معرفی رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی، مقطع دکتری

دکترای تخصصی بهداشت و ایمنی مواد غذایی
دوره دکترای تخصصی رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی شاخهای از علوم بهداشتی میباشد و عالیترین سطح آموزشی در رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی است که به امر تربیت نیروی انسانی متبحر در زمینه سلامت و ایمنی مواد غذایی و نظارت و کنترل عوامل خارجی و داخلی و تأثیرگذار بر سلامت انسان میپردازد. دانش آموختگان این رشته توانایی لازم را در ایفای نقش های آموزشی، پژوهشی، اجرایی و مدیریتی در جامعه خواهند داشت.
تاریخچه رشته
دوره کارشناسی ارشد ناپیوسته رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی در سال ۱۳۸۷ به شمسی به تصویب وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی رسیده است و اولین دوره پذیرش دانشجو در این مقطع توسط دانشگاه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال ۱۳۸۸ شمسی انجام گرفته است. برنامه آموزشی مقطع دکترای این رشته در شصتمین جلسه مورخ ۱۷ /3/ 1394 شورای برنامه ریزی علوم پزشکی به تصویب رسیده و در اختیار دانشگاههای مجری قرار گرفته است.
دروس تخصصی رشته
دروس تخصصی این رشته عبارتند از: ایمنی و کیفیت مواد لبنی، سلامت میوه و سبزی، ایمنی و کیفیت غلات و فرآوردهها، کنترل بهداشتی گوشت و فرآوردها، ایمنی شیمیایی و سم شناسی مواد غذایی، آزمون های ایمنی شیمیایی و سم شناسی مواد غذایی، میکروب شناسی مواد غذایی نظری، میکروب شناسی مواد غذایی عملی، زیست فناوری مواد غذایی، شیمی و بیوشیمی مواد غذایی، آنالیز ترکیبات مواد غذایی، سمینار و کارآموزی در عرصه
برای اطلاع از برنامه آموزشی این رشته به لینک زیر مراجعه نمایید:
کاربرد HSE در بهداشت و ایمنی مواد غذایی
بررسی واحدهای درسی دانشجویان رشته دکتری بهداشت و ایمنی مواد غذایی نشان میدهد که این دانشجویان واحدهای عملی نظیر ایمنی و کیفیت مواد لبنی، ایمنی وکیفیت غلات و فرآوردهها، میکروبشناسی تشخیصی، تجزیه دستگاهی، سلامت میوه و سبزی، کنترل بهداشتی گوشت و فرآوردهها، آزمونهای ایمنی شیمیایی و سم شناسی مواد غذایی، میکروب شناسی موادغذایی عملی، آنالیز ترکیبات موادغذایی، کارآموزی و پایان نامه را در دانشگاه می گذرانند. بدیهی است در طی دوران تحصیل در این دروس عملی، دانشجویان در معرض خطراتی بوده و لذا باید جنبه ها و ملاحظات ایمنی و آموزش HSE مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال دانشجویان باید مباحث ایمنی آزمایشگاه را بدانند و در محیط آزمایشگاه و در بازدید از صنایع مسائل ایمنی و بهداشت و HSE را به شدت رعایت نمایند. نظر به اینکه فارغ التحصیلان این رشته، در بسیاری از مواقع در صنایع غذایی و آزمایشگاه های مواد غذایی شاغل می شوند، لذا رعایت مسائل ایمنی و بهداشت شغلی پس از فارغ التحصیلی نیز به شدت ضروری می باشد. اعتقاد ما بر این است، آشنایی دانشجویان رشته کارشناسی ارشد ناپیوسته بهداشت و ایمنی مواد غذایی با مفاهیم HSE و کسب و کارهای فعال در حوزههای مختلف ایمنی و HSE بسیار ارزشمند است و می تواند به ارتقای سلامت دانشجویان و فارغ التحصیلان کمک کند. شما می توانید با کسب و کارهای حوزه HSE موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما آشنا شوید و با صرف وقت و هزینه کمتر، خدمات و محصولات مرتبط با ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی مورد نیازتان را در اختیار داشته باشید.
دانشجویان دکتری رشته بهداشت و ایمنی موادغذایی میتوانند با استفاده از دورههای آموزشی آنلاین و رایگان نمایشگاه باما توانمندیها و مهارتهای خود را پیش از ورود به بازارکار افزایش دهند. بخشی از دورههای آموزشی مرتبط با رشته بهداشت و ایمنی غذا عبارت است از:
بازار کار و آینده شغلی
فارغ التحصیلان رشته بهداشت و ایمنی موادغذایی میتوانند در بخشهای زیر مشغول به فعالیت شوند:
- دانشگاههای علوم پزشکی کشور
- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور ( سازمان غذا و دارو، مرکز سلامت و محیط کار)
- دانشگاههای وزارت علوم تحقیقات و فناوری کشور
- وزارت جهاد کشاورزی ( سازمان پزشکی کشور_ شیلات)
- وزارت صنعت معدن و تجارت
- مراکز آموزش فنی و حرفهای
- مراکز و مؤسسات آموزشی خصوصی
- کارخانجات و مراکز تولید مواد غذایی
- آزمایشگاه های مواد غذایی دولتی و خصوصی
- مراکز تحقیقاتی مواد غذایی
برای داشتن آینده شغلی بهتر، دانشجویان باید به دنبال کسب تجربه و مهارت باشند و صرف گذراندن یک سری دروس تئوری در دانشگاه کافی نیست. بررسی واحدهای درسی دانشجویان دکتری رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی نشان دهنده این است که برخی از این واحدها با کسب و کارهای معرفی شده در سایت نمایشگاه مجازی باما مرتبط می باشد. به عنوان مثال دانشجویان در طی دوران تحصیل واحدهایی نظیر اصول فنی بهداشتی و نظام مدیریت ایمنی موادغذایی، ایمنی و کیفیت مواد لبنی، ایمنی وکیفیت غلات و فرآوردهها، اثرات تغییرات آب و هوا بر ایمنی موادغذایی، میکروبشناسی تشخیصی، بهداشت و ایمنی غذا در بیمارستان، تجزیه دستگاهی، سامانه مدیریت ایمنی و تضمین کیفیت موادغذایی، سلامت میوه و سبزی، گندزداها و بهداشتی کنندهها در صنعت غذا، کنترل بهداشتی گوشت و فرآوردهها، ایمنی شیمیایی و سمشناسی موادغذایی، آزمونهای ایمنی شیمیایی و سم شناسی مواد غذایی، میکروب شناسی موادغذایی عملی، آنالیز ترکیبات موادغذایی و زیستفناوری موادغذایی را می گذرانند. لذا آشنایی دانشجویان رشته بهداشت و ایمنی موادغذایی با کسب و کارهای این حوزه بسیار ارزشمند خواهد بود. بخشی از کسب و کارهای مرتبط با این رشته که در راستای اهداف و برنامه های نمایشگاه مجازی باما می باشد عبارتند از:
بهداشت
- آزمایشگاه های ارزیابی کیفی آب شرب و مواد غذایی
- تأمین تجهیزات آزمایشگاهی آب شرب و مواد غذایی
- بهداشت اماکن عمومی
- تأمین وسایل نظافت محیط
- تأمین مواد ضدعفونی کننده، گندزدا و شوینده
- سمپاشی و خدمات بهداشت محیط
سایر کسب و کارهای مرتبط با نمایشگاه باما HSE
- آزمایشگاه های آب و فاضلاب
- تأمین تجهیزات آب و فاضلاب
- مشاورین کشاورزی و منابع طبیعی
- مهندسین مشاور آلودگی هوا
- آزمایشگاه های آلودگی هوا
- تأمین تجهیزات و اجرای سیستم های کنترل آلودگی هوا
- تأمین تجهیزات آزمایشگاهی و پایش آلاینده های هوا
- مهندسین مشاور مدیریت پسماند
- پردازش و بازیافت پسماند
- مشاوران مدیریت بحران و شرایط اضطراری
- تأمین تجهیزات ایمنی و بهداشت در شرایط اضطراری
در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از سازمان های مردم نهاد (NGO)، انجمن های علمی، انجمن ها، کانون ها و سازمان های صنفی نیز معرفی شده اند. آشنایی دانشجویان عزیز با این گروه ها نیز می تواند به آینده شغلی آنها کمک نماید.
یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما HSE ایجاد تعامل بین واحدهای درسی گذرانده شده در دوران تحصیلات دانشجویی و شرکت ها و مشاغلی است که در سطح کشور در حال فعالیت می باشند. در واقع دانشجویان رشته های مختلف اگر در طی دوران تحصیل و پس از آن با شرکت ها و مؤسسات فعال مرتبط با رشته خود آشنا شده و به نحوی مطلوب در قالب کارآموزی، کارورزی، کارشناس فرایند، نماینده شرکت، کارشناس تحقیق و توسعه و کارشناس بهره بردار با شرکت ها و مؤسسات در ارتباط باشند، تجربیات خوبی را می توانند کسب کنند و آینده شغلی بهتری خواهند داشت. به علاوه عناوین پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری با کمک این نمایشگاه و رویکرد ارتباط دانشگاه با صنعت می تواند به سمت نیازهای تحقیق و توسعه (R&D) صنایع هدایت شود و این امر ضمن کاهش هزینه های دانشگاه ها، به توسعه اقتصاد دانش بنیان و اشتغال پایدار فارغ التحصیلان دانشگاه ها کمک نماید. در این راستا توصیه می گردد با تشکیل پرونده الکترونیک خلاقیت برای خود در طی دوران تحصیلات دانشجویی، ایده های خلاقانه و نوآورانه خود را دسته بندی و با حضور در رویدادهای کارآفرینی مختلف نظیر از ایده تا محصول، استارت آپ ویکندها و ایده شوها، به پرورش ایده های خود بپردازید.
علاوه بر موارد فوق در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی و مراکز مشاوره شغلی و کاریابی معرفی شده اند که ارتباط با این مجموعه ها نیز میتواند به داشتن آینده شغلی بهتر برای شما کمک کند.