معرفی رشته بهداشت مواد غذایی، مقطع کارشناسی ناپیوسته

کارشناسی ناپیوسته بهداشت مواد غذایی
با پیشرفت سریع علوم و فنون در جهان به ویژه پزشکی، افزایش جمعیت و نیاز روز افزون به مواد غذایی به همکاری کارشناسانی احتیاج است که بتوانند کارهای تکنیکی و فنی را در رابطه با بهداشت و سلامت مواد غذایی مصرفی مردم و کنترل بیماری های منتقله از طریق این گونه مواد را در سطح عالی تری نسبت به تکنسین ها یا کاردان های تحت نظر دکتری دام پزشک انجام دهند و از این طریق کمک موثری به بهداشت عمومی بنماید. لذا ضرورت تربیت کارشناسان بهداشت مواد غذایی بیش از پیش احساس می شود.
به عبارتی بهداشت مواد غذایی عبارت است از کنترل کیفی مواد غذایی و اعمال تمهیدات بهداشتی در نحوه عمل آوری فرآورده های دامی.
دروس تخصصی رشته
دروس تخصصی که دانشجویان رشته کارشناسی بهداشت مواد غذایی می گذرانند، عبارتند از: بهداشت و بازرسی گوشت دام و طیور، صنایع شیر و فرآورده های شیری، صنایع گوشت، بهداشت و صنایع مواد غذایی دریایی، بسته بندی و عرضه مواد غذایی، کنترل میکروبی مواد غذایی، بهداشت و صنایع تبدیل ضایعات مواد غذایی، کنترل شیمیایی مواد غذایی، مدیریت تضمین کیفیت، پروژه تحقیقاتی.
برای مشاهده لیست کامل دروس تخصصی این رشته می توانید از لینک زیر استفاده کنید:
- برنامه آموزشی مقطع کارشناسی ناپیوسته بهداشت مواد غذایی
کاربرد HSE در بهداشت مواد غذایی
بررسی واحدهای درسی دانشجویان رشته کارشناسی بهداشت مواد غذایی نشان می دهد که این دانشجویان واحدهای عملی نظیر شیمی آلی، بیوشیمی، فیزیولوژی، بافت شناسی، کالبدشناسی، کالبدگشایی و آسیب شناسی نشخوارکنندگان، باکتری شناسی عمومی، باکتری شناسی اختصاصی و بیماری ها، قارچ شناسی و بیماری ها، ویروس شناسی و بیماری ها، انگل شناسی مواد غذایی، سم شناسی مواد غذایی، زراعت و باغبانی، میکروب شناسی مواد غذایی، شیمی و بیوشیمی مواد غذایی، بهداشت و بازرسی گوشت دام و طیور، میکروب شناسی صنعتی مواد غذایی، بهداشت و صنایع غذایی، بهداشت و صنایع تبدیل ضایعات مواد غذایی، بهداشت محیط و کارآموزی دارند. بدیهی است در طی دوران تحصیل دانشجو در معرض خطراتی بوده و لذا باید جنبه ها و ملاحظات ایمنی و HSE مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال دانشجویان باید مباحث ایمنی آزمایشگاه را بدانند و در محیط آزمایشگاه و در بازدید مسائل ایمنی و بهداشت و HSE را به شدت رعایت نمایند. نظر به اینکه بخشی از فارغ التحصیلان این رشته پس از فارغ التحصیلی نیز در محیط های صنعتی شاغل می شوند، لذا آشنایی با دوره های ایمنی و بهداشت شغلی پس از فارغ التحصیلی نیز به شدت سودمند می باشد. اعتقاد ما بر این است، آشنایی دانشجویان رشته بهداشت مواد غذایی با مفاهیم HSE و کسب و کارهای فعال در حوزههای مختلف ایمنی و HSE بسیار ارزشمند است و می تواند به ارتقای سلامت دانشجویان و فارغ التحصیلان کمک کند. شما می توانید با کسب و کارهای حوزه HSE موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما آشنا شوید و با صرف وقت و هزینه کمتر خدمات و محصولات مرتبط با ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی مورد نیازتان را در اختیار داشته باشید.
بازار کار و آینده شغلی
فارغ التحصیلان این رشته می توانند به عنوان کارشناس بهداشت شیر و فرآورده های گوشی، آبزیان و فعالیت های شیلاتی، تخم مرغ، عسل، کارگاه های دسته بندی مواد غذایی با منشاء دامی، سردخانه ها و مراکز نگهداری مواد غذایی، کارشناس آزمایشگاه کنترل کیفی و بهداشت مواد غذایی دامی، مدیریت فنی و اداری شرکت ها و صنایع تولیدی و بسته بندی فرآورده های غذایی، مجری طرح های تحقیقاتی در مراکز آموزشی و پژوهشی، نظارت بر عمل آوری فرآورده های غذایی و نمونه برداری در سطح عالی تر، هدایت و راهنمایی دانشجویان کارآموز و کارورز در رابطه با دروس دانشکده ها و آموزشکده دامپزشکی کشور، مشغول به فعالیت شوند.
بررسی واحدهای درسی دانشجویان کارشناسی بهداشت مواد غذایی نشان دهنده این است که برخی از این واحدها با کسب و کارهای معرفی شده در سایت نمایشگاه مجازی باما مرتبط می باشد. به عنوان مثال دانشجویان در طی دوران تحصیل واحدهایی نظیر باکتری شناسی، قارچ شناسی، ویروس شناسی، انگل شناسی، میکروب شناسی مواد غذایی، بهداشت و صنایع تبدیل ضایعات مواد غذایی و بهداشت محیط می گذرانند. بر اساس سرفصل، دانشجویان در درس بهداشت محیط با مباحثی نظیر ضدعفونی، سمپاشی محیط، کنترل حشرات، مدیریت پسماندها و امحاء ضایعات، آلودگی هوا، کیفیت آب و دفع بهداشتی فاضلاب ها آشنا می شوند.
بخشی از کسب و کارهای مرتبط با این رشته که در راستای اهداف و برنامه های نمایشگاه مجازی باما می باشد عبارتند از:
- آزمایشگاه های ارزیابی کیفی آب و مواد غذایی
- شرکتهای تأمین کننده تجهیزات آزمایشگاهی آب و مواد غذایی
- شرکت های تأمین کننده مواد ضدعفونی کننده
- شرکت های فعال در حوزه سمپاشی و خدمات بهداشت محیط
- مدیریت پسماند
- آلودگی هوا
اعتقاد ما بر این است ارتباط دانشجویان رشته بهداشت مواد غذایی با کسب و کارهای مرتبط با واحدهای درسی خود می تواند به توانمندسازی و داشتن آینده شغلی بهتر کمک نماید.
در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از سازمان های مردم نهاد (NGO)، انجمن های علمی، انجمن ها، کانون ها و سازمان های صنفی نیز معرفی شده اند. آشنایی دانشجویان عزیز با این گروه ها نیز می تواند به آینده شغلی آنها کمک نماید.
یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما HSE ایجاد تعامل بین واحدهای درسی گذرانده شده در دوران تحصیلات دانشجویی و شرکت ها و مشاغلی است که در سطح کشور در حال فعالیت می باشند. در واقع دانشجویان رشته های مختلف اگر در طی دوران تحصیل و پس از آن با شرکت ها و مؤسسات فعال مرتبط با رشته خود آشنا شده و به نحوی مطلوب در قالب کارآموزی، کارورزی، کارشناس فرایند، نماینده شرکت، کارشناس تحقیق و توسعه و کارشناس بهره بردار با شرکت ها و مؤسسات در ارتباط باشند، تجربیات خوبی را می توانند کسب کنند و آینده شغلی بهتری خواهند داشت. به علاوه عناوین پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری با کمک این نمایشگاه و رویکرد ارتباط دانشگاه با صنعت می تواند به سمت نیازهای تحقیق و توسعه (R&D) صنایع هدایت شود و این امر ضمن کاهش هزینه های دانشگاه ها، به توسعه اقتصاد دانش بنیان و اشتغال پایدار فارغ التحصیلان دانشگاه ها کمک نماید.
علاوه بر موارد فوق در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی و مراکز مشاوره شغلی و کاریابی معرفی شده اند که ارتباط با این مجموعه ها نیز میتواند به داشتن آینده شغلی بهتر برای شما کمک کند.