معرفی رشته ایمنی کار و حفاظت فنی، مقطع کاردانی

کاردانی ایمنی کار و حفاظت فنی

یکی از اهداف کلان وزارت کار و امور اجتماعی صیانت از نیروی انسانی و منابع مادی کشور و توسعه فرهنگ ایمنی به منظور جلوگیری از بروز حوادث ناشی از کار در کارگاه های مشمول قانون کار می باشد. از جمله معضلات اجتماعی گریبان گیر کشورهای مختلف و من جمله کشور ایران، حوادث ناشی از کار می باشد که این امر، خسارات مالی، اقتصادی و اجتماعی بعضاً جبران ناپذیر را بر جوامع تحمیل می نماید، لذا نظر به اهمیت موضوع، اعمال نظارت های قانونی در خصوص رعایت اصول ایمنی و حفاظت فنی هنگام ساخت، بهره برداری و توسعه واحدهای صنعتی الزامی است. در این میان، کمیته های حفاظت فنی و بهداشت کار، با تأمین مشارکت کارگران و کارفرمایان نقش مؤثری در نظارت بر حسن اجرای مقررات حفاظت فنی و بهداشت کار در کارگاه های مشمول قانون کار ایفا نموده و مسئول ایمنی کمیته های مذکور در بستر سازی برای اجرای دستور العمل های ایمنی و حفاظت فنی، طرح مسائل حفاظتی، انعکاس ایرادات مشاهده شده و ارائه پیشنهاد و راهکارهای لازم به کارفرما جهت رفع نواقص ایمنی، همکاری با بازرسان کار و...، نقش کلیدی و مؤثری بر عهده دارند لذا دارا بودن توانایی و مهارت لازم در رشته ایمنی کار و حفاظت فنی و برگزاری دوره های ایمنی در این زمینه امری لازم و بدیهی می باشد.

دروس تخصصی رشته

دروس تخصصی رشته کاردانی ایمنی کار و حفاظت فنی عبارتند از: ایمنی ماشین آلات، ایمنی تأسیسات الکتریکی، روش های ایمنی آتش سوزی، ایمنی کار در ارتفاع و تجهیزات آن، کارگاه ایمنی و حفاظت فنی، وسایل حفاظت فردی، مهندسی فاکتورهای انسانی، مدیریت ایمنی و بهداشت کار، ایمن سازی محیط کار و مدیریت حوادث.

برای مشاهده لیست کامل دروس تخصصی این رشته می توانید از لینک زیر استفاده کنید:

کاربرد HSE در ایمنی کار و حفاظت

بررسی واحدهای درسی دانشجویان کاردانی فنی ایمنی کار و حفاظت فنی نشان می دهد که این دانشجویان واحدهای عملی و آزمایشگاهی نظیر آزمایشگاه فیزیک کاربردی، عوامل زیان آور محیط کار و اندازه گیری آنها، روش های شناسایی عوامل زیان آور محیط کار، ایمنی ماشین آلات، ایمنی تأسیسات الکتریکی، روش های ایمنی آتش سوزی، ایمنی کار در ارتفاع و تجهیزات آن، کارگاه ایمنی و حفاظت فنی، کاربینی و کارورزی را می گذرانند.

بدیهی است در طی دوران تحصیل در این دروس عملی، دانشجو در معرض خطراتی بوده و لذا باید جنبه ها و ملاحظات ایمنی و HSE مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال دانشجویان باید مباحث ایمنی آزمایشگاه و کارگاه ها را بدانند و در این محیط ها و بازدید از صنایع، مسائل ایمنی و بهداشت و HSE را به شدت رعایت نمایند. نظر به اینکه فارغ التحصیلان این رشته، در محیط های صنعتی شاغل می شوند، لذا رعایت مسائل ایمنی و بهداشت شغلی پس از فارغ التحصیلی نیز به شدت ضروری می باشد.

اعتقاد ما بر این است، آشنایی دانشجویان کاردانی فنی ایمنی کار و حفاظت فنی با کسب و کارهای فعال در حوزه‌های مختلف ایمنی و HSE بسیار ارزشمند است. شما می توانید با کسب و کارهای حوزه HSE موجود در سایت نمایشگاه مجازی باما آشنا شوید و با صرف وقت و هزینه کمتر، خدمات و محصولات مرتبط با ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی مورد نیازتان را در اختیار داشته باشید.

بازار کار و آینده شغلی

کارشناسان و فارغ التحصیلان این رشته می توانند در بخش های زیر مشغول به فعالیت شوند:

  • مسئول ایمنی در کلیه کارگاه های مشمول قانون کار و آئین نامه کمیته حفاظت فنی و بهداشت کار
  • شناسایی کانون های خطر در کارگاه
  • همکاری با کارفرما در تهیه دستور العمل های ایمنی و همکاری در تهیه و اجرای برنامه های آموزشی در زمینه ایمنی
  • همکاری در اجرای بازرسی های منظم دوره ای از کارگاه
  • نظارت بر رعایت استانداردها و دستور العمل های ایمنی
  • جمع آوری و ثبت آمار حوادث و بیماری های ناشی از کار
  • توجیه و آشناسازی کارگران نسبت به رعایت مقررات و موازین حفاظتی و بهداشتی در محیط کار
  • سازماندهی و اداره کردن افراد تحت سرپرستی و آموزش آن ها
  • ایجاد کسب و کارهای کوچک و کار آفرینی

بررسی واحدهای درسی دانشجویان کاردانی فنی ایمنی کار و حفاظت فنی نشان دهنده این است که برخی از این واحدها با کسب و کارهای معرفی شده در سایت نمایشگاه مجازی باما مرتبط می باشد. به عنوان مثال دانشجویان در طی دوران تحصیل واحدهایی نظیر مبانی ایمنی کار،  قوانین و آیین نامه های ایمنی کار، روانشناسی کار، عوامل زیان آور محیط کار و اندازه گیری آنها، روش های شناسایی عوامل زیان آور محیط کار، ایمنی ماشین آلات، ایمنی تأسیسات الکتریکی، روش های ایمنی آتش سوزی، ایمنی کار در ارتفاع و تجهیزات آن، کارگاه ایمنی و حفاظت فنی، وسایل حفاظت فردی، مهندسی فاکتورهای انسانی، مدیریت ایمنی و بهداشت کار و ایمن سازی محیط کار و مدیریت حوادث را می گذرانند.

بخشی از کسب و کارهای مرتبط با واحدهای درسی این رشته که در راستای اهداف و برنامه های نمایشگاه مجازی باما می باشد عبارتند از:

بهداشت

 ایمنی و آتش نشانی

مدیریت HSE

سایر کسب و کارهای مرتبط نمایشگاه باما HSE

در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از سازمان‌های مردم نهاد ایمنی و بهداشت (NGO)، انجمن ها، کانون های صنفی ایمنی و بهداشت نیز معرفی شده اند. آشنایی دانشجویان عزیز با این گروه ها نیز می تواند به آینده شغلی آنها کمک نماید.

یکی از اهداف نمایشگاه مجازی باما HSE ایجاد تعامل بین واحدهای درسی گذرانده شده در دوران تحصیلات دانشجویی و شرکت­ها و مشاغلی است که در سطح کشور در حال فعالیت می ­باشند. در واقع دانشجویان رشته­ های مختلف اگر در طی دوران تحصیل و پس از آن با شرکت ­ها و مؤسسات فعال مرتبط با رشته خود آشنا شده و به نحوی مطلوب در قالب کارآموزی، کارورزی، کارشناس فرایند، نماینده شرکت، کارشناس تحقیق و توسعه و کارشناس بهره ­­بردار با شرکت­ ها و مؤسسات در ارتباط باشند، تجربیات خوبی را می­ توانند کسب کنند و آینده شغلی بهتری خواهند داشت.

علاوه بر موارد فوق در سایت نمایشگاه مجازی باما مجموعه ای از مراکز مشاوره و خدمات کارآفرینی و مراکز مشاوره شغلی و کاریابی معرفی شده اند که ارتباط با این مجموعه ها نیز می‌تواند به داشتن آینده شغلی بهتر برای شما کمک کند.

ما در نمایشگاه مجازی باما به منظور توانمندسازی شما دانشجویان عزیز، ایده کارپوشه الکترونیک دانشجوی خلاق را مطرح و ساختار آن را از طریق مجله علمی خبری باما در اختیار شما قرار داده ایم تا در طی دوران تحصیل در دانشگاه، خلاقانه درس بخوانید و به پرورش ایده های خود جهت داشتن آینده شغلی بهتر بپردازید.

 

کارگاه ها و وبینارهای آموزشی مرتبط


کسب و کارهای مرتبط


نظرات و پیشنهادات