معرفی رشته مهندسی بهداشت محیط، مقطع دکتری

دکتری مهندسی بهداشت محیط

رشته مهندسی بهداشت محیط یکی از شاخه‌های علوم بهداشت است که عوامل خارجی تأثیرگذار بر سلامتی انسان را کنترل می کند، این کار با شناسایی، پایش و ارزیابی چگونگی ارتباط متقابل عناصر محیطی ( آب، خاک، هوا و...) با سلامت انسان و در نهایت برنامه ریزی، طراحی، مدیریت و کنترل تمامی آنها اعم از طبیعی و انسان ساخت  با هدف تأمین، حفظ و ارتقاء سلامت و آسایش تحقق می‌یابد. در رشته مهندسی بهداشت محیط علاوه بر حفظ سلامت و ایمنی جنبه‌های زیبایی‌شناختی نیز متناسب با نیازها و انتظارات جامعه هدف لحاظ می‌شوند. بر این اساس مهمترین هدف بهداشت محیط مطالعه عوامل محیطی مضر برای سلامتی انسان و تشخیص، پیشگیری و کنترل اثرات سوء ناشی از این عوامل تلقی می گردد.

تاریخچه دکتری مهندسی بهداشت محیط

 اولین برنامه دوره دکترای تخصصی بهداشت محیط در سال 1367 تصویب گردید، که این برنامه در سال ۱۳۸۲ بازنگری شد. برنامه دکتر تخصصی بهداشت محیط برای اولین بار در دانشگاه تربیت مدرس در سال ۱۳۶۸ اجرا گردید و در سال ۱۳۷۲ اولین دوره پذیرش دانشجوی دکترای رشته مهندسی بهداشت محیط در دانشگاه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام پذیرفت، هم اکنون دکتری تخصصی مهندسی بهداشت محیط در 12 مرکز دانشگاهی در کشور ارائه می گردد.

دروس تخصصی رشته دکتری مهندسی بهداشت محیط

دروس تخصصی رشته دکتری مهندسی بهداشت محیط عبارتنداز: فناوری های نوین کنترل آلودگی هوا، مدیریت جامع پسماند، روش‌های نوین تصفیه آب: فرآیندها و طراحی، روش‌های نوین تصفیه فاصلاب: فرایندها و طراحی، آمار کاربردی در پژوهش های بهداشت محیط، شناخت و کنترل آلودگی‌های خاک، ارزیابی و مدیریت خطرات بهداشت محیطی، مدلسازی در علوم و مهندسی بهداشت محیط

برای اطلاع از برنامه آموزشی این رشته می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:

دانشگاه های پذیرنده (دارای رشته) دکتری مهندسی بهداشت محیط

در حال حاضر، مقطع دکتری رشته مهندسی بهداشت محیط در تعدادی از دانشگاه های علوم پزشکی در استان های مختلف کشور دایر است. گروه های مهندسی بهداشت محیط در دانشکده های بهداشت دانشگاه های علوم پزشکی کشور نظیر دانشگاه های علوم پزشکی تهران، ایران، شهید بهشتی، تربیت مدرس،اصفهان، یزد و ... پذیرنده دانشجوی دکتری رشته مهندسی بهداشت محیط می باشند.

کاربرد HSE در مهندسی بهداشت محیط

بررسی واحدهای درسی دانشجویان رشته دکتری تخصصی مهندسی بهداشت محیط نشان می دهد که این دانشجویان واحدهای کاربرد پروژه و پایان نامه را می گذرانند.

بدیهی است در طی دوران تحصیل در دروس پروژه و پایان نامه، دانشجو در معرض خطراتی بوده و لذا باید جنبه ها و ملاحظات ایمنی و HSE مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال دانشجویان باید مباحث ایمنی آزمایشگاه را بدانند و در محیط آزمایشگاه مسائل ایمنی، بهداشت و HSE را به شدت رعایت نمایند.

بازار کار و آینده شغلی دکتری مهندسی بهداشت محیط

فارغ‌التحصیلان رشته دکتری مهندسی بهداشت محیط می‌توانند در بخش‌های زیر فعالیت کنند:

  • وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
  • وزارت کشور
  • شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور
  • سازمان حفاظت محیط زیست
  • وزارت نیرو
  • وزارت صنعت، معدن و تجارت
  • شرکت های مهندسین مشاور در زمینه مهندسی بهداشت محیط
  • پیمانکاران مهندسی بهداشت محیط و مهندسی محیط زیست
  • سازمان انرژی اتمی و واحدهای تابعه
  • وزارت راه و شهرسازی
  • وزارت نفت و صنایع
  • امور خدماتی نوین با تفکر خلاقانه

توصیه می شود دانشجویان دکتری بهداشت محیط نیز مانند سایر رشته های دانشگاهی در طول دوران تحصیل با کاربرد دروس تخصصی خود در صنعت و جامعه آشنا شوند و شرکت های فعال مرتبط با این مباحث علمی را بشناسند. بررسی واحدهای درسی دانشجویان دکتری تخصصی مهندسی بهداشت محیط نشان دهنده این است که برخی از این واحدها با کسب و کارهای معرفی شده در سایت نمایشگاه مجازی باما مرتبط می باشد. به عنوان مثال دانشجویان در طی دوران تحصیل واحدهایی نظیر فناوری های نوین کنترل آلودگی هوا، مدیریت جامع پسماند، روش های نوین تصفیه آب، روش های نوین تصفیه فاضلاب، شناخت و کنترل آلودگی خاک، ارزیابی و مدیریت خطرات بهداشت محیطی، مدل سازی در علوم و مهندسی بهداشت محیط، ژنتیک و فناوری زیست محیطی، میکروبیولوژی پیشرفته محیط، برنامه ریزی و مدیریت بهداشت محیط، ارزیابی و مدیریت ایمنی در فرآیندهای مواد غذایی، مدیریت و پایش کیفیت آب، سیستم های غیر متعارف تأمین و انتقال آب، مدیریت آلاینده ها در سواحل و دریا، استفاده مجدد و باز چرخش آب، سیستم های طبیعی تصفیه فاضلاب، روش های فرآورش و دفع لجن، ارزیابی اثرات طرح های توسعه بر سلامت و محیط، پایش کیفیت هوا، برنامه ریزی کنترل آلودگی هوا شهری، فن آوری کمپوست، کنترل و تصفیه شیرابه، دفن پسماند، مدیریت مواد زائد خطرناک، رفتارشناسی آلاینده ها در محیط زیست و فن آوری زباله سوزها را می گذرانند.

یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما HSE ایجاد تعامل بین واحدهای درسی دانشجویان دکتری بهداشت محیط در دوران تحصیلات دانشجویی و شرکت­ ها و مشاغلی است که در سطح کشور در حال فعالیت می­ باشند. در واقع دانشجویان رشته ­دکتری بهداشت محیط اگر در طی دوران تحصیل و پس از آن با شرکت­ ها و مؤسسات فعال مرتبط با رشته خود آشنا شده و به نحوی مطلوب با شرکت­ ها و مؤسسات در ارتباط باشند، تجربیات خوبی را می­ توانند کسب کنند. نظر به اینکه یکی از مشاغل پر طرفدار، جذب در دانشگاه ها به عنوان هیأت علمی است لذا دانشجویان دکتری بهداشت محیط که با رویکرد طرح کاد پلاس آشنا شده، کاربرد واحدهای درسی خود در صنعت و جامعه را می شناسند و با آنها در ارتباط هستند، به عنوان یک عضو هیأت علمی بهداشت محیط، تدریس جذابتری خواهند داشت.

بخشی از کسب و کارهای مرتبط با واحدهای درسی رشته دکتری تخصصی مهندسی بهداشت محیط که در راستای اهداف و برنامه های نمایشگاه مجازی باما و طرح کاد پلاس می باشد عبارتند از:

بهداشت

آب و فاضلاب

آلودگی هوا

مدیریت پسماند

آلودگی خاک

ارزیابی اثرات زیست محیطی و بهداشتی

آموزش و مشاوره

نرم افزارهای بهداشت محیط

سازمان های مردم نهاد (NGO) و انجمن های مرتبط با بهداشت محیط و محیط زیست

در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد کارآفرینی و اشتغال در رشته مهندسی بهداشت محیط و رشته های وابسته به آن (گرایش ها)، حتما کتاب کارآفرینی و فرصت های شغلی در رشته مهندسی بهداشت محیط را بخوانید.

ما در نمایشگاه مجازی باما به منظور توانمندسازی و مهارت افزایی دانشجویان رشته های مختلف و به ویژه دانشجویان رشته مهندسی بهداشت محیط، طرحی نو با عنوان طرح کاد پلاس را در 5 گام ارائه داده ایم. امیدواریم این طرح برای دانشجویان دکتری مهندسی بهداشت محیط نیز سودمند باشد.

 

به منظور توانمندسازی شما عزیزان دوره های آموزشی آنلاین کاربردی رایگان را برگزار می نماییم. شما می توانید در دوره های آنلاین رایگان شرکت نمایید و یا در اوقات فراغت خود، فیلم رایگان دوره های قبل را مشاهده کنید. از روی لینک عناوین دوره های آموزشی حوزه آب و فاضلاب، مدیریت پسماند و آلودگی هوا کلیک کنید و از محتوای دوره ها و فیلم دوره های قبل استفاده نمایید.

کارگاه ها و وبینارهای آموزشی مرتبط


کسب و کارهای مرتبط


نظرات و پیشنهادات