معرفی رشته ارگونومی، مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته

کارشناسی ارشد ناپیوسته ارگونومی

ارگونومی علم شناسایی عوامل مؤثر در افزایش کارایی انسان است. ایجاد تغییرات هدفمند در جهت افزایش کارایی انسان چه به­ صورت جسمی چه به ­صورت روحی، ارگونومی نامیده می­ شود. ارگونومی محیط کار را متناسب با ویژگی­ های انسان می ­سازد و بهترین محیط کار را برای وی ایجاد می­ کند که در این صورت به بهترین شکل ممکن، انسان­ ها از توانایی خود استفاده می­ کنند. افزایش بهره ­وری، رضایت شغلی، کاهش حوادث و بیماری­ ها، کاهش هزینه ­های درمانی، کاهش معلولیت و از کار افتادگی زودهنگام از جمله فواید ارگونومی است. ارگونومی علمی است که در همه حوزه­ های کاری باید پیاده ­سازی گردد.

تاریخچه رشته کارشناسی ارشد ناپیوسته ارگونومی

بین سال ­های 1857تا 1949، واژه و علم ارگونومی با چاپ مقاله­ های علمی به دنیای کار معرفی گردید. دانشمندان بریتانیایی، انجمن تحقیقات ارگونومی را در سال 1949 پایه گذاری کردند. در سال 1955، بخش فاکتورهای انسانی توسط آژانس بهره­ وری اروپا تأسیس گردید. در سال 1960 نیز آژانس­ های سازمان ملل متحد در این زمینه فعال شدند. فعالیت این رشته در ایران از سال 1386 در مقطع ارشد برای اولین بار آغاز شد.

دروس تخصصی رشته

دروس تخصصی که دانشجویان در طول تحصیل در رشته کارشناسی ارشد ناپیوسته ارگونومی می‌گذرانند، عبارتند از: دروس اصلی و تخصصی (اجباری): دروس اصول و مبانی ارگونومی، ارگونومی محیطی، بیومکانیک شغلی، ارگونومی در طراحی، روش­ های ارزیابی در ارگونومی، فیزیولوژی کار، آمار تحلیلی، ماکرو ارگونومی، ارگونومی شناختی، خطای انسانی و ایمنی سیستم ها، آشنایی با بیماری های عضلانی و اسکلتی،  زبان تخصصی، آنتروپومتری.

برای مشاهده لیست کامل دروس تخصصی این رشته می توانید از لینک زیر استفاده کنید:

ادامه تحصیل و گرایش ها

برای این رشته امکان ادامه تحصیل در مقطع دکترا وجود دارد و گرایشی برای این رشته تعریف نشده است.

HSE در ارگونومی

بررسی واحدهای درسی دانشجویان رشته کارشناسی ارشد ارگونومی نشان می دهد که این دانشجویان واحدهای نظیر فیزیولوژی کار، آنتروپومتری، بیومکانیک شغلی، ارگونومی محیطی، ارگونومی شناختی، خطای انسانی و ایمنی سیستم ها، روش های ارزیابی در ارگونومی و پایان نامه را می گذرانند. نظر به اینکه دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته می توانند در محیط های صنعتی فعالیت داشته باشند، لذا رعایت مسائل ایمنی و بهداشت شغلی در محیط های کارگاهی و فعالیت های میدانی به شدت ضروری می باشد.

اعتقاد ما بر این است، آشنایی دانشجویان رشته ارگونومی با کسب و کارهای فعال در حوزه‌های مختلف ارگونومی و HSE بسیار ارزشمند است. شما می توانید با کسب و کارهای حوزه ارگونومی و HSE موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما آشنا شوید و با صرف وقت و هزینه کمتر خدمات و محصولات مورد نیازتان را در اختیار داشته باشید.

بازار کار و آینده شغلی

کارشناسان و فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند در بخش های زیر به فعالیت مشغول شوند:

  • بهینه­ سازی کار و شرایط انجام کار
  • ارزیابی ارگونومیکی و ارتقای کیفیت محصولات تولیدی
  • شناسایی، ارزیابی و پیشگیری از بروز خطاهای انسانی در واحدهای کاری
  • ارزیابی ریسک­ های ارگونومی جهت پیشگیری از سوانح و حوادث شغلی
  • مشارکت در تدریس واحدهای درسی مهندسی فاکتورهای انسانی در مقطع کارشناسی در سایر رشته­ ها
  • مشارکت در برگزاری کارگاه­ های آموزشی و دوره­ های کوتاه مدت در کلیه مراکز خدماتی، تولیدی و اداری
  • انجام طرح ­های تحقیقاتی
  • مشارکت در تدوین استانداردهای ارگونومی

همچنین کارشناسان و فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند به­ عنوان کارشناس ارگونومی در کلیه محیط ­های کاری از جمله کلیه مراکز تولیدی، خدماتی و اداری، مراکز آموزشی و تحقیقاتی، مراکز رشد و شرکت ­های دانش بنیان و سازمان­ های استاندارد مشغول به­ کار شوند.

بررسی واحدهای درسی دانشجویان کارشناسی ارشد ناپیوسته رشته ارگونومی نشان دهنده این است که برخی از این واحدها با کسب و کارهای معرفی شده در سایت نمایشگاه مجازی باما مرتبط می باشد. به عنوان مثال دانشجویان در طی دوران تحصیل واحدهایی نظیر اصول و مبانی ارگونومی، آنتروپومتری، بیومکانیک شغلی، ارگونومی محیطی، روانشناسی در ارگونومی، ارگونومی در طراحی، ماکرو ارگونومی، ارگونومی شناختی، خطای انسانی و ایمنی سیستم ها، روش های ارزیابی در ارگونومی، آشنایی با بیماری های اسکلتی عضلانی، ارگونومی مشارکتی، حوادث ناشی از کار و جامعه شناسی کار را می گذرانند. بخشی از کسب و کارهای مرتبط با این رشته که در راستای اهداف و برنامه های نمایشگاه مجازی باما می باشد عبارتند از:

در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از سازمان های مردم نهاد (NGO)، انجمن های علمی، انجمن ها، کانون ها و سازمان های صنفی نیز معرفی شده اند. آشنایی دانشجویان عزیز با این گروه ها نیز می تواند به آینده شغلی آنها کمک نماید.

یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما HSE ایجاد تعامل بین واحدهای درسی گذرانده شده در دوران تحصیلات دانشجویی و شرکت­ ها و مشاغلی است که در سطح کشور در حال فعالیت می ­باشند. در واقع دانشجویان رشته­ های مختلف اگر در طی دوران تحصیل و پس از آن با شرکت­ ها و مؤسسات فعال مرتبط با رشته خود آشنا شده و به نحوی مطلوب در ارتباط باشند، تجربیات خوبی را می ­توانند کسب کنند و آینده شغلی بهتری خواهند داشت. به علاوه عناوین پایان نامه­ های دکتری با کمک این نمایشگاه و رویکرد ارتباط دانشگاه با صنعت می­ تواند به سمت نیازهای تحقیق و توسعه (R&D) صنایع هدایت شود و این امر ضمن کاهش هزینه ­های دانشگاه ها، به توسعه اقتصاد دانش بنیان و اشتغال پایدار فارغ ­التحصیلان دانشگاه ها کمک نماید.

در این راستا توصیه می گردد با تشکیل پرونده الکترونیک خلاقیت برای خود در طی دوران تحصیلات دانشجویی، ایده های خلاقانه و نوآورانه خود را دسته بندی و با حضور در رویدادهای کارآفرینی مختلف نظیر از ایده تا محصول، استارت آپ ویکندها و ایده شوها، به پرورش ایده های خود بپردازید.

علاوه بر موارد فوق در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی معرفی شده اند که ارتباط با این مجموعه ها نیز می‌تواند به داشتن آینده شغلی بهتر برای شما کمک کند.

 

نظرات و پیشنهادات