معرفی رشته مهندسی طبیعت، مقطع کارشناسی پیوسته

کارشناسی پیوسته مهندسی طبیعت

رشته مهندسی طبیعت که از داوطلبان کنکور تجربی دانشجو می‌پذیرد و قبلاً با عنوان «مهندسی آبادانی طبیعت» شناخته می‌ شد، مربوط به گروه مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی است که به مدیریت مراتع، اراضی بیابانی و آبخیزهای کشور و بهره‌برداری درست از منابع علوفه برای افزایش تولیدات دامی اشاره دارد و هدف آن، اصلاح و توسعه مراتع، جلوگیری از فرسایش، حفاظت آب و خاک و کمک به اقتصاد کشور می‌باشد. در نهایت دانشجویان این رشته، با فراگیری علوم و فنون شناخت جوامع گیاهی، عوارض زمین، عوامل اقلیمی، آب و خاک، دام، علل تخریب و فرسایش مراتع و آبخیزها، بیابان و اصلاح منابع پایه و به کارگیری این آموخته‌ها قادر خواهند بود در زمینه تهیه طرح‌های مرتع، بیابان‌زدایی و آبخیزداری برنامه‌ریزی و فعالیت نمایند.

با توجه به اهمیت اداره مراتع، مدیریت بهینه بیابان‌ها، جلوگیری از فرسایش در نواحی آبخیز و در نتیجه جلوگیری از هدر رفتن خاک، پر شدن سدها و پیشروری شن‌های روان، تأسیس رشته‌ای به منظور تربیت کارشناسان و نیروی کارآمد در امور فوق ضرورت یافت.

دروس تخصصی رشته

برخی از عناوین دروس تخصصی که دانشجویان در طول تحصیل در رشته مهندسی طبیعت می‌ گذرانند، عبارتند از: هوا و اقلیم‌ شناسی، مبانی سنجش از راه دور، نقشه‌ برداری، حقوق و قوانین منابع طبیعی، مرتع‌داری، جامعه، فرهنگ و طبیعت، شناخت بیابان‌های ایران و جهان، شناسایی گیاهان مرتعی، سازه‌ های مهندسی آب و خاک، اصلاح مراتع، آبخیزداری و ...

برای مشاهده دروس تخصصی این رشته می توانید از لینک زیر استفاده کنید:

       - برنامه آموزشی مقطع کارشناسی پیوسته مهندسی طبیعت

کاربرد HSE در مهندسی طبیعت

بررسی واحدهای درسی دانشجویان کارشناسی رشته مهندسی طبیعت نشان می دهد که این دانشجویان واحدهای عملی و آزمایشگاهی نظیر ریخت شناسی و رده بندی گیاهان، شناخت منابع طبیعی، خاکشناسی عمومی، هیدرولوژی عمومی، استفاده چند منظوره از اکوسیستم، مرتعداری، رابطه آب- خاک و گیاه، سازه های مهندسی حفاظت آب و خاک، شناسایی گیاهان مرتعی، ژئومورفولوژی فرسایش آبی، ژئومورفولوژی فرسایش بادی (خاکی)، کشت و تکثیر گیاهان مرتعی، خاک های مناطق خشک و نیمه خشک، حفاظت آب و خاک، ارزیابی قابلیت خاک ها و اراضی، هیدرولوژی کاربردی، آبخیزداری، بهره برداری از محصولات فرعی مراتع، زنبورداری، گیاه شناسی، اصول بیشه زراعی، مدیریت و پرورش دام و وحوش، کاربرد شیمی در منابع طبیعی و کارورزی را می گذرانند.

بدیهی است در طی گذراندن این دروس عملی، دانشجو در معرض خطراتی بوده و لذا باید جنبه ها و ملاحظات ایمنی و HSE مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال دانشجویان باید مباحث ایمنی آزمایشگاه را بدانند و در محیط آزمایشگاه و در بازدیدهای میدانی مسائل ایمنی، بهداشت و HSE را به شدت رعایت نمایند. نظر به اینکه بخشی از فارغ التحصیلان این رشته پس از فارغ التحصیلی در حوزه طبیعت شاغل می شوند، لذا آشنایی با مسائل ایمنی و بهداشت شغلی پس از فارغ التحصیلی نیز به شدت سودمند می باشد. اعتقاد ما بر این است، آشنایی دانشجویان کارشناسی رشته مهندسی طبیعت با مفاهیم و دوره های HSE و کسب و کارهای فعال در حوزه‌های مختلف ایمنی و HSE بسیار ارزشمند است و می تواند به ارتقای سلامت دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته کمک کند. شما می توانید با کسب و کارهای حوزه HSE موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما آشنا شوید و با صرف وقت و هزینه کمتر خدمات و محصولات مرتبط با ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی مورد نیازتان را در اختیار داشته باشید.

 

 

بازار کار و آینده شغلی

دانش‌ آموختگان این رشته می‌ توانند در بخش های زیر مشغول به فعالیت شوند:

  •  مدیریت ادارات مراتع و حفاظت خاک
  • مربی در دبیرستان‌های کشاورزی و سایر مؤسسات آموزشی
  • مجری تحقیقات در مؤسسات تحقیقات منابع طبیعی 
  • کارشناس در سازمان جنگل‌ ها و مراتع (وزارت جهاد کشاورزی) و وزارت نیرو

دانشجویان باید در طول دوران تحصیل با کاربرد دروس تخصصی خود در صنعت و جامعه آشنا شوند و شرکت های فعال مرتبط با این مباحث علمی را بشناسند. بررسی واحدهای درسی دانشجویان کارشناسی رشته مهندسی طبیعت نشان دهنده این است که برخی از این واحدها با کسب و کارهای معرفی شده در سایت نمایشگاه مجازی باما مرتبط می باشد. به عنوان مثال دانشجویان در طی دوران تحصیل واحدهایی نظیر بوم شناسی عمومی، شناخت منابع طبیعی، هیدرولیک عمومی، اقتصاد منابع طبیعی، هیدرولوژی عمومی، هوا و اقلیم شناسی، جامعه، فرهنگ و طبیعت، رابطه آب، خاک و گیاه، سازه های مهندسی حفاظت آب و خاک، حفاظت آب و خاک، هیدرولوژی کاربردی، آبخیزداری، ترویج و آموزش منابع طبیعی، مکانیک سیالات، اصول پایداری در کشاورزی مناطق خشک و بیابانی، شناخت و مدیریت بحران های محیطی و  مبانی کارآفرینی را می گذرانند.

بخشی از کسب و کارهای مرتبط با واحدهای درسی این رشته که در راستای اهداف و برنامه های نمایشگاه مجازی باما می باشد عبارتند از:

 کشاورزی و منابع طبیعی

سایر کسب و کارهای مرتبط نمایشگاه باماHSE

از طرفی آشنایی با سازمان های مردم نهاد و انجمن های علمی و صنفی می تواند به توانمندسازی دانشجویان در زمینه های مختلف آموزشی، پژوهشی و کارآفرینی کمک کند. برای آشنایی با برخی از این سازمان ها و انجمن ها که به نحوی ممکن است با رشته مهندسی طبیعت در ارتباط باشند،  می توانید از لینک های زیر استفاده کنید.

یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما HSE ایجاد تعامل بین واحدهای درسی گذرانده شده در دوران تحصیلات دانشجویی و شرکت­ها و مشاغلی است که در سطح کشور در حال فعالیت می ­باشند. در واقع دانشجویان رشته­ های مختلف اگر در طی دوران تحصیل و پس از آن با شرکت ­ها و مؤسسات فعال مرتبط با رشته خود آشنا شده و به نحوی مطلوب در قالب کارآموزی، کارورزی، کارشناس فرایند، نماینده شرکت، کارشناس تحقیق و توسعه و کارشناس بهره ­­بردار با شرکت­ ها و مؤسسات در ارتباط باشند، تجربیات خوبی را می­ توانند کسب کنند و آینده شغلی بهتری خواهند داشت.

علاوه بر موارد فوق در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی و مراکز مشاوره شغلی و کاریابی معرفی شده اند که ارتباط با این مجموعه ها نیز می‌تواند به شما برای داشتن آینده شغلی بهتر کمک کند.

ما در نمایشگاه مجازی باما به منظور توانمندسازی شما دانشجویان عزیز، ایده کارپوشه الکترونیک دانشجوی خلاق را مطرح و ساختار آن را از طریق مجله علمی خبری باما در اختیار شما قرار داده ایم تا در طی دوران تحصیل در دانشگاه، خلاقانه درس بخوانید و به پرورش ایده های خود جهت داشتن آینده شغلی بهتر بپردازید.

 

نظرات و پیشنهادات