معرفی رشته مهندسی فضای سبز، مقطع کارشناسی پیوسته

مهندسی فضای سبز

کارشناسی پیوسته مهندسی فضای سبز

رشته مهندسی فضای سبز که از داوطلبان کنکور تجربی دانشجو می‌پذیرد، مربوط به گروه مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی و تخصصی بین رشته‌ای (علوم باغبانی و معماری) است که به طراحی و مدیریت فضاهای سبز شامل پارک‌ها، بوستان‌ها و محوطه‌های سبز اشاره دارد و هدف آن، زیباسازی و ارتقای کیفیت زندگی انسان‌ها می‌باشد. در نهایت دانشجویان این رشته، دانش، فن و هنر لازم در زمینه طراحی فضاهای سبز و کاشت گیاهان و نگهداری آن‌‌ها به دست آورده و قادر خواهند بود شرایط مطلوب محیط شهرها و مناطق صنعتی را شناسایی نموده و در جهت بهبود کیفی این محیط‌ها برنامه‌ریزی و اقدام نمایند.

تاریخچه رشته مهندسی فضای سبز

طراحی فضای سبز و ساخت باغ‌ها و بوستان‌های بزرگ در کشورهایی از جمله ایران، چین، ژاپن، انگلیس، فرانسه و ایتالیا همواره مورد توجه بشر بوده و نقش زیادی در شکل‌گیری تمدن داشته است. از ابتدای قرن 20، طراحی فضاهای سبز شهری با هدف بهبود محیط زیست در جوامع اروپا اهمیت بالایی یافت و پس از آن در کل جهان گسترش یافت.

در کشور ایران، به دنبال افزایش جمعیت شهرها و گسترش مناطق صنعتی، میزان آلودگی محیطی و صوتی نیز افزایش یافته و از طرفی تغییرات اقلیمی اخیر، افزایش خشکسالی را در طی این سال‌ها به دنبال داشته‌اند. با توجه به این مسائل، وجود رشته‌ای برای تربیت کارشناسان و متخصصان فضای سبز ضرورت یافت.

دروس تخصصی رشته

برخی از عناوین دروس تخصصی که دانشجویان در طول تحصیل در رشته مهندسی فضای سبز می‌گذرانند، عبارتند از: آبیاری عمومی، سیستم‌های آبیاری، کنترل آفات و بیماری‌ها، نقشه‌برداری و نقشه‌کشی، خاک‌شناسی، هوا و اقلیم‌شناسی، تاریخ و سبک‌شناسی باغ‌سازی، مصالح و روش‌های ساختمانی در فضای سبز، طراحی کاشت گیاهان زینتی، طراحی فضاهای شهری، طراحی پارک و پارک‌سازی، اصول و روش‌های ازدیاد گیاهان، کاربرد کامپیوتر در فضاهای سبز و...

برای مشاهده دروس تخصصی مقطع کارشناسی پیوسته رشته مهندسی فضای سبز می‌توانید از لینک‌ زیر استفاده کنید:

  • برنامه آموزشی مقطع کارشناسی رشته مهندسی فضای سبز

ادامه تحصیل و گرایش ها

در حال حاضر این رشته در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته در تعدادی از دانشگاه­ های سطح کشور در حال پذیرش دانشجو می­ باشد.

کاربرد HSE در مهندسی فضای سبز

بررسی واحدهای درسی دانشجویان رشته کارشناسی مهندسی فضای سبز نشان می دهد که این دانشجویان واحدهای عملی و آزمایشگاهی نظیر شیمی عمومی، آناتومی و فیزیولوژی گیاهی، مورفولوژی و سیستماتیک گیاهی، آبیاری عمومی، سیستم های آبیاری در فضای سبز، کنترل آفات و بیماری های مهم در فضای سبز، خاک شناسی عمومی، هوا و اقلیم شناسی، مصالح و روش های ساختمانی در فضای سبز، اصول و روش های ازدیاد گیاهان، طراحی فضاهای شهری، طراحی پارک و پارک سازی، حاصلخیزی خاک و کودها، درختان و درختچه های زینتی، مهارت های گلکاری، ماشین های فضای سبز، شناسایی و مدیریت علف های هرز، پارک های جنگلی، باغ های صخره ای و آبی، مهارت های کشاورزی و کارورزی را می گذرانند.

بدیهی است در طی دوران تحصیل در این دروس عملی، دانشجو در معرض خطراتی بوده و لذا باید جنبه ها و ملاحظات ایمنی و HSE مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال دانشجویان باید مباحث ایمنی آزمایشگاه را بدانند و در محیط آزمایشگاه و در بازدیدهای میدانی مسائل ایمنی، بهداشت و HSE را به شدت رعایت نمایند. نظر به اینکه بخشی از فارغ التحصیلان این رشته پس از فارغ التحصیلی در حوزه فضای سبز و کشاورزی شاغل می شوند، لذا آشنایی با مسائل ایمنی و بهداشت شغلی در کشاورزی پس از فارغ التحصیلی نیز به شدت سودمند می باشد. اعتقاد ما بر این است، آشنایی دانشجویان مقطع کارشناسی مهندسی فضای سبز با مفاهیم و دوره های HSE و کسب و کارهای فعال در حوزه‌های مختلف ایمنی و HSE بسیار ارزشمند است و می تواند به ارتقای سلامت دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته کمک کند. شما می توانید با کسب و کارهای حوزه HSE موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما آشنا شوید و با صرف وقت و هزینه کمتر خدمات و محصولات مرتبط با ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی مورد نیازتان را در اختیار داشته باشید.

بازار کار و آینده شغلی

کارشناسان و فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند در بخش های زیر مشغول به فعالیت شوند:

  • شهرداری‌ها، سازمان‌های پارک‌ها و فضاهای سبز شهری
  • واحدهای اجرایی وزارت جهاد کشاورزی، وزارت راه و شهرسازی، معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی، دفاتر مهندسین مشاور معماری و شهرسازی
  • طراحی، برنامه‌ریزی، مدیریت و نظارت بر فضاهای سبز شهری، محوطه‌های مجتمع‌ها، تفرج‌گاه‌ها، پارک‌های جنگلی، اردوگاه‌ها و ...
  • همکاری با رشته‌های معماری، شهرسازی و علوم باغبانی
  •  مربی دبیرستان‌های کشاورزی و حرفه‌ای
  • مجری امور تحقیقات در واحدهای تحقیقاتی مربوطه

این موارد بخشی از حوزه‌های کاری فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی فضای سبز است. اما برای داشتن آینده شغلی بهتر، دانشجویان باید به دنبال کسب تجربه و مهارت باشند و صرف گذراندن یک سری دروس تئوری در دانشگاه کافی نیست.

دانشجویان باید در طول دوران تحصیل با کاربرد دروس تخصصی خود در صنعت و جامعه آشنا شوند و شرکت های فعال مرتبط با این مباحث علمی را بشناسند. بررسی واحدهای درسی  دانشجویان کارشناسی مهندسی فضای سبز نشان دهنده این است که برخی از این واحدها با کسب و کارهای معرفی شده در سایت نمایشگاه مجازی باما مرتبط می باشد. به عنوان مثال دانشجویان در طی دوران تحصیل واحدهایی نظیر آبیاری عمومی، سیستم های آبیاری در فضای سبز، کنترل آفات و بیماری های مهم در فضای سبز، هوا و اقلیم شناسی، خاک شناسی عمومی، طراحی فضاهای شهری، آشنایی با  سازه های فضای سبز، انسان و محیط زیست، طراحی پارک و پارک سازی، مدیریت فضای سبز، حاصلخیزی خاک و کودها، طراحی پارک های ویژه، طراحی محوطه های ویژه، ماشین های فضای سبز، شناسایی و مدیریت علف های هرز، آلودگی های محیط زیست، اکولوژی گیاهی و مهارت های کشاورزی را می گذرانند.

بخشی از کسب و کارهای مرتبط با واحدهای درسی این رشته که در راستای اهداف و برنامه های نمایشگاه مجازی باما می باشد عبارتند از:

 کشاورزی و منابع طبیعی

 آلودگی محیط زیست

از طرفی آشنایی با سازمان های مردم نهاد و انجمن های علمی و صنفی می تواند به توانمندسازی دانشجویان در زمینه های مختلف آموزشی، پژوهشی و کارآفرینی کمک کند. برای آشنایی با برخی از این سازمان ها و انجمن ها که به نحوی ممکن است با رشته مهندسی فضای سبز در ارتباط باشند، می توانید از لینک های زیر استفاده کنید.

یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما HSE ایجاد تعامل بین واحدهای درسی گذرانده شده در دوران تحصیلات دانشجویی و شرکت­ها و مشاغلی است که در سطح کشور در حال فعالیت می ­باشند. در واقع دانشجویان رشته­ های مختلف اگر در طی دوران تحصیل و پس از آن با شرکت­ ها و مؤسسات فعال مرتبط با رشته خود آشنا شده و به نحوی مطلوب در قالب کارآموزی، کارورزی، کارشناس فرایند، نماینده شرکت، کارشناس تحقیق و توسعه و کارشناس بهره­­ بردار با شرکت­ ها و مؤسسات در ارتباط باشند، تجربیات خوبی را می ­توانند کسب کنند و آینده شغلی بهتری خواهند داشت.

علاوه بر موارد فوق در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی و مراکز مشاوره شغلی و کاریابی معرفی شده اند که ارتباط با این مجموعه ها نیز می‌تواند به داشتن آینده شغلی بهتر برای شما کمک کند.

ما در نمایشگاه مجازی باما به منظور توانمندسازی شما دانشجویان عزیز، ایده کارپوشه الکترونیک دانشجوی خلاق را مطرح و ساختار آن را از طریق مجله علمی خبری باما در اختیار شما قرار داده ایم تا در طی دوران تحصیل در دانشگاه، خلاقانه درس بخوانید و به پرورش ایده های خود جهت داشتن آینده شغلی بهتر بپردازید.

 

 

نظرات و پیشنهادات