنولوژی میکروبی، مدیریت کیفیت خاک، فرسایش و حفاظت خاک، آلودگی خاک و آب پیشرفته، مبانی زهکشی، حاصلخیزی خاک پیشرفته، زیستپالایی آب و خاک، آزمون خاک و تجزیه گیاه، حفاظت خاک پیشرفته، فناوری تهیه کودهای زیستی، روشهای آزمایشگاهی ژنتیک میکروبی و بیوتکنولوژی، کاربرد ایزوتوپها در علوم خاک را میگذرانند.
بخشی از کسب و کارهای مرتبط با واحدهای درسی این رشته که در راستای اهداف و برنامه های نمایشگاه مجازی HSE باما میباشد، عبارتند از:
آلودگی خاک:
کشاورزی و منابع طبیعی:
- طراحی، تأمین تجهیزات و اجرای سیستمهای آبیاری
- تأمین کود، سم و سایر خدمات کشاورزی
- مشاورین کشاورزی و منابع طبیعی
آموزش و مشاوره HSEE و سایر کسبوکارهای مرتبط:
- شرکتها و مؤسسات و مشاوره HSEE
- اشخاص حقیقی فعال در آموزش و مشاوره محیطزیست و انرژی
- مهندسین مشاوره آب و فاضلاب
- مهندسین مشاور مدیریت پسماند
این موارد بخشی از حوزههای کاری فارغالتحصیلان کارشناسی ارشد مدیریت حاصلخیزی و زیستفناوری خاک است؛ اما برای داشتن آینده شغلی بهتر، دانشجویان باید به دنبال کسب تجربه و مهارت باشند و صرف گذراندن یک سری دروس تئوری در دانشگاه کافی نیست. در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از سازمان های مردم نهاد (NGO)، انجمن های علمی، انجمن ها، کانون ها و سازمان های صنفی نیز معرفی شده اند. آشنایی دانشجویان عزیز با این گروه ها نیز می تواند به آینده شغلی آنها کمک نماید.
یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما HSE ایجاد تعامل بین واحدهای درسی گذرانده شده در دوران تحصیلات دانشجویی و شرکتها و مشاغلی است که در سطح کشور در حال فعالیت میباشند. در واقع دانشجویان رشتههای مختلف اگر در طی دوران تحصیل و پس از آن با شرکتها و مؤسسات فعال مرتبط با رشته خود آشنا شده و به نحوی مطلوب در قالب کارآموزی، کارورزی، کارشناس فرایند، نماینده شرکت، کارشناس تحقیق و توسعه و کارشناس بهرهبردار با شرکتها و مؤسسات در ارتباط باشند، تجربیات خوبی را میتوانند کسب کنند و آینده شغلی بهتری خواهند داشت.
علاوه بر موارد فوق در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی و مراکز مشاوره شغلی و کاریابی معرفی شده اند که ارتباط با این مجموعه ها نیز میتواند به داشتن آینده شغلی بهتر برای شما کمک کند.
ما در نمایشگاه مجازی باما به منظور توانمندسازی شما دانشجویان عزیز، طرح کاد پلاس را در 5 گام مطرح نمودیم تا در طی دوران تحصیل در دانشگاه، خلاقانه درس بخوانید و به پرورش ایده های خود جهت داشتن آینده شغلی بهتر بپردازید. در اوقات فراعت خود به کسب مهارت و تجربه بپردازید و آینده شغلی بهتری داشته باشید.